Evitar que et surtin butllofes és així de fàcil... - Farmacèutica online

Evitar que et surtin butllofes és així de fàcil…


La clau per evitar les butllofes és mantenir sempre la pell hidratada.
A l’hora de practicar esport no tot és tan bonic, sobretot si aquest esport és córrer o fer running. És veritat que fer exercici és bo per a la salut, millora l’estat físic i anímic de les persones i ajuda a superar les metes personals, però això no vol dir que tot sigui fàcil, com un camí de roses. Durant el procés esportiu cal bregar amb el cansament, la fatiga per l’entrenament dur, les agulletes, alguna que altra lesió o molèstia com poden ser les rascades o les ampolles. Aquestes últimes són un dels problemes més molestos als que els corredors s’han d’enfrontar més sovint. El pitjor de tot és que la seva curació pot arribar a ser bastant lenta

Àngel de la Rubia, president de la Societat Espanyola de Podologia Esportiva (Sepod) i subdirector dels serveis mèdics de la marató de Madrid, explica que l’ampolla és “una cremada per fricció de dues capes de la pell, la dermis i l’epidermis. Són unes lesions en forma de bombolla que estan plenes de líquid, normalment transparent, però també poden contenir sang. Aquesta fricció entre les dues capes de la pell de baixa intensitat, però prolongada en el temps, és el que provocarà les ampolles al corredor “.

L’aparició de les butllofes depèn en gran mesura de cada persona. En algunes amb tan sols deu minuts de carrera és suficient perquè surtin, mentre que altres només es troben el problema quan corren llargues distàncies. Encara que és veritat que també la producció de butllofes es deuen a dos factors, segons explica De la Rubia:

També et pot interessar: Olvídate del Pie de Atleta. Causas, tratamiento y consejos.

La biomecànica o estructural: té a veure amb la forma de trepitjar. Es deu a l’augment de la pronació (inversió del taló durant la marxa) o als peus valgs. Aquests tenen tendència a ficar-se cap a dins i per la fricció del peu amb la sabatilla es va a formant l’ampolla, principalment en l’arc intern del peu.
 
La ambiental: es deu a diversos factors, com l’augment de temperatura a l’estiu, el que fa que es produeixi una major sudoració a la pell. Un altre factor és l’augment de la humitat. Si portem un mitjó humit o mullat d’aigua o suor, afavorirà aquest procés de formació de l’ampolla.
Les butllofes poden donar-se en qualsevol part del cos, encara que el més normal, sobretot en corredors, és que es formin en l’arc longitudinal intern, és a dir, a la vora interna del peu; a la regió metatarsal central, el que ve a ser l’ avantpeu, sota dels metatarsians centrals; a la vora interna del dit gros i en els talons.

Com prevenir les butllofes

La clau per evitar les butllofes és mantenir sempre la pell hidratada, ja que una pell seca té més possibilitats de patir fricció. És convenient hidratar la pell amb l’ajuda d’algun producte que contingui urea (veure crema d’Urea aquí). A més, aquesta aplicació s’ha de fer a la tarda i a la nit, mai al matí.

D’altra banda, en corredors que tenen la pell molt humida perquè suen molt, es recomana la utilització de mitjons tipus Coolmax (veure el mitjons aquí). Aquests afavoreixen l’evaporació de la suor i per tant mantenen el peu en unes condicions òptimes d’hidratació.

Una altra forma de prevenir-les butllofes, sobretot quan són d’origen biomecànic, és utilitzar la sabatilla més adequada, en aquest cas amb el control de pronació ideal per a aquest corredor. Així mateix, el millor seria la utilització de plantilles personalitzades per evitar aquest excés de pronació, i per tant, evitar el màxim possible l’aparició de butllofes.

Una cosa que cal tenir molt en compte per evitar la formació de butllofes és posar atenció tant a les sabatilles com als mitjons. El dia de la competició no cal estrenar res, ni tan sols un mes abans de la cursa o de la competició. La sabatilla esportiva té una vida útil de 600 quilòmetres, per sobre d’això perd molta capacitat d’absorció d’impacte. Per tant, encara que aparentment veiem que la sola està intacta, després d’aquests quilòmetres s’ha de rebutjar.

També et pot interessar: Picor de pies. ¿Por qué pasa y qué puedo hacer?

Com cal tractar-les?

A l’hora de curar les butllofes tenim dues opcions. Una d’elles és deixar que es recuperi per si sola. Amb el pas dels dies el líquid es reabsorbirà i la pell inflada actuarà de capa protectora. O bé, treure el líquid amb una agulla esterilitzada. Mai s’ha de retirar la pell, ja que aquesta actúa de barrera contra les infeccions.

El que cal fer és realitzar diferents puncions per la perifèria de l’ampolla, oprimint per treure el líquid i col·locar un apòsit compressiu per evitar que es torni a formar l’ampolla. Una altra forma, és travessar l’ampolla amb fil prèviament empastifat de betadine i posar un apòsit. És important netejar i cuidar la zona per evitar que la ferida s’infecti.

De la Rubia assenyala que si es té una ampolla i urgeix molt córrer o realitzar la competició, el millor és posar uns apòsits hidrocol·loides, ja que aquests actúen com una doble pell.

Consells per a que no apareguin

A part de tenir cura de la pell hidratant-se adequadament i utilitzar un bon calçat, el més important és anar a la consulta d’un podòleg, ja que aquest és el principal professional de la salut que entén de tot el relatiu al peu. Ha de ser ell/a qui realitzi un estudi biomecànic per dictaminar el tipus de trepitjada i el tipus de pell que tenim. Ens donarà instruccions de com tallar-nos les ungles, com eliminar l’aparició de calls i dureses si les hi hagués i com hidratar la pell.

Si tenim intenció de participar en una cursa, el mes abans hem d’anar al podòleg si o si.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: