Com puc prevenir la diabetis tipus 2? - Farmacèutica online

Com puc prevenir la diabetis tipus 2?

colorful candy
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

La diabetis tipus 2 sol aparèixer quan el cos no produeix o no utilitza la insulina de forma adequada, el que fa que el sucre en la sang s’elevi a nivells no saludables.

Amb un diagnòstic de diabetis tipus 2, augmenta significativament el risc de moltes altres malalties, com el colesterol alt, la pressió arterial alta, el dany ocular, la discapacitat auditiva, la neuropatia o algunes malalties renals, entre d’altres afeccions.

Segons un article publicat l’any 2016 sobre el tema de les comorbiditats, el 97,5% dels pacients tenia al menys una condició comòrbida a més de la DT2, i el 88,5% tenia almenys dues. Això fa que la prevenció proactiva sigui encara més primordial.

Consells per prevenir la diabetis tipus 2

Cal assenyalar que no existeix cura per a la diabetis tipus 2, però es pot prevenir en gran mesura. Concretament, l’Escola de Salut Pública de Harvard informa que 9 de cada 10 casos es poden evitar fent canvis saludables en la dieta i l’ estil de vida.

A més, per reduir el seu risc de diabetis tipus 2 has de conèixer els símptomes i detalls de la prediabetis.

Abans que algú sigui diagnosticat amb diabetis tipus 2, sovint desenvolupa prediabetis. La prediabetis és quan la insulina s’eleva per sobre dels nivells normals, però no prou com per a diagnosticar la diabetis tipus 2.

El coneixement de la prediabetis presenta una gran oportunitat per crear un pla integral a l’hora de controlar el sucre en la sang abans del desenvolupament de la diabetis tipus 2.

Proves per mesurar la diabetis

Hi ha dos tipus de proves que s’utilitzen per mesurar el sucre en sang. Aquests són els paràmetres de diagnòstic associats amb els nivells de sucre en sang en dejú:

 • Normal = per sota de 100 mg / dl
 • Prediabetes = 100 a 125 mg / dL
 • Diabetis tipus 2 = 126 mg / dl o més

La segona prova és la prova d’hemoglobina glucosilada (A1C) que identifica el nivell mitjà de sucre en sang durant un període de tres mesos. Aquest és el rang de diagnòstic per a la prova A1C:

 • Normal = per sota del 5.7%
 • Prediabetis = entre 5,7% i 6,4%
 • Diabetis tipus 2 = 6.5% o més en dues proves separades

Com saber si tinc prediabetis?

És molt important tenir el coneixement de la prediabetis. S’estima que el 70% de les persones amb prediabetis desenvoluparan diabetis tipus 2 al llarg de la seva vida i el 25% podrien patir una diabetis en tota regla dins de tres a cinc anys.

Una dada que encara és més alarmant, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties un de cada tres nord-americans té prediabetis i el 90% d’ells desconeix la seva condició.

Riscos de la diabetis tipus 2

El primer pas per revertir la prediabetis i prevenir la diabetis tipus 2 és comprendre els riscos i prendre mesures per abordar els problemes controlables.

L’Institut Nacional de Diabetis i Malalties Digestives i Renals ha identificat aquests factors clau que poden augmentar el risc que una persona desenvolupi prediabetis i diabetis tipus 2:

 • Tenir sobrepès o obesitat
 • Portar un estil de vida sedentari
 • Tenir antecedents familiars de diabetis
 • Tenir 45 anys o més
 • Ser diagnosticat amb pressió arterial alta, colesterol HDL baix i / o triglicèrids alts
 • Tenir antecedents de malaltia cardíaca o accident cerebrovascular
 • Ser diagnosticat amb depressió
 • Ser diagnosticat amb una síndrome d’ovari poliquístic (SOP)

Segons una revisió de 2018, els autors afirmen que, per a les persones amb prediabetis, “la combinació de dieta i exercici és possiblement el factor més important que podria aturar la progressió cap a la diabetis tipus 2 “.

Nous hàbits d’alimentació i estil de vida

La prevenció proactiva requereix un enfocament integral que inclogui dieta, estil de vida i suplements dietètics. Una de les millors formes de reduir el risc de diabetis tipus 2 és amb la dieta.

 • La millor dieta

No hi ha dubte que la dieta mediterrània és la més popular i recomanada per els professionals de la salut. No podia ser d’una altra manera, també s’ha demostrat que és eficaç per reduir el risc de diabetis.

Un estudi de cohort l’any 2008 va trobar que hi havia un 83% menys de risc de desenvolupar aquesta malaltia entre els que seguien una dieta mediterrània.

És recomanable per seva aportació antiinflamatòria; a més, ajuda a reduir el risc de malaltia cardíaca, un dels factors de risc per desenvolupar diabetis.

 • Exercici físic

Molts estudis, inclosos els que presenten a persones d’alt risc, mostren que l’activitat física regular s’associa amb un risc significativament menor de desenvolupar diabetis tipus 2.

L’exercici ajuda a reduir el risc directament a augmentar la sensibilitat a la insulina i indirectament al fomentar la pèrdua de pes. L’Associació Nord-americana de Diabetis afirma que augmentar l’activitat física pot reduir significativament la incidència d’aquesta malaltia.

 • Evitar l’obesitat

Els estudis demostren clarament que la pèrdua de pes és la forma número 1 de reduir el risc de diabetis tipus 2. D’aquesta manera, les intervencions per prevenir la diabetis s’han de centrar en aconseguir un pes corporal normal.

 • Eliminar el tabac de la teva rutina

Els fumadors tenen un 30-40% més de probabilitats de desenvolupar diabetis tipus 2 que els no fumadors. Així mateix, aquests solen tenir moltes més dificultats per controlar la seva diabetis. Has de saber que fumar també augmenta dràsticament el risc d’algunes de les comorbiditats clau esmentades anteriorment, com pressió arterial alta, colesterol alt i altres problemes cardiovasculars.

En cas de ser fumador, hauries de plantejar deixar-ho o acudir a un especialista perquè t’ajudi en aquesta àrdua tasca.

 • Reduir la ingesta d’alcohol

La investigació sobre la ingesta d’alcohol i l’augment de el risc de diabetis tipus 2 és una mica confusa. Això es deu al fet que gran part de la investigació mostra que una ingesta lleugera o moderada d’alcohol pot reduir el risc.

No obstant això, la investigació és clara en què el consum excessiu d’alcohol augmenta significativament el risc, especialment per a les dones.

 • Suplements dietètics per a la prevenció

Un cop analitzats els factors relacionats amb la dieta i l’estil de vida, hem de subratllar la importància d’algunes herbes i nutrients que ens poden ajudar a mantenir nivells saludables de sucre en sang.

Segons una revisió de l’any 2005, aquests serien els ingredients dels suplements dietètics més prometedors per ajudar a millorar la sensibilitat a la insulina i controlar el sucre en sang:

 • Glucomanano i altres fibres
 • Crom
 • Biotina
 • Meló amarg
 • Vitamina D
 • Canyella

En el cas de la canyella, en particular, s’han estudiat els seus beneficis en la seva forma sòlida. En un estudi en què van participar adults amb síndrome metabòlica, les persones que van prendre canyella van aconseguir disminuir la glucosa en sang, la pressió arterial i el greix corporal, en comparació del grup placebo. La dosi de canyella que van subministrar als participants va ser de 250 mg dues vegades al dia durant tres mesos. Això indica que la canyella no només ajuda a prevenir la diabetis tipus 2, també intervé en algunes de les condicions comòrbides.

Conclusió

Per prevenir aquesta malaltia és important prestar atenció a la dieta i a l’estil de vida. Així mateix, pots plantejar-te el fet de prendre suplements dietètics, però abans de recórrer a ells es recomana consultar amb un metge perquè aquest valori els teus riscos i preocupacions pel que fa a la diabetis tipus 2.

Per tant, la conclusió és simple: en primer lloc, hauries de fer-te un examen físic anual, seguir una sèrie de consells d’un professional de la salut i comptar amb el suport de familiars i amics. ‘Quan ets proactiu, la prevenció és possible!però abans de recórrer a ells es recomana consultar amb un metge perquè aquest valori els teus riscos i preocupacions pel que fa a la diabetis tipus 2. Per tant, la conclusió és simple: en primer lloc, hauries obtenir un examen físic anual, seguir una sèrie de consells d’un professional de la salut i comptar amb el suport de familiars i amics. ‘Quan ets proactiu, la prevenció és possible!

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: