Coxartrosi: artrosi del maluc - Farmacèutica online

Coxartrosi: artrosi del maluc

Coxartrosi, una paraula molt estranya per una dolència molt comuna. Quantes vegades heu sentit a gent gran que es queixa de dolor al maluc? Doncs es deu a una malaltia degenerativa, l’artrosi del maluc (que en termes mèdics es coneix com coxartrosi). És una malaltia que consumeix els cartílags articulars del cap femoral i l’acetàbul, uns altres noms estranys que es situen per la zona del que tots coneixem com maluc.

El desgast del cartílag condueix inicialment a un mal de maluc només amb determinats moviments, però amb el pas del temps condueix a un dolor persistent fins i tot en repòs, i una marcada dificultat en el moviment del maluc. Per tant, el moviment es veu cada cop més compromès i el grau de discapacitat augmenta amb l’edat, cosa que dificulta fins i tot caminar.

Les causes

Les causes de la coxartrosi són principalment dues:

L’artrosi primària vinculada només a l’envelliment de l’articulació o l’artrosi secundària a altres patologies, o traumatismes, per exemple a una displàsia congènita del maluc i necrosi del cap femoral.

L’artrosi primària és una malaltia que va relacionada amb l’edat: generalment es presenta a partir dels 60 anys. Està influenciad pel pes o per l’activitat laboral o esportiva realitzada durant molt de temps.

Els símptomes

Els símptomes de la coxartrosi són el dolor i la limitació del moviment. El dolor, generalment inguinal, es pot sentir a la regió externa de la cuixa i pot baixar fins al genoll. Quan e pateix aquesta malaltia és difícil fer activitats o moviments tan normals com sortir de la banyera, pujar amb bicicleta, posar-se els mitjons…

El diagnòstic

El diagnòstic consisteix en fer una visita a l’especialista acurada en la qual es facin radiografies de la pelvis, o en cas de necrosi cefàlica, una ressonància magnètica.

La teràpia

En els primers estadis de la malaltia es prenen analgèsics o antiinflamatoris (com ara Paracetamol, AINES, opioides…), els quals poden resoldre definitivament el problema del dolor. tot i que la malaltia ja hem dit que és degenerativa, així que encara que no sentim el dolor seguirà avançant.També és recomanable acompanyar-ho de suport físic amb sessions de fisioteràpia.

Com a terapia coadjuvant es poden prendre fàrmacs d’acció simptomàtica lenta (SYSADOA en anglès, que ve de Symptomatic Slow Acting Drugs for Osteoarthritis), és a dir, que els efectes es comencen a notar més tard del que es poden notar amb els AINES, però la seva acció perdura més en el temps i no són perjudicials per a la salut. Parlem per exemple de sulfat de condroitina, el sulfat de glucosamina o la diacereina (aquesta última dona més problemes i no es pot prendre en casos amb malalties hepàtiques o insuficiència renal). Els tres fàrmacs que us he anomenat redueixen el dolor, milloren la mobilitat i permeten rebaixar el consum d’AINES. De fet, l’àmbit sanitari es decanta cada cop més en aquests tipus de fàrmacs per reduir el consum de paracetamol, AINES o opiacis, que si són perjudicials quan es prenen per molt temps.

El control dietètic per a la reducció de pes corporal en els casos que en sigui una possible causa, és una prioritat en pacients amb coxartrosi, fins i tot si hi ha previst que passin pel quiròfan.

Consells que vull donar-vos: feu activitat física sense càrrega, com ara natació o ciclisme, evitar l’atletisme, les arts marcials i esports de contacte.

En les fases inicials, es poden realitzar infiltracions, ja sigui amb cèl·lules mare (cèl·lules estaminals, PRP) o bé amb àcid hialurònic, que alenteixen la progressió de la malaltia. No la poden aturar però si fer que avanci és lentament.

En les etapes més avançades, quan ja no podem controlar el dolor amb els mitjans que he anat citant, el tractament més efectiu és passar pel quiròfan i fer una implantació d’una pròtesi.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: