Dietes detox: fan el que prometen? - Farmacèutica online

Dietes detox: fan el que prometen?

Les dietes de detox són famoses a nivell mundial i tot i que el “boom” d’aquest tipus de dietes ja ha quedat una mica enrere podríem dir que segueixen en l’avantguarda. El primer que m’agradaria dir és que aquelles persones que deixen de menjar o fan dietes estrictes per detoxificar el seu cos ja comencen malament. Els aliments son, de fet, el que necessitem per “detoxificar-nos” (que no desintoxicar-nos, això és una altra paraula i es tracta de formes diferents).

Centrant-nos en les dietes detox, de vegades es tracta de procediments extrems com un dejuni prolongat que, segons els aficionats, hauria de produir efectes miraculosos de purificació sobre el cos i l’ànima. Per l’amor de la ciència!, deixem de pensar en no donar “fuel” al nostre cos per a netejar-lo, perquè la nostra màquina no funciona sense benzina (entengui’s que parlo d’aliments i del nostre cos).

Llegeix aquest article: Conoce en qué consiste la dieta detox

Algunes d’aquestes pràctiques són francament perilloses, altres simplement inútils i contraproduents, i només algunes (si es fan bé i segueixen una dieta equilibrada i el més semblant a la dieta mediterrània que sigui possible, i no és que escombri cap a casa) ens poden ajudar. Però intentem entendre per què.

Tot lo dolent ve de fora (o dels polítics…)

En la imaginació col·lectiva, les toxines vénen de fora i ens ataquen com a enemics. Com tot en aquesta vida, sempre tot lo dolent és el que ve de fora… però no entro en aquest jardí perquè donaria per escriure un altre blog sencer i no tinc més hores al dia. La realitat és que la càrrega tòxica a la qual estem exposats es deriva en part de l’exterior i en part del nostre propi metabolisme que produeix substàncies que han de ser eliminades. Per tant, l’abstenció dels aliments no redueix la producció de toxines a zero. Sento dir-ho, però deixar de menjar no fa que deixem de tindre toxines al cos. És així per molt que us capfiqueu en que si no mengeu durant una setmana estareu més prims i amb menys toxines. Doncs no, el que tindreu son problemes metabòlics, possibles anèmies, problemes associats amb la falta de calci, etc. Aviam, els sers humans no som màquines, si mengem és per què el nostre cos necessita certes substàncies per sobreviure. Si deixeu de donar-li allò que necessita, simplement, s’atrofia d’una manera o altra.

Paguem-li el sou al nostre escombriaire personal

L’òrgan responsable de netejar el nostre cos és el fetge. Però aquest no treballa gratis, vol el seu estipendi i el vol cada dia. El fetge, per poder funcionar bé requereix un subministrament continu de nutrients. En particular ens demana vitamines, antioxidants i aminoàcids. Sense aquestes “cosetes” es nega a fer la feina o si la fa, la fa malament, sense ganes.

I aquí està el primer problema (i enormement important) de les dietes extremes o les que prometen que fer dejuni és bo pel cos. Si no li donem aliments el cos no funciona. Ja heu vist què passa amb el fetge, el nostre escombriaire de toxines personal.

Els aliments no són els nostres enemics, sinó els primers aliats que ens ajuden a eliminar les toxines del nostre cos. Això si, no ens posem a menjar com a porcs i qualsevol cosa que no és en absolut el que he dit. Simplement cal escollir bé els aliments, menjar cada dia, fer 5 àpats al dia i fer esport. El que repetim fins a la sacietat però que ningú fa, no és més que això. Dieta sana i equilibrada en porcions racionals (recordant la maneta o el puny com a mesures).

Per tant, el veritable problema no és tant fer una detox dieta (de “desintoxicació”), sinó evitar la dieta “pro-tox” que la majoria de la gent continua practicant.

No hem de centrar-nos en estratègies específiques i temporals per eliminar toxines, sinó en seguir un estil de vida i nutrició que minimitzi l’acumulació en general de toxines i que afavoreixi la desintoxicació permanent.

El menjar no ho és tot

Porto tot el post parlant de menjar però he de recordar que hi ha altres productes externs i fàcilment controlables que podem tenir en compte. En resum, evitar fumar o abusar de l’alcohol, prendre aliments saludables incloent moltes verdures, fruites, peixos, grans sencers i greixos saludables és la millor manera d’assegurar una sòlida funció hepàtica i, per tant, els delicats mecanismes de neutralitzar les toxines.

Llegeix aquest article: ¿Se pueden eliminar toxinas del cuerpo? Sí, y aquí te enseño cómo.

És extremadament important saber com abordar la nutrició de manera científica per assegurar-se que realment aconsegueixis l’objectiu de manera saludable. No us deixeu ensabonar per encantadors de serps. Demaneu sempre estudis científics fiables i seguretat de que el vostre fetge i cos no en sortirà perjudicat. No seguiu cap dieta sense abans haver-ho mostrat al vostre dietista nutricional (amb llicenciatura medica, no qualsevol txitxarel·lo que fa un curset i diu que ja sap més que Déu).

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: