Immunoglobulines: anticossos - Farmacèutica online

Immunoglobulines: anticossos

Anticossos que ataquen el coronavirus covid-19. Atac de cèl·lules de virus antecedents mèdics en 3D.
Anticossos que ataquen el coronavirus covid-19. Atac de cèl·lules de virus antecedents mèdics en 3D.

Les immunoglobulines representen molècules de glicoproteïna especialment implicades en la resposta immune. També coneguts com a “anticossos”, les produeixen els limfòcits B i constitueixen l’única classe de molècules capaces d’oferir una resposta específica als agents externs (antígens) que s’han instal·lat al nostre cos. Simplificant, és possible afirmar que les immunoglobulines, unint-se a l’antigen d’una manera específica, afavoreixen la seva eliminació posterior.

Característiques generals de les immunoglobulines

Hi ha cinc isotips d’immunoglobulines: IgM, IgA, IgE, IgG, IgD, tots amb una estructura molecular bàsica comuna que els confereix la forma clàssica “Y”, un element fonamental per al reconeixement de l’organisme estrany (virus, toxines, bacteris, etc.).

Aquesta estructura consisteix en una regió fixa i regions variables situades als braços laterals de la “Y”, dins de les quals es poden reconèixer llocs d’unió específics per als antígens. Les immunoglobulines són simètriques i estan formades per quatre cadenes: dues cadenes lleugeres i dues cadenes pesades idèntiques que contenen una sèrie d’unitats homòleges que es repeteixen i que es pleguen formant una estructura anomenada “domini Ig”.

Funció i mecanisme d’acció de les immunoglobulines

Cada braç lateral de la “Y” té llocs d’unió específics que s’adapten a l’antigen, permetent així l’activació de l’anticòs. L’activació desencadena la reproducció d’un gran nombre de limfòcits B que es diferencien en cèl·lules plasmàtiques, responsables de la producció de milers d’altres anticossos.

Les principals funcions de les immunoglobulines es poden resumir de la següent manera:

  • Activació del complement
  • Aglutinació
  • Citotoxicitat cel·lular dependent d’anticossos
  • Neutralització
  • Opsonització
  • Protecció de la mucosa

Activació del complement

El complement representa un mecanisme de defensa no específic del sistema immunitari. S’activa a través de dos mecanismes: la forma clàssica i la forma alternativa. Les IgM i les IgG activen el complement a través de la via clàssica desencadenant una acció citotòxica capaç de destruir la membrana cel·lular del patogen. L’activació del complement també es pot dur a terme a través de la via alternativa per IgG i IgA .

Aglutinació

Els anticossos s’uneixen a l’antigen i entre ells generen estructures complexes immunitaris definits, que són insolubles en líquids orgànics i tendeixen a precipitar-se.

Els fagòcits poden fagocitar els complexos immunitaris, però també poden activar la cascada del complement.

Citotoxicitat cel·lular dependent d’anticossos

Les immunoglobulines, principalment les IgG, reconeixen un antigen i reaccionen envoltant la membrana cel·lular del patogen. Cèl·lules com NK i macròfags reconeixen les immunoglobulines, s’uneixen a elles i indueixen citotoxicitat cap a la cèl·lula estranya.

Neutralització

Les immunoglobulines (IgG, IgA, IgM) tenen la capacitat d’unir-se directament a virus, bacteris, toxines, neutralitzant la seva activitat, cobrint, en el cas dels virus, la porció viral que els permet unir-se a les cèl·lules.

Opsonització

Els anticossos són capaços d’ “embolicar” un antigen que el fa més atractiu per a la fagocitosi. L’antigen opsonitzat és reconegut i capturat per la cèl·lula fagocítica que el destruirà.

Protecció de la mucosa

Les IgA són capaces de revestir les membranes mucoses dels teixits, actuant com a barrera contra l’entrada d’agents infecciosos.

Quan l’organisme no desitjat ha estat aniquilat per l’acció del sistema immunitari, un altre tipus de cèl·lules anomenades “memòria” romanen al llit circulatori, capaces de recordar una infecció durant molt de temps i capaces d’activar-se en cas de una nova infecció similar, per tal de proporcionar una resposta més ràpida i eficaç.

Classificació de les immunoglobulines

Com ja us he comentat abans, hi ha cinc models d’immunoglobulines , similars a l’estructura molecular general, però diferents pel que fa a les

funcions i modes d’acció.

IgG – Immunoglobulines G

Representen la classe d’immunoglobulines més representativa des del punt de vista numèric (70-75%) i l’isotip més produït durant la resposta immune. Són opsonines molt efectives i tenen el paper d’estimular la fagocitosi de patògens mitjançant fagòcits i activar el sistema del complement.

Les IgG són l’únic isotip capaç de respondre eficaçment contra les toxines bacterianes i actuen com a element de protecció contra el fetus durant l’embaràs. Tenen una vida mitjana d’entre vint-i-un i vint-i-vuit dies.

IgA – Immunoglobulina A

Distribuïts més freqüentment en secrecions corporals, són l’isotip més comú a les membranes mucoses del tracte digestiu i respiratori , tot i que també estan presents a la llet materna, la saliva i la bilis. Realitzen les funcions fonamentals de la immunitat neonatal i la immunitat a nivell de les membranes mucoses.

IgE – Immunoglobulina E

Participen en la resposta immune als paràsits, però tenen un paper fonamental en el curs de reaccions al·lèrgiques.

IgM – Immunoglobulina M

Aquest isotip té una vida mitjana d’uns 5 dies i es presenta de dues maneres: la primera és una forma monomèrica associada a la membrana dels limfòcits B que funciona com a receptor, la segona forma és pentamèrica en què les cinc unitats d’anticossos es mantenen unides , aquesta estructura permet a la immunoglobulina tenir 10 llocs d’unió per a l’antigen. Representen el 10% de totes les immunoglobulines.

IgD – Immunoglobulines D

Representen la porció més petita de tots els isotips descrits fins ara, aproximadament un 1%. Es troben només a la superfície dels limfòcits B madurs, tenen l’única funció d’activar limfòcits i promoure la diferenciació en cèl·lules plasmàtiques.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: