Què és el suc d’ àloe? - Farmacèutica online

Què és el suc d’ àloe?

L’àloe vera és una de les plantes més usades avui dia tant per l’interior com per l’exterior del nostre cos. S’utilitza des de l’època dels egipcis com a base de nombroses pomades per a la cura del cos i per a la curació de ferides, a partir dels anys 50 l’àloe vera va començar a estendre’s per tot el món com a remei natural contra les cremades. , després com a ingredient per a cremes hidratants i, més tard, com a suc de beure per fortificar i purificar el cos per dins.

Avui m’agradaria parlar-vos dels efectes a nivell intern, del suc d’àloe. El suc d’ àloe s’extreu de les fulles de diferents espècies del gènere Aloe. No s’ha de confondre amb el gel d’àloe i els seus derivats alimentaris (sovint anomenats sucs). En aquests productes s’elimina un component, l’antraquinona, el qual sí es troba present en el suc d’àloe i que és el responsable dels seus efectes laxants.

Composició química de l’àloe

  • Mucopolisacàrids, sucres complexos als quals es poden atribuir propietats gastroprotectores i immunes;
  • Polisacàrids com els glucomanans, els polímers de glucosa i manosa, als quals es poden donar propietats cicatritzants i re-epitelialitzants;
  • Els oligoelements, o minerals, vitamines, aminoàcids essencials i altres nutrients, als quals es poden atribuir importants propietats antioxidants;
  • Esteroides que donen a la planta notables propietats antiinflamatòries;
  • Les antraquinones, que purifiquen el cos exercint la seva acció laxant. Entre les substàncies responsables dels efectes laxants de l’àloe vera destacaria l’aloïna.

Les propietats de l’Àloe es coneixen des de l’antiguitat. La part interior de les seves fulles carnoses és com una polpa gelatinosa que, després d’un processat acurat, es converteix en un líquid ric, que serveix per afavorir les funcions depuratives fisiològiques del cos. L’ Àloe també es pot servir per fer receptes de cuina, com per exemple aquests Cookpads de Verdaloe.

Gel d’àloe: un producte diferent

La part restant de la fulla, en particular el teixit parenquimàtic situat a la porció central, s’utilitza per extreure el medicament conegut com “Gel d’Aloe”. Aquest producte és particularment ric en mucílags, i té aplicacions terapèutiques completament diferents a les del suc d’àloe. De fet, s’utilitza externament per les seves propietats antiinflamatòries i curatives, o per a ús intern, en el cas de l’acció calmant i protectora dels mucílags (útil en presència de gastritis, colitis, esofagitis, etc.).

El gel d’àloe es presenta com un líquid viscós, transparent i incolor; especialment diluït (ric en aigua).Es pot fer servir a diari per a ús intern com a multivitamínic, hidratant natural i mineralitzant. Se li atorguen propietats antitumoral pel seu contingut en Aloe-emodina. Aquí vull fer un incís, aquest component té propietats antineoplàsiques en els estudis in vitro, però no hi ha cap evidència sobre el seu efecte antitumoral en les persones. Per tant, no es pot dir que tingui efectes anticancerígenes. El que si s’ha vist que té efecte immunoestimulant i que conté agents hipoglucèmics.

L’hemannan, un polisacàrid contingut a la planta, té notables propietats immunomoduladores que regulen les respostes immunes davant agents infecciosos, com en el cas de malalties i al·lèrgies autoimmunes. Com a resultat, aquest ingredient actiu fa de l’àloe un excel·lent remei per augmentar l’activitat immune contra les toxines.

Per tant, el que normalment anomenem suc d’àloe és en realitat és gel diluït. Mentre que el suc d’àloe real és una massa vitriosa que s’utilitza en dosis mínimes (uns quants mil·ligrams) per combatre el restrenyiment.

Quan s’ha d’utilitzar suc d’àloe?

El suc d’àloe està indicat per al restrenyiment que no respon a la teràpia nutricional i conductual.

Convindria utilitzar el suc d’àloe com a últim recurs, ja que sovint provoca efectes secundaris aguts i importants i, a llarg termini, tendeix a irritar l’intestí.

Quins avantatges ha mostrat el suc d’àloe?

El suc extret de les fulles d’àloe vera conté nombrosos ingredients actius amb propietats antiinflamatòries, depuratives, immunoestimulants, nutritives i remineralitzants, que fan d’aquesta planta un dels remeis naturals més coneguts i eficaços.

Es considera un producte altament eficaç contra el restrenyiment, tot i que no sense efectes secundaris. Té una marcada activitat laxant, pel seu contingut en glicòsids antraquinona, els aloïns (A i B, anomenats barbaloïna i isobarbaloïna respectivament); la seva acció és tan potent que es converteix en un veritable purgatiu.

Entre tots els fàrmacs amb antraquinona ordenats per intensitat d’efecte terapèutic destaquen el suc d’àloe, fulles de senna, fruita de senna, escorça de càncara, escorça de frangula i rizoma de rubarb. Per tant, és el més laxant de tots.

Per aquest motiu, l’ús de suc d’àloe pur avui dia és limitat, tant perquè pot causar importants dolors abdominals com per l’efecte dràstic del seu poder laxant. Sovint, per modular el seu efecte, es combina amb altres medicaments.

Els ingredients actius del suc d’àloe (glicòsids antraquinona) no es degraden a l’estómac i arriben al còlon alliberant aglicones (emodina, reina, crisofanol) amb acció laxant. Aquestes substàncies actuen sinèrgicament, augmentant el peristaltisme i irritant la mucosa, estimulant així la seva secreció. Això explica que hi hagi un període força llarg, de 6 i 10-12 hores, entre la ingesta de fàrmacs i l’aparició de l’efecte laxant.

 Com utilitzar el suc d’àloe?

Com ja hem vist, el suc d’àloe és altament evacuatiu, però no hem de tenir-ne por. Si es fa servir com cal pot servir per problemes d’estrenyiment.
De fet, 0,025 grams són suficients per provocar una acció laxant marcada després de 6-12 hores d’haver-lo pres.

Efectes secundaris

Els efectes secundaris a curt termini, típics del suc d’àloe, són les rampes i els dolors abdominals.

Tant el fet de prendre més suc d’àloe del que he esmentat com l’ús prolongat, poden causar problemes a diversos nivells del tracte digestiu, amb l’aparició de gastritis, nàusees, vòmits, diarrea, flatulències i expulsió de femtes riques en moc o amb rastres de sang.

El risc de nefritis també és a tindre en consideració, cosa que requereix una precaució particular en l’ús del suc d’àloe en pacients amb trastorns renals.

A més qualsevol laxant d’antraquinona que es prengui més de 4 o 12 mesos pot induir l’aparició de melanosi de còlon. És un marge gran perquè no a tothom ens afecta igual, però està clar que tard o d’hora, apareixen problemes. S’ha de prendre de forma puntual.

Contraindicacions

És aconsellable tenir molta cura en cas de còlon irritable. Caracteritzat per l’alternança entre restrenyiment i diarrea. Prendre suc d’àloe quan l’intestí canvia radicalment la seva motilitat i consistència de les femtes (de sòlid a líquid), augmenta el risc de diarrea i disenteria severa.

Atès que les antraquinones s’absorbeixen i també poden passar a la llet (secreció de la glàndula mamària), l’ús del suc d’àloe està contraindicat tant en l’embaràs com en la lactància. A més, les antraquinones poden augmentar la contractilitat uterina exposant a les dones embarassades al risc d’avortar.

El suc d’àloe també està contraindicat durant el flux menstrual, en presència de varius, hemorroides, fístules anals, malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, apendicitis, altres malalties inflamatòries intestinals i malalties renals.

Interaccions farmacològiques

No només és important saber els beneficis i contraindicacions del suc d’àloe en si sinó també de com interacciona amb altres aliments o medicaments. El suc d’àloe pot afectar negativament el metabolisme dels subjectes que prenen determinats medicaments i fàrmacs de potassi com:

  • Diürètics tiazídics
  • Regalèssia
  • Cortisona

A més, recordem que l’augment del trànsit intestinal desencadenat per la ingesta de suc d’àloe pot reduir l’absorció de medicaments que es prenen simultàniament per via oral.

Precaucions amb l’ús d’àloe

A més dels efectes secundaris aguts i crònics, les interaccions i les contraindicacions farmacèutiques, cal recordar que el suc d’àloe també redueix l’absorció intestinal, augmenta el risc de deshidratació i pot afavorir la pèrdua de certs nutrients.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: