El cànnabis i el Cannabidiol (CBD). Legalitat i usos - Farmacèutica online

El cànnabis i el Cannabidiol (CBD). Legalitat i usos

El CBD és l’abreviatura de cannabidiol i fa referència a un dels més de 200 cannabinoides que es troben en el cànnabis.

Del cànnabis gairebé sempre s’ha parlat bastant malament, destacant només els aspectes negatius produïts pel THC (Delta-9-tetrahidrocannabinol). Avui, la ciència ha obert les portes a nous escenaris d’aquesta planta, destacant les propietats terapèutiques relacionades amb el CBD i altres compostos presents en el cànnabis. Tot i que el cànnabis com a tal es fa servir com a psicòtrop, el CBD que conté aquesta planta no té els efectes adversos del cànnabis, és més, és molt saludable pels humans e inclús per als animals.

Aspectes legals i impacte en la salut

Moltes persones estan convençudes que el cànnabis només conté substàncies prohibides i/o nocives per a les persones. La veritat, en canvi, és completament diferent i, com ho demostren les recents investigacions mèdiques i farmacològiques, sabem que al cànnabis, i en particular al CBD, hi ha molts ingredients actius beneficiosos que són de gran ajuda per combatre diverses malalties humanes. El THC és el que cal evitar.

Tornant al discurs sobre els aspectes legals del CBD i el cànnabis, cal dir que el cànem és un vegetal molt important del qual s’obtenen fibres tèxtils, materials per a la construcció ecològica, substàncies útils per a la indústria cosmètica, i olis essencials com el CBD útil per a la medicina i farmacologia moderna.

El CBD no és cap droga ni enganxa

El CBD és una substància produïda naturalment a partir del cànem i és per les autoritats espanyoles sepre i quant no es faci servir com a suplement alimentici. De fet, segons l’últim informe realitzat al desembre de 2017 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS)1, queda ben clar que el CBD no és addictiu (a diferència de l’THC, el component psicoactiu de la planta de cànnabis) ni produeix efectes nocius per a la salut, i a més a més es confirmaven les enormes possibilitats terapèutiques.

És a dir, el CBD és legal a Espanya si es fa servir en forma de cremes o olis (es troba regulat a l’Agència del Medicament com a producte cosmètic i «només per a ús extern»), però encara no s’ha registrat com un complement alimentari a la «llista de suplements alimentaris autoritzats» de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Per tant, com no està definit en la Directiva 2002/46 / CE de Parlament Europeu (transposada a la legislació espanyola pel Reial Decret 1487/2009, que modifica des del passat 16 de març de 2018 el Reial Decret 130/2018), no es pot fer servir com a suplement alimentari. Qualsevol producte que es consideri suplement alimentari i contingui CBD, de moment, a Espanya (i Catalunya), es considera no legal i es prohibeix la seva venta. Com a mínim fins que canvii la situació i Europa reguli la distribució d’aquests suplements alimentaris amb CBD.

Per contra, el THC present al cànem és un element legal fins a un percentatge determinat (0,2%), més quantitat que aquesta es considera il·legal i sancionable per llei com a substància narcòtica.

De l’anonimat a ser dels productes més venuts arreu del món

Fa uns quants anys ningú coneixia de l’existència de l’oli de CBD, però avui en dia hi ha moltes persones a tot el món que l’utilitzen com a teràpia medicinal.

El cannabidiol, anomenat CBD, és el segon cannabinoide amb més concentració que es troba a les flors, tiges i fulles de la planta de cànem o cànnabis.

L’oli que conté el CBD no s’ha de confondre amb l’oli clàssic de cànem, que es produeix mitjançant el premsat en fred de les llavors. L’oli de CBD, en canvi, s’extreu amb procediments específics mitjançant l’ús de CO2 o alcohol mitjançant les parts de la planta que tenen major concentració de cannabinoides.

Beneficis de l’oli de CBD

Com ja hem comentat, el cannabidiol no té els efectes psicoactius del THC, el component més famós de la marihuana que s’utilitza per a ús recreatiu.

L’oli de cànem de CBD es fa servir per tractar problemes digestius. Mantenir la gana és un element important per mantenir-se sa, especialment en els casos en què es troba en una fase de rehabilitació després d’una malaltia o un accident. Hi ha algunes patologies que disminueixen l’estímul de la gana i fa que les persones mengin menys i llavors triguin més en recuperar-se.

Els principals beneficis que s’assignen a l’oli de cànem de CBD són el de ser antiinflamatori i analgèsic, és a dir, pot alleujar el dolor i l’entumiment a causa d’algunes malalties. El CBD també és un suport contra l’estrès i l’ansietat, a diferència del THC que amplifica aquestes situacions. De fet, s’utilitza per a situacions d’estrès postraumàtic, en cas d’ansietat o atacs de pànic i pot resultar útil contra les addiccions.

Oli de CBD contra l’epilèpsia i el càncer?

L’oli de CDB pot ajudar en caos d’epilèpsia i càncer, però encara no hi ha certesa sobre aquests dos aspectes, per això els anomeno a part dels beneficis que he esmentat abans.

En el cas del càncer, per exemple, l’Institut Nacional del Càncer ha dut a terme diversos estudis sobre els efectes anticancerígens del CBD, un dels quals (2) s’ha realitzat en ratolins i ha proporcionat resultats interessants. En alguns casos el CBD pot tenir un efecte protector contra el creixement tumoral d’alguns tipus de càncer. Però és clar, es tracta d’un estudi fet en ratolins, no en humans, ni a gran escala.

Un altre estudi (3) realitzat també als Estats Units, al Centre Mèdic del Pacífic de Califòrnia, va demostrar que el CBD desactiva els gens responsables de la propagació del càncer en cas de càncer de mama i altres tipus de càncer.

CBD per la pell

Pel que fa als beneficis de l’oli de CBD en la pell cal destacar el seu efecte anti-acne. Les seves propietats antiinflamatòries redueixen la producció de sèu, tal com revela un estudi publicat per Journal of clinic Investigation, a part de tindre efecte anti-envelliment, gràcies als antioxidants que inclou que són capaços de contrarestar els radicals lliures que ataquen les cèl·lules del nostre cos fent-les envellir prematurament i, finalment, comentar que també té propietats hidratants i calmants per la pell gràcies als seus alts nivells d’àcids grassos essencials.

Als Estats Units, en particular, l’oli de CBD s’està convertint en un component de bellesa de moda amb la possibilitat de comprar, per exemple, locions corporals, cremes per a la cara, cremes per alleujar el dolor i bàlsams labials que continguin CBD.

Dosi d’oli de CBD

L’afirmació que com es natural no passa res, és fals. Ho hem coentat vàries vegades però en aquest cas en particular m’agradaria que quedi ben clar. És molt important la dosi que es faci servir i depen del pes de cada persona.

Per aquest motiu, abans de consumir qualsevol substància, tant si es tracta d’un producte natural com no natural, s’ha de valorar acuradament la dosi. Fins i tot l’aigua pot tenir efectes nocius si es pren en quantitats de més de 10 litres d’aigua al dia!

Les dosis més habituals que podem trobar al mercat són:

  • 10% d’oli de CBD;
  • 15% d’oli de CBD;
  • 30% d’oli de CBD.

En aquest cas en particular, la quantitat de CBD està dictada pel pes corporal, perquè cada persona té un nivell de tolerància diferent. Aproximadament, la dosi de CBD per cada 6 kg de pes hauria d’estar al voltant dels 4 mg com a màxim.

Consells per usar CBD

Com passa amb tots els productes cosmètics, fins i tot aquells naturals, poden tindre contracondicions i efectes secundaris. En el cas d’ús extern sempre es recomana utilitzar-lo primer en una petita part del cos per veure si es pot produir reacció al·lèrgica, com ara picor, enrogiment o fins a dermatitis.

Un altre consell és intentar sempre començar amb una dosi baixa.

Referències:

  1. chromeextension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/https://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/5.2_CBD.pdf
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171598/
  3. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: