Plantilles per sabates: per a què serveixen? - Farmacèutica online

Plantilles per sabates: per a què serveixen?

Us passeu hores dempeus a la feina? Arribeu a casa amb les cames que no es mantenen soles dretes i els peus que sembla que us hagi passat un camió per sobre? Probablement si féssiu servir sabates ortopèdiques, o si més no, plantilles, us estalviaríeu aquests i altres maldecaps. Poques són les persones que en fan ús i moltes les que ho necessitem (per no dir tots).

Per això avui us parlaré de plantilles de sabates. Perquè veieu els diferents tipus que hi ha i què fan cadascuna d’ elles.

Com tots sabeu, els peus són un component fonamental del nostre cos. Ens donen suport corporal, garanteixen estabilitat, absorbeixen el pes del cos, ens permeten desplaçar-nos, etc. Però tot i la importància que tenen, sovint els ignorem (si no és que es queixen i ens fan mal).

Quan apareixen callositats, durícies, o quan sorgeixen patologies com el peu buit o el peu pla, ens afecta al dia a dia. Pensem que el dolor i molèsties són tals que molts cops no ens permeten ni caminar o realitzar activitats diàries.

Per això, a més de curar-los quan ja no poden més i ens donen senyals de socors (dolor i patologies), cal prevenir la formació de determinades patologies. Ho aconseguirem donant-li una importància adequada als peus, a la seva conformació i, usar les plantilles adequades.

La forma del peu importa

Abans de parlar de les plantilles, seria bo que us faci cinc cèntims sobre la forma del peu.

El peu té una estructura anatòmica molt particular. Està format per 28 ossos, molts músculs i articulacions, que connecten els segments ossis del peu i de tres seccions bàsiques: l’avantpeu, el mig del peu i el peu posterior.

Imatge relacionada

Al mateix temps,

  • l’avantpeu està format per les falanges i els metatarsos (colors groc, verd, blau i taronja del dibuix de dalt) i és la secció on es troben els dits;
  • el mig del peu està format per l’os cuboide (7), tres ossos cuneïformes (4 ,5 i 6) i l’os escàforid-tarse o navicular (3) i és la part on es troba l’arc plantar, la forma de la qual és responsable del peu pla o del peu buit;
  • el peu posterior està format per l’ os astràgal (1), que és el primer en rebre el pes total del cos que després descarrega a la resta del peu, i el calcani (2) (taló), responsable de l’energia que fem en l’impuls quan saltem, caminem o corren.

Entre els ossos trobem el famós recobriment de cartílags que evita la fricció entre els ossos i també els protegeix.

Iguals però diferents…

Tot i que la conformació òssia és la mateixa per a tothom, a excepció de la presència d’alguns ossos accessoris del peu que poden variar de persona a persona, l’estructura del peu és sens dubte diferent en cada individu.

Aquesta és la raó per la qual cal substituir les plantilles de les sabates originals per unes d’específiques, plantilles que no només varien de persona a persona, sinó també segons el seu ús.

Cada moment requereix una plantilla

Com he comentat abans, cada persona és diferent i necessita una plantilla adequada al seu peu. Però no només això sinó que no necessitarem la mateixa plantilla si treballem tot el dia dempeus o si anem a fer esport. Igual que no fem servir les mateixes vambes per les dues ocasions que he mencionat). Anem a veure què podem trobar.

  • Plantilles per a sabates quotidianes
  • Plantilles per a calçat esportiu
  • Plantilles ortopèdiques

Molt sovint atribuïm a les sabates les causes de la inflamació i el dolor de peus, però en realitat seria molt més adequat considerar les plantilles que es troben a l’interior de les sabates, de les quals també depèn la comoditat de l’arc. No vull dir amb això que la sabata no importi, perquè evidentment també és important, però moltes vegades és suficient en canviar la plantilla.

És essencial que les plantilles de sabates no només siguin d’ excel·lent qualitat, sinó que també siguin suaus, còmodes i adequades per a la forma del peu, especialment en alguns casos especials.

Des de fa no gaire temps, fins i tot han fet plantilles que s’enganxen al peu per caminar sense sabates, només amb la plantilla. Són adhesives i antilliscants, resisteixen l’aigua, els talls i la calor. I segons diuen confereixen comoditat i moviment. Si teniu curiositat, algun dia us en parlaré més a fons, es diuen Nakefit .

Resultat d'imatges de nakefit

Mentrestant, ens dediquem a les plantilles clàssiques de sabates que hem dividit en tres grans categories.

Plantilles per a sabates quotidianes

Les plantilles ortopèdiques quotidianes s’adapten a la morfologia del nostre peu. És evident que els fabricants de sabates (no ortopèdiques) no es posaran a fer diferents plantilles per a cada necessitat del peu i faran el mateix model de sabata per a cada patologia. Per això existeixen les sabates ortopèdiques, que sí tenen en compte les necessitats de cada peu, o les plantilles que podem comprar a part per canviar la plantilla de la sabata original (no ortopèdica).

Per això, és necessari substituir les plantilles internes originals després de comprar les sabates, segons les necessitats.

Entre les plantilles calçat per a ús diari trobem:

Plantilles per al peu buit i el peu pla, en el primer cas, amb rodaments especials i reforços per omplir el buit i donar suport a l’arc plantar, en el segon cas, amb la forma de l’arc plantar per suportar el peu pla que no en té.

Resultat d'imatges de plantilla per peu buit


Plantilles de sabates anti-olor, molt útils per a aquells que pateixen hiperhidrosi plantar i volen tenir l’interior de les sabates sempre frescos i fragants. Sovint tenen carbó activat, un element antibacterià per a excel·lència, o amb aromes de vainilla, menta i altres. Recomanat en sabatilles d’esport, sabates informals, però també clàssiques i elegants.

Plantilles clàssiques de gel, cuir, làtex, escuma o memory foam, llana…són plantilles per a ús diari dels peus sense patologies particulars. Els materials dels quals es fabriquen aquestes plantilles garanteixen un excel·lent amortiment i una excel·lent absorció de microtalls durant la marxa. Mentre que les de llana són òbviament recomanades per protegir els peus del fred. Aquest tipus de plantilles són ideals per a aquells que realitzin treballs que requereixen estacionar-se durant moltes hores, per a aquells que caminen molt i per als que simplement volen més comoditat.

Cadascun d’aquests materials té propietats especials i transpirables i la seva suavitat, especialment en el cas de les plantilles de làtex, les fa ideals per a la inserció en sabates de taló alt.

Les plantilles de Memory foam són particularment còmodes perquè adopten la forma del peu. Es converteixen en plantilles gairebé personalitzades i aptes per a aquells que pateixen de durícies (hiperqueratosis), ulls de poll (helomes) i butllofes.

Resultat d'imatges de plantilles memory foam

Plantilles ortopèdiques

Les plantilles ortopèdiques són específiques per a cada persona, i gràcies a la seva particular forma, són capaces d’alleujar el dolor i el patiment a causa de patologies particulars. Des de les menys greus a les més greus: tallonitis o fascitis plantar, peu buit, peu pla, peu diabètic, esperó del taló, metatarsalgia, hallux valgus, neuroma de Morton i molts altres.

Normalment les prescriuen els podòlegs, però sovint, depenent de l’ús i de la patologia que hagin de resoldre, podeu consultar el vostre farmacèutic o el vostre sabater de confiança que també són experts en problemes de peu.

Plantilles per a calçat esportiu

Si parlem de plantilles esportives, hem de pensar en una plantilla que absorbeixi els cops. És a dir, que capti les vibracions provocades per l’esport i després les dispersi. Hi ha plantilles específiques per a qualsevol tipus d’esport (Córrer, trekking, ciclisme, tenis…) però l’important és que són capaces d’absorbir els xocs i absorbir les tensions que es produeixen durant l’esport, a més de ser transpirables. Per tant, si voleu comprar plantilles de calçat esportiu, aneu amb compte que tinguin aquestes característiques particulars.

On comprar plantilles de sabates?

Les plantilles de sabates es poden comprar al sabater més fiable. Tot i que avui dia també es poden trobar alguns tipus de plantilles a les farmàcies o bé online. Això si, anem amb compte i mireu que sempre sigui personal qualificat.

 

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: