Indigestió, empatx. Què és i què hi podem fer? - Farmacèutica online

Indigestió, empatx. Què és i què hi podem fer?

Quan una persona té un empatx normalment ho sap perquè presenta presenta pesadesa i mal de panxa. Però no són els únics símptomes, sinó que també pot tindre la llengua seca, falta de ganes de menjar, restrenyiment o diarrea, vòmits, acidesa d’estómac, gasos a l’abdomen, distensió de l’abdomen, cansament, debilitat, mal de cap i mal de cames. Ho sabieu que tots aquests símptomes es poden relacionar amb un “simple empatx”?

És més, en casos més intensos pot produir inclús un còlic biliar, que es manifesta per dolor en el quadrant superior dret de l’abdomen (boca de l’estómac i fetge), generalment irradiat a l’esquena. Aquest dolor acostuma a durar unes 2-4 hores i després desapareix completament. Es produeix perquè la vesícula es contrau tractant d’expulsar la bilis sempre i quan es formi un càlcul que se situa al coll de la vesícula impedint la sortida de la bilis. Altres símptomes poden incloure: calfreds, febre, icterícia (color groc de pell i mucoses), els quals generalment es presenten com complicacions de la colelitiasi.

Quina és la causa que provoca l’empatx?

Les causes més comunes són menjar aliments grassos, fregits, carns, i sobretot a un un ritme no normal, és a dir, o massa ràpid o massa lent. També acostuma a passar al prendre cafè, fumar, beure alcohol, anar a dormir tard, per estrès o ansietat, per estar prenent antibiòtics o analgèsics, etc.

El fet de menjar en moviment i no entaulats és una de les altres causes més habituals. I tot i que sembli mentida, si mengem amb la televisió posada, llegint el diari o amb música a un alt volum també poden donar lloc a aquest fenomen.

Com podem prevenir-ho?

Les mesures preventives poden ser:

 • Evitar aliments grassos, amb espècies, fregits, begudes gasejades, cafeïna i alcohol.
 • Evitar aliments que produeixen acidesa, a més dels anteriors, la xocolata, les cebes i el tomàquet.
 • Evitar grans quantitats de menjar.
 • Procureu mastegar a poc a poc i totalment el menjar.
 • S’ha d’evitar augmentar totes les activitats que afavoreixen empassar aire, com són fumar, mastegar xiclet, menjar ràpid, o les begudes gasoses.
 • No ens hem de ficar al llit abans de 2 hores d’haver menjat o sopat.
 • Controlar l’estat d’estrès.
 • Dormir les hores necessàries.
 • Fer exercici.

Quin és el tractament recomanat?

Mesures casolanes:

 • Suc de llimona en aigua tèbia tres vegades a el dia.
 • Aigua de soda diverses vegades al dia.
 • Llavors d’anís o camamilla.
 • Antiàcids.
 • Bloquejadors de l’acidesa.
 • Antiespasmòdics.
 • Afavoridors de la motilitat intestinal.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: