Orquídies, cura i consells - Farmacèutica online

Orquídies, cura i consells

Bona tarda i bon cap de setmana a tots. Avui que estic més en plan “relax” m’agradaria parlar-vos d’un tema del qual no acostumo a parlar gaire. Però com és una cosa que tenim presents a casa i que ens ha fet il·lusió veure el canvi, doncs volia compartir-ho amb vosaltres per si també us serveix. Concretament parlaré de com cuidar una Orquídia a casa.

Nosaltres en tenim una a casa i la veritat és que hem anat aprenent moltes coses a mesura que ens anaven passant cosetes. Tot sigui per fer sobreviure i veure créixer la nostra meravellosa orquídia. Poca broma que, de veure com anava morint a veure com revifa, hi ha un gran canvi, sobretot emocional. I he de dir que, un cop saps els quatre consells que us donaré tampoc costa tant!

Comprar una Orquídia, ¿si o no?

 
Abans d’ intentar comprar una orquídia és bo saber que si teniu una casa exposada al nord, la qual cosa vol dir poc il·luminada, és millor que us rendiu de bon inici!. L’orquídia necessita estar exposada, almenys parcialment, a la llum del sol durant tot l’any. És a dir, que necessita llum solar tot l’any.

On cal posar les orquídies a casa

Les orquídies són plantes que acostumen a donar un toc més elegant a la llar per les seves espectaculars flors, però no les podem posar allà on creiem que quedarien més bufones sinó que li hem de buscar el lloc perfecte perquè pugui viure i créixer. També hem de pensar en els canvis de temperatures (no els agraden), per tant vigilar amb aires condicionats o calefactors/radiadors. No les podem posar a prop d’aquest tipus d’elements.

Exposició de la planta

Col·loqueu l’orquídia en una habitació assolellada i orientada al sud, al sud-oest o al sud-est, però tenint cura de no exposar-la directament a la llum del sol. Per tat, ha de ser un lloc on li toqui el sol, però no de forma directa (i ha d’estar dins de casa, no fora).

Aneu amb compte de no exposar-les a fonts de calor directes, ja que podrien assecar les arrels, generalment exposades a l’aire.

Reg d’orquídies en torretes

No s’ha de regar massa la planta. Una bona idea és regar-la poc i sovint. I les arrels queden en contacte amb l’aigua (que quedi aigua al platet de sota, es podrirà). Per saber si necessita aigua toqueu la terra i mireu si està humida. Si no o està, poseu una mica d’aigua, però no molta, que no sobri aigua.

El millor és fer servir aigua de pluja i en forma de vaporització, amb un difusor. L’aigua que deien anar les nostres aixetes tenen massa quantitat de clor, i és un dels principals enemics de les orquídies. Per a regar l’ orquídia no es pot utilitzar aigua dura (amb calcàries, com l’aigua de l’aixeta), cal utilitzar aigua neutra (reacció de pH 7) o aigua lleugerament àcida.

Malalties de les orquídies

Assegureu-vos que la planta no és atacada per plagues: per mantenir la situació sota control, netegeu les fulles a fons cada dia. La pols obstrueix les fulles, disminueix la fotosíntesi i exposa l’ orquídia a un gran nombre de malalties.

Si l’orquídia té les fulles grogues, probablement estàs fent alguna cosa malament amb el fertilitzant o la reacció del sòl (i per tant amb el reg). Recordeu no regar massa les plantes ni deixar aigua sota, es podreix.

Orquídia amb fulles grogues o arrugades/trencades

Què podem fer si l’orquídia té fulles grogues? Si observeu fulles d’orquídies groguenques que teniu al costat de la finestra, significa que l’orquídia rep massa llum directa del sol. Simplement busqueu un lloc on no li toqui tan de sol directe.

Si les fulles creixen grogues a tot arreu, vol dir que la culpa és de l’aigua que utilitzeu, és calcària. Deixeu de regar-la amb aquesta aigua i feu servir aigua de la pluja o aigües neutres.

Si no es formen brots, significa que la llum és massa escassa. Les fulles arrugades són un altre signe de poca llum.

Vigileu la temperatura

Si apareixen taques a les fulles de les orquídies (sovint les taques apareixen a les flors), significa que la planta està patint baixes temperatures, moveu la planta a una zona més càlida. L’ Orquídia phalenopsis, que és la més habitual per tenir a les cases, no es desenvolupa bé a temperatures inferiors a 20 ºC.

Orquídia: cultiu en torretes

És cert que per cultivar l’orquídia és possible utilitzar qualsevol gerro, des de terracota fins a materials sintètics … però, amb un gerro transparent, es facilita el desenvolupament de les arrels. Les arrels de les orquídies cultivades necessiten llum perquè, com les fulles, realitzen la fotosíntesi. De fet acostumen a sortir de les torretes, és habitual i no passa res.

Un gerro transparent també permetrà que les arrels facin la fotosíntesi i nosaltres podrem veure si es podreix alguna arrel. El millor és que sigui transparent i que tingui foradets per sota per on les arrels puguin sortir.

Si cauen les fulles, les arrels probablement estiguin podrides o seques.

Orquídia amb flors seques

Si les flors s’assequen, no les heu de tallar. Les flors seques es deixen a la mateixa planta fins que cauen espontàniament.

Fertilitzant per a orquídies

És bo fer-lo servir en la fase vegetativa, quan l’orquídia mostra primer les fulles i després les flors. En aquesta fase és bo ajudar a la planta amb un aliment líquid específic i des de la mateixa ampolla. Només cal tallar la tapa de l’ampolla de fertilitzant i inserir-la en un vial amb la punta coberta al terra.

Entre els diferents productes existents al mercat, es recomana el fertilitzant líquid per a orquídies per la seva excel·lent relació qualitat / preu / durada: cada vial allibera tots els elements necessaris per a la planta durant 15 dies, un paquet conté 12 vials. Per tant, 24 vials donaran aliment a les vostres orquídies durant un any.

El fertilitzant és fonamental sobretot per a una orquídia sense flors o que no floreix de nou. En aquest context, a més del fertilitzant, caldrà comprovar que la planta es manté a l’exposició adequada. Les cures són tot per a la floració d’una planta!

Orquídia: multiplicació i trasplantament

Entre els tractaments que es poden donar a les orquídies podem trobar la replicació de la planta, és a dir, d’una planta mare en podem obtenir dos o tres filles! Això ho podrem fer en el moment del trasplantament.

En aquest precís moment es pot procedir a la divisió. El primer que cal fer és irrigar abundantment el substrat i extreure la planta del pot aixecant-la suaument. Amb molt de compte de trencar les arrels. Cal treure les fulles basals de color marró. Això serveix per netejar la planta del substrat.

Per fer la divisió utilitzeu un ganivet esterilitzat amb una fulla ample amb el qual dividireu l’arrel pel punt escollit per a la divisió de la part aèria que hem escollit.

Traieu part de la terra vella, les arrels seques i prepareu una torreta nova.

Per al trasplantament, ompliu el fons de la torreta amb grava (capa de drenatge) i ompliu la profunditat restant amb un sòl especialment fertilitzat. He de dir que les orquídies no neixen en terra normal sinó en una mena de terra que són trossos d’escorça de pi com ja veureu.

Introduïu les plantes obtingudes a les noves torretes tenint cura de cobrir les arrels fins al coll. Per cobrir les arrels, utilitzeu una barreja de molsa i rizoma (arrels de falgueres), o bé podeu fer servir escorça de pi o avet (és el més habitual i fàcil de trobar).

Organitzeu amb cura les arrels de les orquídies en un gerro/torreta, el qual hauria de ser de 5 cm de diàmetre més que el contenidor anterior. Haureu d’esperar per tornar a trasplantar l’orquídia uns 4 o 5 anys.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: