Pulsioxímetres, com s'han de fer servir? - Farmacèutica online

Pulsioxímetres, com s’han de fer servir?

Pulsioxímetre

En la pandèmia de la Covid, els pulsioxímetres apareixen com un paràmetre fonamental tant en la forma de control del pacient per part del metge de capçalera, com en forma d’autocontrol a casa nostra.

L’augment de la demanda de pulsioxímetres a les farmàcies està relacionat amb aquesta situació que ens ha tocat viure i per aquest motiu és essencial conèixer el funcionament d’aquests aparells i les pautes per a una correcta mesura i per poder obtindre informació útil.

Mitjançant la metodologia espectrofotomètrica, l’oximetria de pols mesura la saturació d’oxigen tot irradiant la pell i controlant els canvis en l’absorció de llum de l’oxihemoglobina i la desoxihemoglobina. Ho fa a través de dues longituds d’ona diferents: 660 nm (vermell) i 940 nm (infrarojos).

La relació d’absorbància a aquestes longituds d’ona es calcula i es calibra respecte a les mesures directes de la saturació d’oxigen arterial (SaO2) per establir la mesura de la saturació arterial del polsímetre (SpO2).

Què hem de fer per tindre una mesura correcta?

             

Si s’utilitza un pulsioxímetre de dit, és fonamental que les ungles no estiguin cobertes d’esmalt ni polímers per tal de permetre que el raig de llum passi fàcilment, sinó dona lectures errònies.

Sempre és aconsellable netejar la zona on es realitzarà la detecció amb una solució desinfectant ( per exemple alcohol, que desinfecta i s’evapora ràpidament) i assegurar-se que la temperatura de l’extremitat és la del cos. Sembla una tonteria però a vegades tenim les mans més fredes més calentes que la resta del cos, i cal evitar aquestes situacions.

Una temperatura més baixa o alta podrien alterar la perfusió i provocar errors de mesura.

Procedim amb l’aplicació del pulsioxímetre encès, inserint el dit al dispositiu amb el palmell de la mà cap avall.

En pocs segons l’instrument proporcionarà les dades sol·licitades a la pantalla.

Els valors fisiològics de saturació oscil·len entre el 95% i el 100%. Això vol dir que hauríem d’estar entre aquests valors per tindre una bona saturació d’oxigen en sang.

Durant la mesura automàtica, els resultats inferiors a aquest llindar no s’han d’interpretar de cap manera com a alarmes, sinó que s’haurà de prendre nota i ser avaluats amb el metge dins del quadre patològic per al qual es realitza el seguiment.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: