18 curiositats que t'enamoraran de la gelea reial. - Farmacèutica online

18 curiositats que t’enamoraran de la gelea reial.

Bona tarda amics i amigues! Avui us parlaré de la gelea, si, en català es diu així, per molt que acostumem a castellanitzar la paraula. Però abans d’entrar en les 18 curiositats us en faré cinc cèntims de les seves propietats, composició i d’on surt. Per si us interessa. Sinó, aneu directament als punts de l’1 al 18.

La gelea reial és una substància secretada de les glàndules hipofaringes i mandibulars de les abelles que segueixen a la reina. Aquestes abelles tenen cura de protegir i alimentar a la reina i ho fan, en part, gràcies a la gelea. Una substància única a la natura i produïda només en una fase particular de la seva vida. Quan tenen entre 5 a 14 dies.

Bé, no només serveix per alimentar a les reines, sinó també els serveix d’aliment quan estan en fase de larva, i quan es converteixen en un insecte adult. Les abelles treballadores escullen una abella entre elles i l’alimenten tota la vida de gelea reial, això la converteix en l’abella reina i ara veurem per què.

Per tant, es podria dir que la reina i l’abella obrera es distingeixen per naturalesa només per haver tret la gelea reial de l’etapa de desenvolupament. I aquest canvi en la dieta fa que una abella obrera visqui com a màxim 90 dies i una abella reina tingui una esperança de vida superior a 4 anys. A més, l’abella reina és un insecte fèrtil que pot pondre fins a 3.000 ous en un sol dia, la qual cosa s’imposa als simples treballadors.

A més, la forma i la mida dels insectes canvia, la reina és fins al doble de la mida de l’abella obrera i. I totes neixen de la mateixa forma, amb el mateix tipus d’ous i amb les mateixes qualitats. Aquest és el poder de la gelea reial!

Què és la gelea reial?

La gelea reial és un compost gelatinós de color ivori (blanc cremós) i gust fortament àcid, ric en nutrients i vitamines. Ara us ensenyo quins són aquests components:

I de què està feta? És un complex que conté principalment aigua (65%); proteïnes (12%), de fet conté 6 de les proteïnes més importants per a l’ésser humà. ; lípids (5-23%) (inclosos fosfolípids, glicèrids, ceres i àcids grassos essencials); sucres (9-16%); vitamines; sals minerals i gran quantitat d’enzims. A més, té una base àcida amb un pH que oscil·la entre 3,6 i 4,2.

Entre els sucres, es registren fructosa i glucosa (del 33% al 43%), en proporcions similars a les de la mel. Altres sucres presents, però en dosis mínimes, són la sacarosa i la maltosa.

Els lípids es componen principalment d’àcids grassos. Entre el quals s’inclouen l’àcid gras insaturat 10 – HDA i l’àcid trans-10 hidroxi-D2-decenoic (present només en gelea reial) . Aquests tenen una estructura molt diferent de les de naturalesa animal. De fet, tenen menys àtoms de carboni (entre 8 i 10 en lloc dels 14-20 dels d’origen animal).

Entre les vitamines més importants hi ha la del complex B: tiamina B1, riboflavina B2, àcid pantotènic B5, niancina, àcid fòlic B9, PP, biotina, B12, inositol. I algunes traces (vol dir poca quantitat) de vitamina C.

Les sals minerals es componen de potassi, calci, sodi, zinc, ferro, coure i manganès.

I després trobem en menor quantitat substàncies químiques com la biopterina o la neopterina (que també es pot trobar a l’aliment de les larves d’abelles treballadores, encara que estigui en un percentatge molt baix del 0,1%). Altres substàncies identificades a la gelea reial són l’adenosina, l’uridina, la guanosina, l’iridina i la citidina.

La substància de la reina

La gelea reial conté Roialactina, una proteïna amb potents capacitats hormonals, que s’ha vist com un element clau pel dimorfisme entre l’abella treballadora i la reina. És a dir, és la causant de la diferència de mida entre unes abelles i altres i que una larva esdevingui reina.

Gelea contra bactèries i certes cèl·lules tumorals

La gelea reial és el producte més ric de vitamina B5 que es coneix a la natura. A més conté oligoelements, acetilcolina (fins a 1 mg / g) i factors antibiòtics especialment actius contra Amoeba proteus i Escherichia coli B (més coneguda amb el nom de colibacillus).

S’ha demostrat que alguns àcids grassos típics de la gelea reial tenen accions anticancerígenes.
 

Per què estimaràs la gelea reial?
 

Suposo que de tot el rotllo que us he fomut abans haureu deduït que la gelea reial és beneficiosa pel nostre organisme pel seu poder nutritiu. Les seves propietats beneficioses són innombrables i, al llarg dels anys, s’han aprovat mitjançant estudis clínics, investigacions científiques i proves in vitro.

Ara si, anem a veure els beneficis i propietats de la gelea reial:

1. La gelea real és un excel·lent tònic i revitalitzant.

La ingesta de gelea reial és excel·lent en casos de fatiga psico-física i com a tònic per a convalescents, nens, gent gran, esportistes i durant l’embaràs o períodes de lactància.

De fet és recomanable el seu consum per a persones amb anèmia o aquelles que no tenen gana mai. És excel·lent per enfortir el sistema immune. (1)

2. Gelea per mantenir-se joves i guapos

Lo de més joves segur que si, lo de guapos… bé suposo que o ve de fàbrica o poc hi ha a fer :P. Però en certa manera es pot dir que sí perquè ens ajuda a regenerar la pell i estimular el metabolisme cel·lular (1, 2). I a més és molt antioxidant i antiinflamatoria (3, 4, 5, 6). Per això es diu que ens té grans propietats anti-envelliment, gràcies a l’alt contingut en fenols, flavonoides, carotens, aminoàcids, àcid ascòrbic i altres àcids orgànics. I segons els estudis, ajuda a augmentar la producció de col·lagen (7).

3. Eficàcia antibacteriana i antiviral de la gelea reial.

Alguns estudis en rates han documentat que la gelea reial, gràcies principalment a 10-HDA, té una eficàcia antibiòtica (8) contra algunes espècies bacterianes. La seva eficàcia antiviral (9)també es va provar in vitro, on es va observar que la gelea reial millora la resistència a alguns tipus d’infeccions víriques.

També s’ha demostrat que la gelea reial serveix per contrarestar l’herpes simplex tipus 1 (herpes labial o calentura) i tipus 2 (herpes vaginal), adenovirus tipus 2 (causa de conjuntivitis i infeccions del tracte gastrointestinal), virus de l’estomatitis vesicular i el polivirus tipus 2. (10, 11)

4. Gelea reial com a complement de la síndrome premenstrual, PMS.

Pels seus efectes antiinflamatoris es fa servir en casos de síndrome premenstrual. Segons assajos clínics realitzats a la Universitat de Teheran amb una mostra de dones amb PMS, la ingesta prolongada de gelea reial va comportar una disminució dels valors de PMS, demostrant que es pot utilitzar per alleujar trastorns de PMS. (12)

5. La gelea reial és beneficiosa per a l’osteoporosi.

Un estudi realitzat per científics japonesos va demostrar que la ingesta de gelea reial pot prevenir l’osteoporosi, millorant l’absorció de calci de l’intestí. (13, 14)

6. Efectes beneficiosos de la gelea real sobre els nivells de colesterol.

Algunes investigacions han demostrat que una ingesta continuada de gelea reial, amb el pas del temps, pot reduir la taxa de lípids sèrics totals i els nivells de colesterol dolents (15, 16, 17, 18) i, per tant, pot ajudar a prevenir malalties relacionades amb el sistema cardiovascular. Segons els estudis clínics, l’àcid 10-HDA indueix una reducció de colesterol, triglicèrids i LDL

7. La gelea real pot ajudar en certs problemes de fertilitat.

Segons els estudis, la ingesta de roialactina, una proteïna continguda en la gelea reial, augmenta la motilitat de l’esperma. I això fa que les persones que tinguin problemes de fertilitat per la baixa motilitat dels espermatozoides pugui millorar. A més, en el cas de les dones, afavoreix la fol·liculogènesis i augmenta les hormones ovàriques. (19, 20, 21)

8. Gelea reial com a agent curatiu.

La gelea reial, si s’aplica directament a ferides, accelera el seu procés de curació. Ara bé, és millor no emprar aquest tipus de productes sobre ferides profundes o obertes. Només en casos superficials i si no tenim res més a mà. (22)

9. Redueix els efectes secundaris del tractament contra el càncer

La quimioteràpia i altres tractaments contra el càncer tenen efectes secundaris negatius significatius, com ara problemes d’insuficiència cardíaca, inflamació i problemes gastrointestinals.

La gelea real pot reduir alguns dels efectes secundaris negatius associats a certs tractaments contra el càncer. Un estudi va revelar una reducció significativa del dany cardíac induït per quimioteràpia en rates complementades amb gelea reial (23).

Un altre estudi en humans (molt reduït) va indicar que l’efecte de la gelea reial aplicada tòpicament pot prevenir la mucositis, un efecte secundari del tractament contra el càncer que provoca ulceracions doloroses al seu tracte digestiu (24).

Tot i que és encoratjador, aquests estudis no ofereixen conclusions definitives sobre el paper de la gelea real en el tractament del càncer. Es necessita més investigació.

10. Serveix com ingredient anti-edat

És un dels principals ingredients dels productes de bellesa més cars per les seves propietats regeneratives ( 25, 26) i per rejovenir la pell. Normalment les dosis són molt baixes perquè sembla que la gelea reial perd els seus efectes beneficiosos molt ràpidament i no dura gaire. Però també serveix per fer cremes casolanes.

11. S’ha demostrat perllongar la vida de les abelles

És un fet, les abelles obreres duren com a molt 3 mesos (30 dies) i les reines, que s’alimentes de gelea reial duren més de 4 anys.

12. Es recomana com a remei per a períodes de gran estrès

En el punt 16 us deixo els estudis sobre aquest efecte.

13. Si es pren bé no engreixa

La gelea real ajuda a reactivar el metabolisme basal de les cèl·lules i, per tant, en teoria no ens fa engreixar. Moltes vegades pensem que la gelea engreixa perquè s’administra sovint a persones debilitades, pels seus efectes dinamitzadors i per les seves propietats estimulants de la gana. Però de fet no ens engreixa, és només una energia que estimula el metabolisme cel·lular.

De fet, les dosis administrades diàriament no provoquen un gran augment de la ingesta calòrica i, per tant, no afecten directament l’augment de pes. Per a 100 grams de producte fresc, les calories de la Gelea equivalen a 147 kcal / 613 kj. De les quals un 36,05% són hidrats de carboni (53 Kcal), un 36,73% greixos (54 Kcal) i un 27,21% proteïnes (40 Kcal).

14. Proteïnes específiques poden disminuir la pressió arterial

La gelea real pot protegir el cor i el sistema circulatori reduint la pressió arterial. Diversos estudis sobre tubs d’assaig indiquen que proteïnes específiques de la gelea reial relaxen les cèl·lules musculars llises a les venes i artèries, cosa que redueix la pressió arterial (27).

Un estudi recent amb animals va examinar un suplement que combina la gelea reial amb altres substàncies derivades d’abelles i va trobar una reducció significativa de la pressió arterial. Tanmateix, el paper exacte que jugava la gelea real en aquest suplement no està clar (28).

15. Regula el sucre en sang reduint l’estrès oxidatiu i la inflamació

La gelea real també pot millorar el control del sucre en sang i la sensibilitat a la insulina reduint l’estrès oxidatiu i la inflamació. Molts estudis en animals van mostrar una major sensibilitat a la insulina i un aparent efecte protector en el teixit pancreàtic, hepàtic i reproductor en rates obeses i diabètiques tractades amb gelea real (29, 30, 31).

Un petit estudi humà de sis mesos va demostrar una reducció del 20% de sucre en sang en dejuni en persones sanes que es complementaven diàriament amb gelea reial (32).

Tanmateix, la investigació sobre aquest tema és limitada.

16. La gelea real pot augmentar la funció cerebral.

Les propietats antioxidants de la gelea ajuden a mantenir una funció cerebral saludable. Un estudi va revelar que els ratolins induïts l’estrès , quan eren tractats amb gelea reial tenien nivells inferiors d’hormones de l’estrès i un sistema nerviós central més robust que el grup de control (33).

Un estudi separat va tenir com a resultat la millora de la memòria i la reducció dels símptomes de depressió en rates postmenopausa donades de gelea reial (34).

Un altre estudi realitzat en animals va demostrar que les rates tractades amb gelea reial eren més capaces d’eliminar certs dipòsits químics al cervell associats a la malaltia d’Alzheimer (35).

La majoria d’aquests estudis atribueixen l’efecte protector sobre el cervell i el teixit nerviós a la capacitat antioxidant de la gelea reial.

17. Pot augmentar la secreció de llàgrimes i tractar problemes de sequedat d’ ulls

La gelea real pot tractar els ulls secs quan es pren per via oral. Estudis en animals i en persones van mostrar millores en els ulls secs quan la gent prenia gelea reial oral. Els resultats indiquen que aquesta substància derivada d’abelles pot augmentar la secreció de llàgrimes de les glàndules lacrimals als ulls (36, 37).

No es va informar d’efectes adversos de l’estudi humà. Així, la gelea reial podria servir com a solució de baix risc per als ulls secs crònics.

Tingueu en compte que aquesta mostra de dades és molt reduïda i no indica que la gelea real sigui capaç de tractar els ulls secs de la majoria de la gent. En definitiva, es necessita més investigació.

18. Pot tractar certs símptomes de la menopausa

La menopausa provoca una reducció de les hormones circulants que s’associa a efectes secundaris físics i mentals, com ara dolor, memòria deteriorada, depressió i ansietat.

Un estudi va trobar que la gelea reial és eficaç per reduir la depressió i millorar la memòria en rates postmenopàusiques (38).

Un altre estudi en 42 dones postmenopàusiques va observar que suplementar diàriament amb 800 mg de gelea reial durant 12 setmanes era efectiu per reduir el mal d’esquena i l’ansietat (39).

Tingueu en compte que cal més recerca.

Com s’ha de guardar la Gelea Reial?

Es conserva en gerres de vidre fosques i ben tancades (hermètiques), que es conserven a la nevera a una temperatura ideal entre 0 i 5 º C. Cal dir que s’ha vist que és capaç de superar temperatures aproximadament de 36 ° mantenint les seves qualitats, però es recomana guardar-la a la nevera perquè es mantingui en perfectes condicions més temps.

Com s’ha de prendre?

La dosi diària recomanada és d’un gram de gelea reial per adults i adolescents i ½ gram per als nens. S’ha d’administrar preferentment al matí amb l’estómac buit, abans de l’esmorzar i mantenir-la sota la llengua perquè puguin absorbir millor amb les glàndules salivals. Normalment es recomana un període d’almenys 30 dies, repetint dues o tres vegades a l’any.

Si el gust de la preparació fresca és massa àcida, es pot barrejar amb una mica de mel.

Té contraindicacions?

Normalment la gelea reial és un producte ben tolerat per la majoria de la gent. Tanmateix, en cas de reaccions al·lèrgiques ja paleses per als productes apícoles o al·lèrgies al pol·len no s’hauria de prendre gelea. Cal comprovar que la gelea reial no provoca reaccions mitjançant un test toxicològic.

Com que és un producte apícola, les persones amb al·lèrgies a picades d’abelles, pol·len o altres al·lèrgens ambientals han de tenir precaució. Alguns contaminants ambientals, com els pesticides, també s’han trobat a la gelea reial i podrien provocar reaccions al·lèrgiques (40).

Si bé l’ús de gelea reial és no perjudicial per a la majoria de les persones, ocasionalment s’han notificat reaccions adverses greus. Aquests inclouen (41):

  • Asma
  • Anafilaxi
  • Dermatitis de contacte
  • Algunes d’aquestes reaccions extremes fins i tot podrien ser fatals.

La poden prendre els nens?

Si, però a partir de dos anys i sempre que tinguin problemes per menjar (que no tinguin gana) o que estiguin convalescents.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: