Rhodiola Rosea: beneficis contra l'estrès i l'ansietat - Farmacèutica online

Rhodiola Rosea: beneficis contra l’estrès i l’ansietat

El terme estrès s’ha convertit en part del nostre llenguatge comú, però realment sabem què és, què el provoca i com podem combatre’l? Entre els diversos remeis que tenim a la farmàcia en podem destacar un de natural que acostuma a donar resultats més que bons. Es tracta de la Rhodiola.

El terme es deu al metge Selye, que l’any 1976 el va definir per primera vegada com “una resposta no específica del cos a totes les sol·licituds que se li formulen”. Tot i que reaccionar davant les amenaces i els estímuls és una funció essencial del nostre organisme, si superem el “nivell crític”, es converteix en angoixa o, en el seu sentit negatiu, quan l’individu percep les peticions externes com a excessives en relació amb la seva força.

Quines són les causes de l’estrès?

Esdeveniments extraordinaris com el que estem vivint a causa de la pandèmia, però també en els moments difícils de la vida (separacions o la mort d’algun ser estimat, per exemple). De fet tenim infinitats de situacions on es podria dir que lluitem per arribar a uns objectius i que també ens poden angoixar, com ara quan iniciem una dieta o decidim deixar de fumar. Tot això serien exemples de possibles causes que poden provocar en el nostre cos una condició negativa d’estrès.

Aquesta condició pot ser aguda però resoldre’s en poc temps o bé persistir durant molt de temps com en el cas de l’estrès crònic i, els dos casos, poden ser la causa de problemes físics com ara dificultat per concentrar-se, mal de cap, dermatitis, alopècia, recurrència d’herpes i fins i tot alteracions cardiovasculars.

Es pot mesurar l’estrès?

És certament difícil avaluar aquesta condició tan subjectiva i variable, però es pot recopilar informació relativa a les implicacions sobre l’organisme a nivell psicològic i / o fisiològic. Tot i així es pot investigar mitjançant tests que recullin informació útil per a poder fer una avaluació general de l’estat de la persona.

Voleu intentar mesurar el vostre nivell d’estrès?

Feu el següent test:

Test escala d’estrès percebut

Les preguntes d’aquesta escala es relacionen amb els vostres sentiments i pensaments durant l’últim mes. Per a cada pregunta, se us demana que indiqueu la vostra resposta encerclant la freqüència amb que heu sentit o pensat el que es cita.

0 = Mai , 1 = Gairebé mai , 2 = De vegades , 3 = Molt sovint, 4 = Molt sovint

 1. L’últim mes, amb quina freqüència t’has sentit desbordat/da perquè ha passat alguna cosa inesperada?
  0 1 2 3 4
 2. Durant el mes passat, amb quina freqüència has tingut la sensació que no podies controlar les coses importants de la teva vida?
  0 1 2 3 4
 3. Durant el mes passat, amb quina freqüència t’has sentit nerviós/a o “estressat/da”?
  0 1 2 3 4
 4. Durant el mes passat, amb quina freqüència has tingut confiança en la teva capacitat per gestionar qüestions personals?
  0 1 2 3 4
 5. Durant el mes passat, amb quina freqüència has tingut la sensació que les coses estaven passant tal com deies?
  0 1 2 3 4
 6. Durant el mes passat, amb quina freqüència has tingut la sensació que no podies estar al dia de totes les coses que se suposava que havies de fer?
  0 1 2 3 4
 7. L’últim mes, amb quina freqüència t’has adonat que eres capaç de controlar allò que t’irritava?
  0 1 2 3 4
 8. Durant el mes passat, amb quina freqüència has sentit que has dominat la situació?
  0 1 2 3 4
 9. En el darrer mes, amb quina freqüència t’has enfadat per les coses que estaven fora del teu control?
  0 1 2 3 4
 10. L’últim mes, amb quina freqüència has tingut la sensació que les dificultats empitjoraven acumulant-se fins a tal punt que no els has pogut superar?
  0 1 2 3 4

Puntuació: els punts s’obtenen de la manera següent.

Invertiu la puntuació (0 = 4; 1 = 3; 2 = 2; 3 = 1; i 4 = 0) només per a les següents preguntes: 4-5-7-8.

Per la resta de preguntes la puntuació continua sent la que heu encerclat.

Sumeu tots els punts.

Resultats: (adaptació de M.Smith, R. segal i J. Segal. Febrer 2015)
1-10 = Per sota de la mitjana. Bona gestió dels esdeveniments estressants i bona adaptació als imprevistos.
11-14 = Mitjana. T’afecten els moments estressants però si aprens a reduir els efectes pots arribar a aconseguir un bon nivell de benestar.
15-18 = mitjà-alt. És possible que fins i tot sense adonar-te’n, l’estrès es vagi acumulat i vagi influint en el teu cos, els pensaments, les emocions i el comportament. Es bo prendre mesures.
19 + = Alt. Cal deixar que t’ajudin. Escolta a professionals i psicòlegs i deixa’t guiar.

Bibliografia:

 • Cohen, S. and Williamson, G. Perceived Stress in a Probability Sample of the United States.
 • Spacapan, S. and Oskamp, S. (Eds.) The Social Psychology of Health. Newbury Park, CA: Sage,
 • 1988.La scala PSS è riprodotta col permesso dell’American Sociological Association, da Cohen, S.,
 • Kamarck, T., and Mermelstein, R. (1983). A global measure of perceived stress. Journal of Health
  and Social Behavior, 24, 386-396.

Quines mesures pots prendre davant l’estrès?

Malauradament, no sempre és possible modificar les causes primàries que indueixen l’estat d’estrès. Tot i això, podeu intentar canviar els mecanismes de reacció davant l’esdeveniment estressant. Entre altres coses, les tècniques de relaxació mental i muscular, basades en la regulació de la respiració i, en alguns casos, fins i tot practicant activitat física, poden tenir un efecte positiu. També es poden rescatar de la natura diversos remeis extrets de plantes que ajuden a reduir l’estrès.

La Rhodiola Rosea

La Rhodiola és coneguda pels seus beneficis en reduir la fatiga mental relacionada amb l’estrès, en millorar el rendiment cognitiu i en reequilibrar l’estat d’ànim. Diversos estudis clínics també donen suport a l’eficàcia dels remeis herbals que es poden utilitzar, com ara l’extracte de Rhodiola, també conegut com l’arrel daurada.

Aquesta planta perenne, pertany a la família de les “crossulanaceae“, creix espontàniament a Àsia, Europa i Amèrica. Prefereix els hàbitats muntanyencs, i és capaç d’adaptar-se a viure en condicions extremes. S’ha fet servir en medicina desde el’any 70 aC, així que imagineu la llista de propietats i usos que se lo otorguen… Tot i que de tot el que s’ha pogut dir d’ella durant tants anys, amb els estudis actuals destaquen la seva acció davant situacions d’estrès i de fatiga psicològica.

Una altra propietat important de la Rhodiola, que tot just us acabo de mencionar, és la capacitat d’ajudar el cos a controlar la fatiga, de fet, l’ingredient actiu d’aquesta planta té propietats adaptogèniques: és capaç d’induir un estat de major resistència en un cos que contraresta els senyals d’estrès. A més, l’extracte es mostra eficaç fins i tot en cas d’astènia.

Com prendre la Rhodiola

L’arrel i el rizoma de la planta es processen per obtenir els extractes que s’utilitzen en la preparació de suplements, i actualment també de fàrmacs a base de plantes, l’anomenat THMP (Producte Medicinal Herbal Tradicional). S’ha de prendre prendre per períodes de com a mínim 14 dies.

Per la seva capacitat tònica es recomana no prendre-la al vespre i informar el metge i el farmacèutic si esteu prenent altres medicaments, o bé si els símptomes no milloren.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: