Picada de vespa, què cal fer si ens piquen? - Farmacèutica online

Picada de vespa, què cal fer si ens piquen?

Bon dia a tothom! Com ja m’he trobat amb varies persones que venen a la farmàcia preguntant per picades de vespa avui vull dedicar el post a parlar del que podem fer quan ens piquen. Les picades de vespa poden donar reaccions cutànies molt molestes. Es pot produir una reacció al·lèrgica local (eritema, edema extens i dolor intens) o sistèmica (urticària, marejos i dificultats respiratòries).

Com reconèixer una vespa?

La principal diferència entre una vespa i una abella quan pica és que una abella només pot picar un cop perquè deixa el seu agulló clavat a la pell i després ella mor. En canvi, una vespa et pot picar vàries vegades seguides sense cap problema.

Però no cal esperar a que ens piqui per a saber-les distingir. Anatòmicament és possible reconèixer la vespa perquè té el cos cobert de franges grogues i negres i té un fibló llarg, llis i recta, que comunica amb el sac de verí. A diferència de les abelles, el cos de vespa és menys pelut i més prim, a més l’abdomen és diferent del tòrax gràcies a la presència d’un petit peduncle.

Símptomes de la picada de vespa

El verí de vespa conté substàncies tòxiques i components amb activitat al·lergògena com la fosfolipasa, la hialuronidasa i l’antigen 5. Aquests al·lergògens solen actuar en pocs minuts, causant importants reaccions a persones sensibles a aquestes substàncies. Aquests components són els responsables de l’efecte vasodilatador que és es manifesta després d’una picada, amb reaccions locals de la pell (vermellor i picor, associat a dolor o cremor a la zona lesionada).

Les manifestacions que resulten d’una picada de vespa depenen de la dosi de verí inoculada per l’insecte i de la seva l’extensió.

Normalment, després d’una picada, la persona sent dolor i enrogiment immediats, es produeix inflor, cremor intensa i picor. Aquests símptomes impliquen exclusivament l’àrea al voltant del punt d’injecció de la picada, que s’estén fins a uns pocs centímetres com a màxim. Solen autolimitar-se i el dolor i la inflamació se’n van en uns pocs dies.

El problema és que hi ha persones que presenten símptomes que no afecten només de forma local sinó que s’estenen, i pot donar lloc a un edema de més de 10cm acompanyat de dolor, enrogiment, picor i cremor que tendeixen a empitjorar gradualment durant els tres primers dies.

Fins i tot es pot produir una reacció generalitzada en qüestió de minuts, on notaríem signes i símptomes com ara:

  • Erupció cutània amb picor
  • Enrogiment d’una zona àmplia del cos
  • Edema de llavis i parpelles
  • Nàusees, vòmits i dificultat per empassar
  • Febre
  • Palpitacions
  • Astènia

En els casos en què l’edema afecta la llengua o la faringe pot arribar a dificultar el pas de l’aire, limitant així la respiració. Una altra manifestació és l’edema de la glotis, que pot provocar una obstrucció greu de les vies respiratòries; en aquest cas, la persona pot tenir dificultats per parlar, incapacitat per respirar, ronquera, tos, dolor al pit i sensació d’ofec.

Finalment, en els casos més greus, es pot produir un xoc anafilàctic després d’una picada de vespa, que es caracteritza per una hipotensió marcada i persistent (amb la conseqüent hipoperfusió), i que pot donar lloc a la pèrdua de consciència fins a una parada cardiocirculatòria.

És important subratllar que, en el cas de patir múltiples picades en un mateix moment es poden produir reaccions generalitzades fins i tot si no tenim sensibilitat a les substàncies al·lergògenes. En aquest cas, l’acumulació de verí pot causar símptomes greus fins i tot després de 24-48 hores.

La reacció tòxica de diverses picades es manifesta amb nàusees, vòmits, marejos, convulsions, febre i pèrdua de consciència. En aquest casos parlem d’estats d’emergència, perquè poden evolucionar ràpidament cap a una intoxicació verinosa que donaria lloc al dany de teixit muscular (rabdomiòlisi), problemes cardíacs i insuficiència renal.

Com es tracta una picada de vespa

Si la picada de vespa no provoca símptomes massa intensos (com els descrits en el post), per limitar les molèsties es poden aplicar compreses d’aigua freda i posar una crema antihistamínica o de cortisona (amb consell mèdic).

Tanmateix, quan es produeix una reacció més severa cal anar a urgències. En aquests casos, el tractament d’emergència per a reaccions al·lèrgiques consisteix en l’administració d’antihistamínics i cortisona per via intravenosa, per tal de reduir la reacció inflamatòria i mantenir les vies respiratòries obertes.

Amb el mateix propòsit, es pot donar oxigen per ajudar a compensar la respiració limitada. Inclús fer servir medicaments beta-agonistes (com el salbutamol), que s’utilitzen per alleujar la dispnea.

Quan el subjecte sap que és al·lèrgic al verí de la vespa, sempre ha de portar un preparat autoinjectable d’un sol ús a base d’adrenalina.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: