Refredats, grips i Bronquitis. Com evitar recaure - Farmacèutica online

Refredats, grips i Bronquitis. Com evitar recaure

Font de la imatge: NexJ Health

Avui m’agradaria parlar-vos de les bronquitis que tanta guerra ens estan donant aquest any. Cada dia em ve algú dient que ha recaigut i que no hi ha forma que el refredat se li curi i que van d’una bronquitis a una altra.

Aviam, el primer que vull aclarir és que la tos sol ser el primer símptoma en una bronquitis. La bronquitis aguda és més freqüent a la tardor i a l’hivern, ja que els microbis que les ocasionen sobreviuen i es multipliquen més fàcilment en ambient fred. La incidència és difícil d’establir ja que, en ocasions, quan els símptomes són lleus, els pacients no consulten en els centres de salut, dificultant així el càlcul detallat de casos.

Un cop diagnosticada la bronquitis, quins són els passos a seguir?

Quins tractaments hi ha disponibles? De què depèn una recuperació sense recaigudes? Sandra Ros, pneumòloga i membre de l’Àrea de Malalties infeccioses de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), i Lorena Comeche, pneumòloga de l’Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, resolen tots aquests dubtes.

En paraules de Ros, les recaigudes es poden prevenir seguint el consell mèdic per a la recuperació. Bàsicament, no suspenent precoçment el tractament per a la bronquitis quan es comença a notar la milloria i evitar factors de risc com el tabac “.

Comeche insisteix que per evitar recaure cal fugir dels agents causals com el tabac i l’exposició a irritants ambientals, així com no oblidar la vacunació antigripal i antipneumocòccica. Si, gent antivacunes o creients de que la Terra és plana, CAL vacunar si o si i el fet de no fer-ho només porta a que es perpetuïn les malalties i a que hi hagi més casos de persones malaltes. Cap, senyors i senyores, cap i seny.

En el cas dels pacients que pateixen malalties cròniques respiratòries i no respiratòries, és important que segueixin un tractament òptim per a aquestes i estiguin ben controlats.

I si els símptomes no remeten?

Les bronquitis es resolen en un temps d’entre una i dues setmanes. És important saber que la tos, que normalment és el que més ens desespera, sol ser el símptoma inicial i també l’últim que desapareix, acompanyant-se de la millora de l’estat general, així com de l’aclariment i desaparició de les secrecions. De fet és molt probable que un cop hagin desaparegut els altres símptomes del refredat o grip es mantingui la tos almenys un parell de setmanes més.

Quan no hi ha una millora dels símptomes durant les primeres 48 hores després de l’inici del tractament, s’ha de sospitar que aquest sigui insuficient o que no s’estigui realitzant correctament. En aquests casos ha de revalorar acuradament que no necessiti d’alguna altra exploració o tractament i fer un seguiment proper.

També pot ocórrer que es dugui a terme una correcta recuperació, però que presenti episodis repetits; és a dir, més de dos bronquitis a l’any. En aquest cas s’ha de descartar que hi hagi alguna malaltia respiratòria crònica de base.

La majoria dels quadres respiratoris aguts poden ser manejats de forma adequada per un metge de família. No obstant això, es pot acudir a l’especialista o bé per indicació d’aquest o bé si els símptomes són de major intensitat o tenen una durada major del que és habitual (més de dues setmanes).

Quan els símptomes que predominin siguin de via aèria superior, nas, orelles o faringe, el pacient hauria d’anar al otorrinolaringòleg. Si els símptomes que prevalen són de tràquea, bronquis, dolor toràcic, dificultat respiratòria o expectoració amb sang, hauria d’anar al pneumòleg.

Ros fa un repàs dels orígens de malaltia i recorda que els bronquis són “els conductes que transporten l’aire a l’interior dels pulmons i d’ells de nou a l’exterior per així dur a terme la respiració. És per això que formen part de la via respiratòria. Al seu torn, també són el canal de sortida de les secrecions que es formen a aquest nivell “. Doncs bé, la bronquitis és la conseqüència de la inflamació d’aquests conductes en resposta a un estímul, produint així mucositat, tos i podent desencadenar també la reducció de la talla de la via i derivar a la dificultat respiratòria. De vegades, pot acompanyar-se de febrícula (a partir de 37ºC) o de febre (a partir de 38 º C). El diagnòstic és clínic, determinat pels símptomes descrits i l’exploració física compatible.

Agudes i cròniques

Aquesta malaltia podria classificar-se segons si són agudes o cròniques. A les agudes hi ha un estímul recent que les desencadena i aquest sol ser infecciós. La coloració de la mucositat ens orienta sobre la causa. Si és vírica, les secrecions solen ser transparents o blanquinoses (blanquinoses) i no es tracten amb antibiòtics perquè no combaten els virus. A les bacterianes les secrecions són groguenques o verdoses i se solen tractar amb antibiòtic.

Parlem de cròniques quan una persona pateix més de dos episodis anuals de bronquitis. En aquest cas deu ser valorat pel metge de família i / o pneumòleg per buscar quina és la causa de base, tot i que també pot estar desencadenada per microorganismes. Els antecedents en la infància, les al·lèrgies respiratòries i el tabaquisme (ja sigui actual o en anys anteriors) predisposen a patir el que correntment es coneix com bronquitis crònica i en llenguatge tècnic anomenem malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) o asma.

No és una pneumònia

Bronquitis, pneumònia i constipat no són el mateix. La bronquitis és una inflamació dels bronquis i la pneumònia és una infecció del pulmó, amb acumulació de líquid i secrecions infectades en alvèol. Les pneumònies poden estar causades per bacteris, virus i en ocasions més excepcionals per fongs, i el seu agent causal més freqüent és un bacteri anomenat Streptococcus pneumoniae.

Els símptomes principals d’una bronquitis són la tos i expectoració, mentre que el constipat o refredat es caracteritza perquè predominen els símptomes de congestió nasal, degoteig nasal (rinorrea), mal faringi, esternuts i irritació ocular. Totes dues poden cursar amb tos, però la de la bronquitis és bronquial i la del constipat és faríngia. La dificultat respiratòria o l’escolta de xiulets amb la respiració han de ser símptomes d’alarma que ens indiquin que és necessari acudir a un especialista.

Sobre el tractament

Ros explica que en bronquitis, el tractament va dirigit al control i millora dels símptomes, així com a la causa sospitada. És important la hidratació mitjançant la ingesta de líquids (preferiblement aigua), la presa d’antitèrmics, si cal, i d’antibiòtic, si se sospita causa infecciosa bacteriana. De vegades, la teràpia s’acompanya d’inhaladors, que contenen corticoide i broncodilatador. Si no pot controlar-se de forma ambulatòria, perquè requereixi tractament endovenós o es produeixi insuficiència respiratòria, s’aconsellarà l’ingrés hospitalari.

Principals signes d’alarma en nens

Els nens i la gent gran, els fumadors, les persones que tenen una exposició ambiental a determinades substàncies, els pacients sotmesos a tractaments amb immunosupressors i els que pateixen malalties cròniques són alguns dels grups amb una susceptibilitat especial a la bronquitis.

En el cas dels nens, hi ha consells dirigits segons l’edat, ja que com més petits siguin, menor és la capacitat per expressar-se i depenen encara més dels pares perquè estiguin pendents dels signes d’alarma. Principalment, han d’estar atents a símptomes com febre alta mantinguda, signes de treball respiratori (respiració ràpida amb moviment de músculs extra, que normalment no es mouen en respirar) i hipoactivitat.

En els pacients pediàtrics, la hidratació és summament important i també l’alimentació, ja que normalment les ingestes són menors, però han de ser, per això, més freqüents. Els lactants poden requerir fer les preses en posició més vertical per contrarestar els símptomes respiratoris.

També us pot interessar llegir l’article: AMLA: propiedades, beneficios y cómo se debe usar

2 Comments on Refredats, grips i Bronquitis. Com evitar recaure

    • Gracias Lola. La verdad es que, por desgracia, és más habitual de lo que podamos pensar. Tres penumonías… eres toda una luchadora. Espero que no tengas que pasar por una cuarta. Entre todos podemos llegar a minimizar el riesgo de recaidas. Me alegro que te haya gustado el artículo. Un saludo y feliz día del trabajador! 🙂

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: