Galindó: podem fer-hi alguna cosa? - Farmacèutica online

Galindó: podem fer-hi alguna cosa?

L’Hallux valgus, més conegut com a galindó o “juanete” (en castellà), és la patologia més freqüent del peu en adults. És una deformitat que concerneix al primer metatars i que comporta una desajustament entre els dos segments ossis contigus (valgus). El primer dit (dit gros) es desvia cap als altres dits dels peus i es deforma el peu.

A més, aquest desplaçament provoca una inflamació al lateral del dit, al nivell del cap del primer os metatarsial. A més, a causa de l’alteració de la biomecànica del peu, també es poden produir deformitats dels altres dits dels peus (que poden limitar la mobilitat del peu) i provocar un dolor intens i permanent al peu (metatarsàlgia).

Els símptomes d’hallux valgus poden variar. Amb el pas del temps, si es descuida, l’hallux valgus tendeix a empitjorar, provocant greus dolors al peu i deformitat en els altres dits dels peus, perquè dona lloc a canvis en l’alineació dels ossos del peu.

Hallux valgus: què és

L’Hallux valgus és una patologia extremadament comuna del peu, tant que cada any, al nostre país, és cercada a Google unes 400.000 vegades.

És una deformitat de la primera articulació metatarsofalàngica que es produeix durant el període propulsiu del pas, segons la definició de Root, Orien i Weed que data de 1997. La base del dit gros es desplaça cap a l’exterior, mentre que la seva punta està encarada cap als altres dits.

Alteració biomecànica del peu

A més, l’evolució de la patologia pot provocar un dolor intens i limitar la capacitat de moviment del dit gros.

L’hallux valgus no és un mer problema estètic, sinó una malaltia que altera l’equilibri funcional i biomecànic del peu. De fet, la desviació del primer dit porta a una reducció de la superfície del suport del peu i desplaça tota la càrrega a altres zones metatarsians, fisiològicament no preparades per suportar aquest estrès.

A més del clàssic hallux valgus, que es produeix en l’edat adulta, hi ha un hallux valgus juvenil, també anomenat hallux valgus infantil.

Però, és una patologia per a la qual no hi ha cap indicació quirúrgica sinó que es tracta quan el nen creix, en l’edat adulta. L’hallux valgus juvenil es dona a l’adolescència i, en rares ocasions, al néixer.

La progressió de la patologia pot conduir a una alteració cada cop més marcada de l’anatomia, limitant la capacitat de moviment del dit gros i del peu.

Hallux valgus: les dones en patim més

L’Hallux valgus es dona principalment en dones (amb una proporció de 7: 1 en comparació amb els homes): la propagació més àmplia de la població femenina sembla estar associada al fet que la predisposició té un component genètic lligat al cromosoma X. Tot i no ser una patologia hereditària, la predisposició és heretable.

El grup d’edat en què es diagnostica amb més freqüència és d’entre 40 i 60 anys. Tot i que ja hem vist que hi ha joves que la poden patir.

En el 75% dels casos, el hallux valgus és bilateral.

El complex sistema articular del peu inclou trenta articulacions envoltades de teixit cartílag, cosa que fa que el seu moviment sigui fluid. I 20 músculs intrínsecs, que s’originen i s’insereixen als ossos del peu mateix, garantint moviments tant al peu com als dits individuals.

Però, el 90% d’aquestes estructures musculars es troben a la planta; només dos són els músculs presents a l’esquena. Els músculs extrínsecs parteixen dels compartiments anteriors, posteriors i laterals de la cama. Són els responsables de:

  • eversió (també anomenada pronació, rotació del turmell de manera que la superfície plantar es vegi de costat);
  • inversió (també anomenada supinació, rotació del turmell de manera que la superfície plantar sembli medialment);
  • flexió plantar (el moviment que permet apuntar el peu cap al terra, com si caminés sobre els dits dels peus);
  • dorsiflexió del peu (es produeix quan el peu està aixecat com si caminés pels talons).

Hallux valgus: com es manifesta?

El dolor pot ser persistent o intermitent; a l’inici acostuma a passar generalment quan es fan servir sabates de taló alt i/o tancades de la punta. En la progressió de la malaltia, es torna ser dolorosa en qualsevol moment.

Moltes vegades el dolor va acompanyat d’una bursitis. És a dir, la presència d’una inflamació quística dolorosa, una inflor a la base del dit gros, que és el resultat de la inflamació de la bossa sinovial de l’articulació entre el primer metatarsal i la falange proximal del dit gros.

Altres símptomes

Els signes d’inflamació: inflor, enrogiment i sensació de calor apareixen localment;

  • hiperqueratosi: espessiment de la pell a la base del dit gros;
  • es redueix la mobilitat del dit gros; dit gros rígid: es tracta de l’artrosi de l’articulació metatarsofalàngia, que fa impossible moure el dit gros associat al dolor i la presència d’osteòfits dorsals al nivell de les superfícies en contacte, que dificulten el moviment del peu mentre caminem.

Els galindons i les sabates…

El dolor és gairebé sempre el primer símptoma de l’ hallux valgus i apareix sovint quan es porten sabates amb els dits estrets o s’usa taló alt. De fet, aquest fet ens ha fet creure durant molt de temps que el calçat era la causa directa de la patologia.

Tanmateix, es tracta d’una hipòtesi que s’ha negat per diferents estudis que demostren que la forma i l’altura del taló de la sabata teneninfluència en la patologia només si el pacient té una predisposició específica.

Però si és cert que en cas de patir galindons, les sabates amb taló alt o amb la punta estreta no ajuden. Amb el pas del temps, les deformacions dels dits poden empitjorar.

No tothom sent el mateix

El dolor pot intensificar-se, encara que no estigui directament relacionat amb les deformacions, i esdevenir permanent (metatarsàlgia). De fet, en alguns pacients, una protuberència molt notable pot causar dolor lleu, mentre que en d’altres, una inflor lleu causa dolor intens.

Quan el dolor es desencadena per la sobrecàrrega dels metatarsals centrals, es pot mitigar mitjançant l’ús d’una base de peu amb descàrrega de metatarsis.

Com curar l’hallux valgus

L’única teràpia efectiva per a l’hallux valgus és la cirurgia, que s’utilitza en els casos en què els símptomes són greus i associats a un dolor intens o permanent.

També hi ha tractaments conservatius i farmacològics que poden mitigar els símptomes. Que a més es fan servir en els casos en que encara no consideren que no cal cirurgia. Generalment, la cirurgia es tria quan el tractament conservador no proporciona alleujament. La correcció d’Hallux valgus realitzada en una fase relativament primerenca impedeix l’evolució des d’un simple hallux valgus fins al complex hallux valgus.

L’operació consisteix a obrir la pell i els teixits circumdants amb una incisió d’aproximadament 1,5 centímetres i corregir la deformitat eliminant una part de l’os (osteotomia) dels metatarsals. La cirurgia es realitza sota anestèsia loco-regional injectada a nivell del genoll.

El pacient es posa d’ empeus les 24 hores posteriors a la cirurgia i pot reprendre immediatament el fet de caminar, això si, amb una sabata quirúrgica especial. I la inflamació triga temps en marxar.

L’administració d’analgèsics permet el control del dolor en el període postoperatori.

Tractaments conservadors

L’ús de sabates amples i còmodes que ofereixen un espai adequat per acomodar els dits i la deformació sense comprimir-la; les sabates adequades per minimitzar el dolor són les que tenen un dit ample i un taló baix i ampli;

L’ús d’espaiadors de silicona: es prescriuen per tal de mantenir el dit gros separat dels altres quatre dits; N’hi ha de diversos tipus, destinats a l’ús durant el dia i la nit. L’ús d’espaiadors no aporta beneficis a tots els pacients. Mentre que en alguns pot proporcionar un alleujament del dolor, en d’altres indueix un empitjorament de les deformitats dels dits adjacents;

L´ús d’ortesis (ortesis): en els casos en què les deformacions metatarsals són lleus, l’ús de plantilles a mida pot ser útil per compensar alteracions morfològiques i redistribuir la càrrega, alleujant la pressió sobre la zona afectada.

Els embenats i els mitjons correctius són poc útils si no es fa res més. Però si ajuden a que progressi més lentament, sobretot si porten una fèrula que mantingui recte el dit. Un consell, eviteu aquells que afectin als altres dits, useu els que porten fèrula que empenyi el dit gros cap a fora però que no faci coixí amb els dits del costat, perquè sinó s’afecten els dits del costat.

Tractaments farmacològics

La ingesta oral d’analgèsics, principalment AINE, pot ser útil per tractar hallux valgus inflamat, millorant els símptomes dolorosos, especialment en els casos en què la patologia es presenta de forma complexa, acompanyada de bursitis i sinovitis.

A més, per obtenir un efecte analgèsic i antiinflamatori, aquests medicaments també es poden utilitzar en crema tòpica.

De vegades, davant del dolor molt intens, es prescriuen infiltracions (injeccions intraarticulars) de corticoides, sobretot en els casos en què el pacient presenta signes d’inflamacions pronunciades, en presència de bursitis i sinovitis. Tot i això, les infiltracions de cortisona no estan indicades específicament per a patologies del peu, pèrquè tenen una proporció limitada de teixit connectiu entre la pell i el teixit ossi subjacent.

Fisioteràpia

La fisioteràpia pot ajudar tant amb un enfocament conservador, com per alleujar els símptomes en associació amb altres tractaments mèdics i després de la cirurgia per corregir el hallux valgus.

La primera fase de fisioteràpia per a hallux valgus és la de massatge, que té una doble funció. En primer lloc, la mobilització de la cicatriu per evitar la formació d’adherències i alleujar el dolor. Posteriorment, el drenatge limfàtic disminueix la inflor del peu i accelera la curació. La fisioteràpia postquirúrgica utilitza maniobres passives i exercicis actius.

Exercicis per fer a casa

Per combatre els problemes deguts a hallux valgus, podeu provar aquests dos exercicis molt senzills però efectius per reduir els símptomes.

Us poseu d’empeus, poseu una pilota suau de mida mitjana sota el peu. A continuació, desplaceu el peu, primer de l’arc cap als dits dels peus i després en sentit contrari, cap al taló: no feu una forta pressió en el moviment, però deixeu que la bola us faci un massatge suaument.

Un altre exercici, ben fàcil, és estirar les cames, estant asseguts, i moure el dit gros en sentit de les agulles del rellotge i després al contrari. En cercles.

Aquests exercicis poden alentir la progressió de la deformació i alleujar els símptomes, evitant empitjorar factors com:

Consells per escollir menjar:

Tria aliments rics en vitamina A (totes les fruites i verdures de color groc taronja, riques en betacarotens), vitamina C (kiwi, pebrots vermells, groselles, etc.), vitamina D (peix, sobretot salmó, tonyina i peix blau) i calci per enfortir els ossos.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: