Controla el greix corporal amb probiòtics. Et pot realment ajudar a aprimar? - Farmacèutica online

Controla el greix corporal amb probiòtics. Et pot realment ajudar a aprimar?

Saps que hi ha un bacteri intestinal que pot fer que perdis (o guanyis) algun quilet de més?. Així, per la cara, sense fer res més. Potser pr això, per més exercici que facis, no aprimes...

Segurament algun cop a la vida t’hagis parat a pensar perquè hi ha persones que mengen molt i no s’engreixen i altres que mengen tan poquet i no poden aprimar, encara que es declarin amb vaga de fam. Doncs una de les possibles raons, que no l’única, és la flora intestinal. Si, aquest món desconegut i que des de fa uns anys fins ara està donant tant a parlar.

Gran part dels nostres trastorns es poden equilibrar amb els bacteris del nostre cos. No és tan difícil de creure, inclús pels antiquats, si tenim en compte que en el nostre cos hi habiten uns 48 billons de bacteris i tenim 37 billons de cèl·lules. És a dir, que tenim més bacteris que no pas cèl·lules, i cadascun d’ells té la seva funció (al còlon, pell, estómac, saliva, placa dental, intestí prim…).

Avui dia se sap que si mantenim un bon equilibri de la flora intestinal, podem arribar a controlar trastorns com l’estrenyiment, la diarrea, l’ansietat, problemes respiratoris… Aquestes petites “bestioles” que habiten dins de la nostra carrosseria, ens ajuden a estar bé (o malament si hi ha desajustos). I ara també se sap que la qualitat de la flora intestinal afecta al pes.

La importància dels bacteris dels nostres intestins


Per entendre la importància que té la flora intestinal, hem de tenir en compte que els nostres intestins contenen més de 500 espècies diferents, que formen el que coneixem com a microbiota intestinal (o flora intestinal). I què fan tants bacteris per allà dispersos? Ens protegeixen de possibles infeccions impedint que els bacteris dolents o els llevats es desenvolupin. Netegen els intestins.

De fet, cada espècie té unes funcions específiques. Per exemple, el Lactobacillus casei (o L. casei) té una funció clau en la immunitat. En canvi Lactobacillus gasseri (o L. gasseri) és decisiu per al control del pes, cosa que s’ha pogut veure comparant els intestins de persones amb sobrepès o obesitat i persones dins el seu pes normal. Els investigadors han descobert que alguns bacteris poden causar una inflamació latent que contribueix a l’augment de pes.

Estudis duts a terme; bacteris i obesitat

En un estudi realitzat per Ley RE , microbiòleg de Washington University School of Medicine, de St Louis, Missouri (USA), es va observar que la flora intestinal de les persones obeses té un 20% més quantitat d’uns bacteris anomenats Firmicutes, que la de les persones primes.

Els firmicutes fan que l’organisme extregui les calories de sucres complexos i s’emmagatzemin en forma de greix. En l’estudi, es van passar aquests bacteris a ratolins per veure com afectaven, i van poder veure que amb els firmicutes els ratolins tenien el doble de greix.

En un altre estudi realitzat al Japó, aquest cop dut a terme en éssers humans, es va fer que persones amb sobrepès prenguessin una beguda de llet fermentada enriquida amb probiòtics, bacteris beneficiosos que reequilibren la flora intestinal. El resultat va ser que el simple fet de prendre aquesta beguda (sense fer res més) els va permetre reduir el greix abdominal en gairebé un 5% i el greix subcutani en més del 3% després de 12 setmanes. (2)

També és important mantenir a ratlla el nostre sistema immunitari

Abans us n’he fet cinc cèntims, els nostres bacteris ens ajuden a protegir-nos. Per això és important mantenir una flora intestinal saludables. Ens ajudarà a controlar els bacteris nocius pels éssers humans i a evitar que creixin altres microorganismes com llevats, virus, fongs, etc.

Si enlloc de tenir bacteris bons en tenim de dolents, llavors és quan passem a tenir problemes de gasos, fatiga, inflors, mal de cap, nàusees, diarrea, restrenyiment… I aquesta és una de les raons per les quals hi ha gent que encara que facin esport segueixin tenint problemes de pes. Hem de tenir en compte que la nostra microbiota intestinal és la que ens ajuda a fer la digestió, a produir minerals i vitamines, a eliminar toxines o a absorbir hidrats de carboni.

Com podem aconseguir mantenir els bacteris bons i tenir-ne menys de “dolents”?

Els aliments fermentats (com el iogurt i el xucrut) milloren la nostra salut digestiva. Això si, han d’haver estat fermentats de forma natural, si els comprem pasteuritzats, haurem comprat iogurts on han matat els probiòtics naturals. Ja no ens serviran. Si mengem de forma habitual aliments fermentats i no pasteuritzats, tindrem més bacteris beneficiosos al cos.

També s’aconsella aportar aliments rics en fibra. N’hi ha que tenen efecte prebiòtic, com els oligosacàrids. Es fan servir com a substrat per al desenvolupament i proliferació dels bacteris bons als intestins.

Si mengem aliments processats, estem destruint la microflora saludable i alimenten els bacteris dolents i els llevats. Els nostres bacteris intestinals moren amb els antibiòtics, l’aigua clorada, els sabons antibacterians, els productes químics agrícoles, etc. Evitem donar-los aquests productes. Si més no, aportem bacteris bons amb suplements de probiòtics, per ajudar a reequilibrar la flora intestinal.

Els probiòtics són una varietat de bacteris bons que colonitzen la flora bucal, intestinal i vaginal. Són coneguts pels seus efectes beneficiosos sobre el sistema immunològic i per enfortir les defenses naturals.

El probiòtic que ens ajuda a aprimar

Segurament us soni el probiòtic més usat des de l’antiguitat, els que es fan servir per fer iogurts. Potser no li poseu nom però sabeu que es fan servir bacteris per fer iogurts (igual que per fermentar els cereals, carn, verdures…). Doncs es tracta dels bacteris de l’acid l’lactic, i entre aquests i ara ens centrem en el control de pes, destaquem el Lactobacillus gasseri que abans ja he esmentat. Un probiòtic essencial per a l’equilibri de la flora intestinal i també per controlar el pes.

Al principi es van descobrir propietats del L. gasseri que reforçaven el sistema immunitari, benefici que comparteix amb altres bacteris de la família Lactobacillus. Però el que fa especial a aquest probiòtic és la seva inusual capacitat per ajudar les persones a baixar de pes, especialment al voltant de l’abdomen. Cosa que van descobrir uns investigadors de l’Hospital Virgen de las Nieves, de Granada, Espanya.

Un any més tard, al 2010, un grup d’invesigadors japonesos va centrar el seu estudi en la relació entre el probiòtic Lactobacillus gasseri i l’obesitat.

Van dur a terme un assaig clínic multicèntric a doble cec, controlat amb placebo i aleatoritzat. Hi van participar 87 persones que tenien problemes de greix abdominal. L’estudi va durar 12 setmanes, i després es van comparar els resultats. Passat aquest temps, aquelles persones que havien pres suplements amb L. gasseri van perdre una mitjana del 4,6% del greix abdominal i del 3,3% del greix subcutani. El seu pes es va reduir en un 1,4% i la seva circumferència de cintura en un 1,8%. Aquest estudi fet en humans va confirmar els resultats d’un assaig previ que havia demostrat l’eficàcia del L. gasseri per reduir els nivells de greix en animals.

Com actua L. Gasseri?

Amb aquest estudi van veure que aquest bacteri feia que la mucosa intestinal fos més difícil de penetrar, era més impermeable. Per tant, les substàncies danyines no entraven per la mucosa per passar a la sang. A més, el Lactobacillus gasseri pot canviar els senyals químics del sistema digestiu, modificant el tractament del greix en el cos.

Val a dir que les persones que van participar en aquest estudi no van fer cap mena de dieta, només van ser suplementats amb aquest bacteri. I que els resultats no es van veure d’un dia per l’altre, sinó que la flora necessita un temps per reequilibrar-se i fer els seus efectes. Per tant, si fem dieta, segur que els efectes encara són més notoris, tot i que no hi ha estudis fets encara amb la combinació dieta i L. gasseri.

Escollir el millor probiòtic

Un dels problemes dels probiòtics per via oral és que moren molts pel sistema digestiu abans no arriben als intestins. Hem de pensar que es tracta de microorganismes vius i que els afecten els àcids de la saliva i l’estómac, o les coses calentes. De fet, aquest és el principal repte dels laboratoris farmacèutics, aconseguir que els probiòtics arribin vius als intestins. Per això, quan escollim probiòtic hem de tenir en compte diversos factors:

  • El nombre de bacteris que contingui. Com a referència, mil milions de bacteris és el mínim; per sota d’aquesta quantitat l’efecte que es pot esperar és gairebé nul. I si he de ser sincera, hauríem de mirar que continguin de 8 mil milions cap amunt.
  • A més, han d’anar en càpsules gastro-resistents. Tot el que siguin pols o càpsules normals (encara que siguin més econòmics) no serveixen perquè moren pel camí. Han de ser càpsules que puguin resistir els àcids gàstrics. I millor si són d’alliberament retardat per a que s’alliberin un cop arriben al seu destí.

Així ens assegurem que arribi una quantitat adequada i que obtenim els beneficis que esperem.

Consell per prendre probiòtics

El millor és prendre’ls al matí, en dejú, i sobretot no veure o prendre res calent amb el suplement. Si són càpsules gastro-resistents en principi les coses calentes no els afecten perquè arriben a l’intestí intactes, però per evitar possibles errors al prendre càpsules no gastro-resistents, com a norma general, millor prendre-ho amb aigua natural.

¿Per què en dejú? Perquè quan mengem es produeixen àcids gàstrics (rics en àcid clorhídric) que serveixen per digerir els aliments, però que destrossen les càpsules dels suplements.

Per què prendre suplements de L. gasseri?

  • Millora de forma general la salut sense esforç i ens ajuda a perdre el greix subcutani i abdominal.
  • Ens ajuda a prevenir i tractar els trastorns digestius ocasionats per una flora intestinal de baixa qualitat (per exemple inflor, gasos, restrenyiment, diarrea …)
  • Repoblem la flora intestinal i combatem els trastorns causats per la contaminació externa.
  • Enfortim el nostre sistema immunològic, la primera línia de defensa contra totes les malalties, i les altres funcions vitals, com la digestió i l’absorció d’hidrats de carboni, la producció de vitamines i minerals i l’eliminació de toxines.

 

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: