Coenzim Q10: què és, propietats i contraindicacions - Farmacèutica online

Coenzim Q10: què és, propietats i contraindicacions

Converteix els aliments en energia i és present a totes les cèl·lules del nostre cos.

El coenzim Q10 és un antioxidant molt potent que es troba a gairebé totes les cèl·lules del cos. Potser el coneixeu més pel nom d’ ubiquinona. El seu paper principal és convertir els aliments en energia i es troba, sobretot, a les membranes cel·lulars i als mitocondris, orgànuls a l’interior de les cèl·lules, generalment en forma de vareta, que podem definir com a “centrals cel·lulars”. Per què els anomeno així? Perquè són una font d’energia per les nostres cèl·lules, i també pel nostre cos. De fet, representa el 95% de l’energia que farà servir el nostre cos. Poca broma.

Una de les funcions del coenzim Q10 és intervenir en les reaccions químiques que es donen a l’interior d’aquests orgànuls, que permeten capturar l’energia que contenen els aliments i acumular-la en forma de molècules d’adenosina trifosfat (ATP), de manera que la puguem utilitzar quan necessitem energia.

Menys Q10 contra més grans som

El nostre cos produeix coenzim Q10, però a mesura que ens anem fent grans anem perdent aquesta capacitat de produir-lo. És a dir, el nostre cos segueix necessitant aquesta substància però no som capaços de produir-ne tant. I en casos en els quals no es segueixi una dieta adequada, o es mengi poc i malament, o inclús si hem hagut de prendre algun tipus de medicament com ara estatines (pel colesterol), els nivells de coenzim Q10 també es veuen reduïts. Hi ha certes malalties cròniques, com ara malalties cardiovasculars, malalties neurodegeneratives com el Parkinson, diabetis, carcinomes… que causen el mateix efecte sobre aquest coenzim.

En tots aquests casos és convenient aportar al cos, o bé per la dieta o bé per suplements dietètics la quantitat de Coenzim Q10 que no pot produir per si mateix, com per exemple els de la casa Sura Vitasan, que fan un suplement amb 300 mg per cada càpsula (ja compliríem la dosi diària recomanada amb una sola càpsula) i un altre que té efecte retard de 100 mg que es va alliberant poc a poc al llarg del dia.

Quan parlem de dèficit de coenzim Q10 ens referim a una malaltia concreta mitocondrial hereditària. No és una malaltia comú. Els símptomes solen aparèixer a la infància i es deu a mutacions en alguns gens que participen en la síntesi del coenzim, mutacions que s’hereten d’ambdós progenitors. Llavors pot atacar a tot el cos al cerebel, als ronyons o bé als músculs, donant problemes com insuficiència renal, debilitat muscular, convulsions o dificultat de moviment.

Com actua el Coenzim Q10 davant de certes malalties

El coenzim Q10 és un element fonamental pel que fa algunes malalties, especialment les del cor, gràcies al seu paper central en la producció d’energia dins de les cèl·lules.

Els suplements de coenzim Q10, ja sigui sol o en combinació amb altres medicaments, poden ajudar a prevenir o tractar les afeccions següents, tal com podem veure en l’estudi publicat al US National Library of Medicine National Institutes of Health sobre el coenzim Q10 davant de malalties cardíaques i metabòliques, o l’estudi publicat al National Library of Medicine, sobre el Coenzim Q10 i les malalties coronàries . Dir també que tot i els resultats, calen més estudis per acabar de confirmar aquests efectes:

Atac de cor. Prendre suplements de coenzim Q10 cada dia després d’un atac de cor redueix la probabilitat d’atacs cardíacs posteriors o angina de pit.

Insuficiència cardíaca. El coenzim Q10 pot ajudar a controlar la insuficiència cardíaca congestiva quan es pren en combinació amb medicaments convencionals, però no si es pren sol. Les persones amb aquesta malaltia solen tenir nivells baixos de coenzim Q10 i els suplements poden ajudar a reduir la inflor a les cames i la presència de líquid als pulmons, cosa que facilita la respiració. Això si, no tots els estudis han donat resultats positius, de manera que l’ús de suplements amb coenzim Q10 en insuficiència cardíaca encara és un tema controvertit. En qualsevol cas, el coenzim Q10 no s’ha d’utilitzar mai com a única teràpia per a la insuficiència cardíaca i, abans de prendre’l, s’ha de consultar amb el metge.

Hipertensió. El coenzim Q10 pot reduir la pressió arterial. Els beneficis, però, solen trigar de 4 a 12 setmanes a manifestar-se. I, en qualsevol cas, es tracta d’estudis preliminars: cal tenir més investigacions i sobre una població més gran per obtenir conclusions fermes.

Hipercolesterolèmia. Les persones amb nivells elevats de colesterol a la sang tendeixen a tenir concentracions de coenzim Q10 inferiors a la mitjana. De fet trobareu molts productes al mercat per tractar el colesterol on s’hi afegeix Q10 en la seva formulació. Es fa servir com a tractament adjuvant de la hipercolesterolèmia. El coenzim Q10 pot servir per reduir els efectes secundaris del tractament convencional amb estatines, medicaments que a més de reduir el colesterol també redueixen els nivells naturals d’aquest coenzim a l’organisme, tal com hem comentat anteriorment. Abans de prendre el coenzim Q10 juntament amb les estatines, haureu de parlar amb el vostre cardiòleg.

Diabetis. Diversitat d’opinions per aquesta malaltia. Els suplements basats en el coenzim Q10 poden millorar la salut del cor, els nivells de glucosa en sang i a controlar la hipertensió en persones amb diabetis, però, com en altres casos, hi ha estudis contradictoris. Uns que diuen que amb 100 mg de Q10, dos cops al dia, es milloren els nivells d’A1c, una mesura a llarg termini del control del sucre en sang i altres que no troben cap efecte. Si teniu diabetis, haureu de posar-vos en contacte amb el vostre metge abans de prendre coenzim Q10.

A més dels nivells cardíacs i cardiovasculars, la vitamina Q sembla valuosa per a les persones que pateixen migranya. S’ha trobat que molts subjectes amb migranya crònica tenen poca quantitat de coenzim Q10 al cos: per tant, es planteja la hipòtesi que la seva deficiència, que condueix a una reducció de la producció d’energia per part de les cèl·lules, és una de les factors que desencadenen la cascada de reaccions que condueixen a símptomes dolorosos. El debat sobre l’eficàcia o no de la suplementació amb el coenzim Q10 en pacients amb migranya continua obert.

La ingesta de complements alimentaris basats en el coenzim Q10 també està indicada, en general, per contrarestar la fatiga, l’astènia i, en virtut del seu paper antioxidant, contrarestar l’anomenat estrès oxidatiu induït pels radicals lliures.

També gràcies a aquestes propietats antioxidants, el coenzim Q10 s’utilitza en molts productes de bellesa, com ara cremes per a la pell amb efecte antiarrugues o sèrums per al contorn dels ulls. Serveix per donar elasticitat i turgència a la pell.

Aliments amb coenzim Q10

També podem aconseguir ubiquinona a través dels aliments. Les principals fonts dietètiques del coenzim Q10 són:

 • peix blau (salmó, tonyina, anxoves, orada, arengades, peix espasa, llobarro, sardines, verat, besuc…),
 • carns (bou, vedella, gall d’indi, xai, porc, pollastre)
 • fruits secs,
 • grans,
 • llavors,
 • olis (oliva, girasol, soja)
 • verdures (en menor percentatge: alls, pastanagues, pebrots pèsols, bròquil)

Dosi diària de coenzim Q10

El coenzim Q10 es ven a les farmàcies o herbolaris com a complement alimentari, inclús online, com ara la casa Dietètica Central, una reconeguda casa de productes naturals, cosmètics, veterinària, suplements dietètics i parafarmàcia. Amb més de 26000 valoracions té una reputació excel·lent de 4,8 d’un total de 5 del nivell de confiança donat per Ekomi. Es poden comprar, per tant, sense necessitat de recepta mèdica, en forma de càpsules o perles. Sol o combinat amb altres substàncies, per exemple minerals (com el seleni) o vitamines (com la vitamina E).

La quantitat de molècula present en una sola càpsula o perla varia segons el tipus de suplement (alguns, per exemple, contenen 30 mg, altres 100 mg), però s’indica clarament a l’etiqueta, juntament amb la ingesta diària recomanada. En general, però, la dosi recomanada per a adults és de 30 a 200 mg al dia.

Es tracta d’una molècula liposoluble, per la qual cosa és preferible prendre-la juntament amb un menjar ric en greixos, de manera que el cos pugui absorbir-la millor. Per això també hi ha suplements en què la ubiquinona s’associa amb l’oli d’oliva.

Precaucions i efectes adversos

El coeznim Q10 és molt segur. De fet, no causa cap efecte secundari concret, a part de trastorns estomacals ocasionals (com ara nàusees i dolor abdominal).

Això si, no s’han dut a terme estudis específics sobre l’embaràs i la lactància, per la qual cosa és preferible evitar prendre coenzim Q10 en aquestes condicions. Es recomana evitar la seva administració fins i tot en nens, almenys sense consultar prèviament a un metge, també per manca d’ estudis.

Atès que el coenzim Q10 pot reduir els nivells de sucre en sang, les persones amb diabetis haurien d’avaluar acuradament els pros i els contres d’un possible suplement juntament amb el seu metge.

Interaccions

Aquells que segueixin un tractament farmacològic, especialment si són crònics, sempre han de consultar el metge i evitar prendre qualsevol suplement dietètic sense el consentiment de l’especialista

La seva administració, de fet, pot interferir tant a bé com a malament amb els medicaments. És a dir, pot potenciar l’efecte del medicament o bé reduir-lo. Les dues coses són igual de perilloses i s’hauria de regular la dosi amb el metge en cas d’interacció.

Si es tracta d’algun dels següents medicaments, no hauríeu de prendre el coenzim Q10 sense abans parlar amb el vostre metge i que us faci seguiment i pauti bé les dosis de cada medicament per a que facin el seu efecte i no sigui perjudicial:

 • Quimioteràpia antitumoral
 • Antihipertensius
 • Anticoagulants
 • Betaxolol (per al tractament de la hipertensió, angina i glaucoma)

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: