Infeccions vaginals en 3 etapes de la vida de la dona - Farmacèutica online

Infeccions vaginals en 3 etapes de la vida de la dona

Des del començament de la vida sexual, en l’ embaràs i en el període de la menopausa, les dones estan sotmeses a infeccions vaginals. Si no es tracten de forma immediata i específica, aquestes infeccions poden comportar greus conseqüències, atès que en molts casos la infecció es propaga a zones adjacents a la vagina.

Vegem amb detall els tipus d’infeccions vaginals que es poden produir durant alguns períodes clau de la vida d’una dona.

Infeccions vaginals en edat fèrtil

En el període de la vida sexualment activa, el risc de contraure infeccions genitals és molt elevat en cas de contacte sexual sense protecció.

Els principals símptomes de les infeccions vaginals són:

 • picor intens,
 • cremor,
 • secreció vaginal amb olor olor més forta o “dolenta” del que acostumem,
 • dolor durant les relacions sexuals,
 • sensació d’inflor,
 • petites laceracions
 • de vegades, pèrdua de sang, però no té perquè.

La prevenció és fonamental per evitar que apareguin infeccions. Per aconseguir-ho és molt important dur una higiene íntima i personal escrupolosa, juntament amb l’ús de mètodes anticonceptius que actuen com a barrera contra els bacteris i els virus.

Una vegada constatada la infecció vaginal, segons el cas, hom intervé amb teràpies tòpiques (cremes o òvuls) o sistemàtiques (comprimits), que serien d’antibiòtics i antifúngics (i que han de ser recomanats pels metges). És important saber que totes les infeccions, si no es tracten, poden comprometre la fertilitat de la dona.

De vegades el problema empitjora amb recaigudes, és a dir, infeccions que es repeteixen mensualment, de vegades amb una correlació precisa amb el cicle. La patologia és més complicada de tractar, ja que les teràpies comunes ja no són suficients. En cas d’infeccions recurrents, s’ha de tornar a mantenir l’equilibri de la microbiota i la mucosa vaginal amb complements alimenticis que continguin en la seva composició les cepes Lactobacillus rhamnosus LRH020 – DSM 25568, Bifidobacterium animalis lactis BL050 y Lactobacillus plantarum PBS067. I sobretot que siguin estiguin en quantitats per sobre dels 3×108 UFC, com ara com ara Actifemme® que conté aquestes soques en una proporció de 3×109 UFC . Amb questes soquesaconseguirem tornar la vagina al seu estat ideal i per això s’evita recaure en infeccions.

Aquells que sovint pateixen infeccions vaginals, al prendre antibiòtics per altres motius, han de prendre simultàniament ferments làctics per contrarestar la consegüent disminució de les defenses vaginals.

Infeccions vaginals en l’embaràs

En aquest delicat període, la dona està més exposada a infeccions vaginals i està particularment predisposada a la vulvovaginitis, agreujada tant per la major vascularització dels teixits com per l’augment de les secrecions vaginals. Aquestes infeccions, si no es tracten, poden causar contraccions i fins i tot infeccions internes greus. En particular, a l’últim trimestre, la infecció per estreptocòcics pot ser molt perillosa per al nadó.

Els símptomes d’aquestes dolències són:

 • pèrdues més denses,
 • picor;
 • cremor,
 • edema més marcat.

Les comprovacions mensuals a les quals ens sotmeten a les embarassades permeten detectar de forma immediata l’aparició de qualsevol infecció, però a la mínima senyal d’alarma cal visitar al metge i iniciar immediatament la teràpia adequada.

Infeccions vaginals a la menopausa

En el període de la menopausa, la flora vaginal canvia totalment per la manca d’hormones (estrògens) i les parets vaginals es fan més primes. De vegades l’aparició d’infeccions està relacionada amb això. Són particularment molestes i sovint doloroses a causa de la sequedat de la vagina; per prevenir aquest problema, cal recrear un trofisme vaginal normal amb estrògens locals.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: