Nicotinamida: què és? efectes, fonts, deficiència... - Farmacèutica online

Nicotinamida: què és? efectes, fonts, deficiència…

La nicotinamida (vitamina B3) puede ayudar a prevenir el cáncer de piel:  ensayo de fase 3 positivo - Noticias - Home - NUTRI-FACTS

La nicotinamida, sintetitzada a partir de triptòfan (aminoàcid essencial), prové principalment de la dieta i participa en nombroses funcions orgàniques i metabòliques. És un mecanisme essencial de producció d’energia perquè participa en la degradació i transformació dels nutrients.

La nicotinamida afavoreix la formació de glòbuls vermells que contribueixen al transport d’oxigen a les cèl·lules. Aquesta vitamina controla la síntesi hormonal, el funcionament del sistema digestiu i la producció de neurotransmissors.

La vitamina B3 és una excel·lent aliada per a la salut de la pell, augmenta la memòria i també és eficaç en el tractament de l’ ansietat .

A més, la vitamina B3 permet prevenir malalties cardiovasculars augmentant el nivell de colesterol HDL (el colesterol bo) i reduir els nivells de colesterol LDL (colesterol dolent) en sang millorant la circulació .

Quina és la ingesta diària recomanada?

La ingesta diària recomanada varia segons l’edat:

– De 6 a 14 mg pels nens.

– De 15 a 18 mg pels adolescents i adults.

Els requeriments de nicotinamida augmenten lleugerament durant l’embaràs i la lactància (20 mg / dia). És possible augmentar les dosis recomanades, per consell d’un metge, per beneficiar-se dels efectes de la nicotinamida sobre la reducció del colesterol o triglicèrids.

                 

Quins són els riscos d’una deficiència de nicotinamida?

Una ingesta insuficient de nicotinamida no sempre és fàcil de detectar, perquè els símptomes no són característics: fatiga, debilitat física, trastorn del son , mal de cap, problemes de memòria, dificultats digestives, dolor abdominal, alteracions de la concentració. La deficiència de vitamina B3 és afortunadament rara avui en dia i es presenta gairebé exclusivament en països en vies de desenvolupament o en pacients amb càncer amb síndrome carcinoide.

La deficiència de vitamina B3 també es pot observar en persones alcohòliques, ancians o en persones que pateixen celiaquia o malaltia inflamatòria intestinal.

Quins aliments contenen nicotinamida?

Molts aliments són fonts importants de nicotinamida.

Les principals fonts naturals de vitamina B3 són els cacauets, la carn blanca (especialment gall dindi), la carn vermella i el fetge de vedella. Les carns, en general, són riques en vitamina PP.

En els peixos, aquesta vitamina es troba principalment en anxoves, tonyines, sardines, peixos espasa i salmó .

Les fruites, verdures i ous contenen poca quantitat. Per contra, els cereals integrals i els seus derivats, el segó, la llet i el formatge són rics en aquesta vitamina.

Seguir una dieta equilibrada i proporcionar una quantitat adequada de vitamines del grup B és una estratègia eficaç. És bo tenir en compte que l’ estrès redueix considerablement l’aportació d’aquests nutrients.

Quines són les malalties relacionades amb la nicotinamida?

En cas de deficiència greu de nicotinamida, pot sorgir una malaltia particular: pellagra . Aquesta patologia es caracteritza per trastorns gastrointestinals i neurològics greus com diarrea, nàusees, vòmits, mal de cap, depressió, desorientació, pèrdua de memòria i demència.

Pellagra és el resultat de l’associació de tres tipus principals de manifestacions clíniques:

– dermatitis,

– inflamació de les mucoses que cobreixen el tracte digestiu,

– malaltia neurològica que es manifesta amb demència, al·lucinacions, confusió mental.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: