Acidesa d'estómac, per què la patim i què podem fer al respecte? - Farmacèutica online

Acidesa d’estómac, per què la patim i què podem fer al respecte?

L’acidesa d’estómac, també coneguda com a pirosi o ardor, és una sensació de cremor o coïssor que ascendeix des de la cavitat retroesternal i que pot irradiar al coll i braços. Qui més o qui menys n’ha patit alguna vegada a la vida. De fet, afecta un 40% de la població.

De vegades va acompanyada de regurgitació amb sabor àcid, ardent o amarg. Un signe característic de l’acidesa d’estómac és que s’agreuja en inclinar cap endavant, a l’estirar-se o anar a dormir i empitjora després dels àpats.

S’alleuja estant dempeus, empassant saliva o aigua i, sobretot, amb antiàcids. Altres símptomes associats són dificultat per empassar, nàusees, mal gust de boca, tos, faringitis crònica i alteracions del son.

Tinguem present que si l’acidesa és molt greu pot provocar complicacions a llarg termini per l’exposició a l’àcid. Per tant, si acostumem a patir-la hauríem de fer alguna cosa al respecte. Anem a veure en què consisteix i què hi podem fer…

Què és l’acidesa d’estómac?

L’acidesa d’estómac és una espècie de cremor o ardor que puja fins a la laringe. El normal és que el càrdies (la part de l’estómac més propera a l’esòfag) romangui tancat mentre es fa la digestió. No obstant això, a vegades, aquesta vàlvula es relaxa i deixa passar els àcids gàstrics a l’esòfag. Aquest procés es denomina reflux gastroesofàgic.

Cal tenir en compte que els teixits de l’esòfag es ressenten amb l’acció de l’àcid i això pot donar lloc a una malaltia anomenada esòfag de Barrett, el pas previ al càncer d’esòfag.

També et pot interessar: ¿Ardor de estómago y digestiones pesadas? Medicamentos y consejos

L’acidesa d’estómac és molt freqüent i gairebé tothom l’ha patit en alguna ocasió, encara que hi ha persones que la pateixen permanentment.

La seva aparició està associada a l’edat, al sobrepès i l’obesitat i als mals hàbits alimentaris per la ingesta d’aliments molt assaonats, o de difícil digestió i a altres accions inadequades, com tombar-se després dels àpats. Rosa Prats, de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (Semfyc), afegeix que “el fet de portar peces ajustades, realitzar exercicis intensos després de dinar i certs medicaments també poden produir acidesa d’estómac”.

Causes de l’acidesa d’estómac

L’estómac produeix àcid per digerir els aliments. No obstant això, la sensació de cremor o acidesa gàstrica es produeix quan el contingut de l’estómac arriba a les parets de l’esòfag produint irritació i sensació de cremor:

Les causes són totes aquelles que afavoreixin aquest “reflux “sota la denominació de malaltia per reflux gastroesofàgic (MRGE). Podem trobar pacients amb hèrnia d’hiat o pacients amb una incompetència parcial de l’esfínter gastroesofàgic que sota certes circumstàncies permeten temporalment el retorn del contingut àcid de l’estómac cap a l’esòfag, per exemple, després d’un dinar copiós o amb abundant gas. Altres casos on es dóna pot ser:

• En persones sanes, de manera ocasional (fins a un 40%). Més habitual quan hi ha excés de pes i en dones embarassades. Pot aparèixer després d’un dinar abundant o en anar a dormir.

• Si el símptoma d’acidesa es fa crònic augmenta el risc de malaltia per reflux gastroesofàgic (MRGE), gastritis o d’úlcera gastroduodenal, entre d’altres.

• Persones sanes després d’un tractament farmacològic a llarg termini:

-La major part dels antiinflamatoris poden provocar irritació a la paret de l’estómac, acidesa o úlcera. Fins i tot per via intravenosa, subcutània o rectal.

-El diazepam (Valium®), alprazolam (Trankimazin®), anticonceptius orals, i l’alendronat (per a l’osteoporosi) produeixen acidesa d’estómac en produir la relaxació de l’esfínter inferior de l’esòfag.

-Els corticoides, amlodipino (per a la hipertensió), alguns antidepressius, clopidogrel (Plavix®), ferro, digoxina, teofilina, eritromicina, tetraciclines i potassi també s’ha relacionat amb toxicitat gàstrica.


• Persones amb alteracions digestives o intoleràncies alimentàries.

• En l’hèrnia de hiat, part de l’estómac s’escapa a través de la paret muscular que separa l’abdomen del tòrax (diafragma). Pot originar acidesa d’estómac, encara que no en tots els pacients.

Imagen relacionada

• Les embarassades habitualment presenten acidesa d’estómac, ja que el nadó exerceix pressió sobre l’estómac a mesura que va creixent i la progesterona provoca la relaxació del múscul del càrdies.

Avalua els teus símptomes

La manifestació clínica més comuna de l’acidesa d’estómac és la sensació de cremor esofàgic o cremor darrere de l’estèrnum.

A més, els pacients que tenen aquesta patologia solen presentar plenitud gàstrica (sensació d’estar molt ple) o regurgitació (el menjar es puja a la boca).

Si l’acidesa és molt greu pot provocar complicacions a llarg termini per l’exposició a l’àcid, com l’increment de lesions pretumorals a l’esòfag.

També et pot interessar: Propiedades y beneficios del apio. ¿Las conocías todas?

Cal tenir en compte que l’acidesa d’estómac és un símptoma normal, sempre que sigui esporàdica i intermitent. Si es pateix més de dues vegades per setmana (amb o sense reflux), probablement el pacient pateixi MRGE (malaltia per reflux gastroesofàgic), la qual és potencialmente greu si no es diagnostica ni es tracta, de manera que hem d’estar atents a la durada, freqüència i intensitat per no confondre.

Prevenció

Les principals mesures que han de prendre els pacients per evitar que es produeixi l’acidesa d’estómac són evitar el sobrepès, mastegar bé i poc a poc, reduir les begudes carbonatades i els menjars molt especiats.

Altres mesures per evitar l’acidesa són:

 • Intentar menjar dues o tres hores abans d’anar a dormir.
 • Evitar prendre medicaments que agreugen o produeixin acidesa, per la qual cosa s’ha de conèixer tota la medicació que pren el pacient. També és important conèixer la irritació gàstrica d’antiinflamatoris com aspirina, AINE, etc.
 • Identificar i evitar els aliments que li produeixen símptomes. De manera general són el cafè, el te, les begudes amb cafeïna, begudes gasoses i l’alcohol.
 • En el cas de tenir ardors durant la nit, s’aconsella elevar la capçalera del llit 20 cm, utilitzant tacs de fusta a les potes del llit o coixins sota el matalàs (no sota el cap).
 • Evitar l’exercici físic intens, si això empitjora la pirosi. Encara que és recomanable caminar després dels àpats i no anar a dormir per minorar la pirosi.
 • Evitar l’estrès, l’ansietat i el nerviosisme també ajuda.
 • Reduir el sobrepès.
 • Evita menjars abundants, millor àpats més freqüents i menys abundants.
 • No consumir substàncies que redueixen el to de l’esfínter càrdies: el te, cafè, alcohol, menta i tabac.
 • Evitar irritants de la mucosa: picants, tomàquet i cítrics. Tampoc begudes amb gas, menjars molt greixos o especiades.
 • Evitar carminatius (all i ceba) i aliments que redueixen el buidatge gàstric (lactis sencers, peix blau, margarina).
 • Evitar aliments massa freds o massa calents.
 • Mastegar adequadament el menjar.
 • Dormir sobre el costat esquerre, ja que facilita el buidatge gàstric.
 • Evitar la roba ajustada i els cinturons estrets.

Diagnòstic

El primer pas per a diagnosticar la malaltia és l’entrevista clínica amb el pacient. Això permetrà al metge conèixer les
manifestacions clíniques.

Si els símptomes són severs i freqüents o apareixen en persones majors de 50 anys per primera vegada, es recomana realitzar una endoscòpia per avaluar l’amplitud i severitat de les lesions i els factors predisposants.

A partir d’aquestes dades els especialistes podran planificar un tractament.

Tractaments

La primera mesura és introduir canvis en la dieta i en l’estil de vida. Important ressaltar que la llet no funciona com un antiàcid, ja que encara que inicialment produeix alleujament, estimula una major producció d’àcid a l’estómac a causa del seu contingut en calci, caseïna i greix.

També et pot interessar: Laurel: propiedades, beneficios y contraindicaciones

Una altra idea a desterrar és el dormir amb diversos coixins, ja que d’aquesta manera el cos es doble per la cintura, facilitant la regurgitació al pressionar l’estómac. S’aconsella col·locar 2 blocs de 15 cm sota les potes de la capçalera del llit, el que evita el contacte de l’àcid amb la boca de l’estómac, però sense pressionar-lo. O bé posar coixins o blocs sota el matalàs que pugin una mica el matalàs per la part de la capçalera.

Antiàcids orals (Almax ® )

Les mesures preventives i l’ús d’antiàcids són eficaços per combatre la pirosi gàstrica puntual o acidesa d’estómac. Els d’acció ràpida i no sistèmics són la mesura farmacològica de primera elecció i no necessiten prescripció. S’aconsellen les combinacions de magnesi i alumini (almagat i malgadat).

• Actuen neutralitzant l’àcid a l’estómac.

• Produeixen un alleujament en un minut.

• No s’han de prendre durant més de 14 dies.

• S’han de prendre mitja hora després dels àpats o quan sorgeixin les molèsties.

• S’ha d’espaiar la presa de l’antiàcid 2-3 hores a la d’un altre medicament, per evitar interaccions.

Bombes de protons (omeprazol)

L’ús dels inhibidors de la bomba de protons si és eficaç però no de forma puntual. Només s’ aconsellaran si el problema és crònic.

• Tarda 4 hores o més en fer efecte i 3 dies a tenir un efecte estable de tractament.

• Se sol prendre una sola vegada al dia, preferentment 30 minuts abans de l’esmorzar.

• En cas de necessitar una dosi major, es podrà prendre cada 12 hores, ja que la durada de la seva acció són 20 hores.

• Els principals fàrmacs d’aquest grup són l’omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol i rabeprazol.

Antagonistes del receptor H2 (famotidina)


• Acceleren la cicatrització en cas de l’úlcera.

• Són eficaços en la prevenció de les úlceres gastroduodenals associades a antiinflamatoris.

• Amb el temps van perdent eficàcia.

• Es poden prendre amb els àpats o anar a dormir.

• Triguen aproximadament 2 hores en fer efecte.

• A aquest grup pertanyen la famotidina (Pepcid®) i la ranitidina (Alquen®).

Alginat (Gaviscon® )

L’alginat té un mecanisme d’acció una mica diferent, forma una barrera, impedint que els àcids pugin i surtin cap a l’esòfag.

És important no automedicar-se, ja que pot emmascarar altres patologies.

La durada i dosi del tractament varien segons les circumstàncies del pacient. Les embarassades i lactants haurien de consultar amb el seu metge abans d’utilitzar aquests medicaments.

Acidesa d’estómac i embaràs

La majoria de les dones embarassades pateixen acidesa a causa dels canvis hormonals, que produeixen la relaxació de l’esfínter càrdies. Sol empitjorar al llarg de l’embaràs per l’augment del volum abdominal, que oprimeix l’estómac.

En general l’aplicació de les recomanacions generals sol ser suficient per alleujar el problema. És millor esperar a la finalització del primer trimestre per al tractament farmacològic.

Els antiàcids tipus Almax® són segurs per al seu ús en l’embaràs a les dosis recomanades, però no és recomanable el seu ús prolongat.

El Gaviscón® i Reduflux® no presenten efectes secundaris i estan indicats en l’embaràs. Es poden prendre sense necessitat de recepta mèdica.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: