5 cosetes que hauries de saber per cuidar dents i genives - Farmacèutica online

5 cosetes que hauries de saber per cuidar dents i genives

Mastegar, parlar, distingir els sabors, besar … són només algunes de les funcions dels quatre components principals de la boca: llavis, llengua, dents i genives. Parts que cal cuidar cada dia per mantenir una bona higiene dental i evitar que apareguin malalties.

Un dels problemes que es poden evitar són les càries.Que sí, que surten per culpa nostre per molt que alguns diguin que ve de família. De fet ens surten perquè no ens raspallem bé les dents i deixem que el sucre segueixi danyant-los.

Una altra de les malalties que es poden prevenir amb una bona higiene és la gingivitis, que és la inflamació de les genives que provoca sagnat. La gingivitis pot desembocar en periodontitis, que si no està controlada es pot contagiar en compartir gots i coberts. Ara ja no us sembla tant una tonteria això de rentar-se la boca, no?

5 consells per mantenir les dents sanes

Per mantenir les dents i les genives sanes convé seguir els següents consells de raspallat i hàbits saludables:

1. Freqüència: higiene dental després de cada àpat
El raspallat de dents ha de realitzar-se després de cada menjar, tenint en compte que el moment més important i que mai se’ns ha d’oblidar és el d’abans d’anar a dormir, tal com aclara l’Ana Araoz, odontòloga i membre de la Societat espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), al taller que es va impartir al Col·legi d’Educació Especial Fundació Cisen, a Madrid. La raó és que estem moltes hores dormint, durant les quals els microorganismes que causen la càries tenen molt de temps per treballar.

És important recordar que no només cal rentar-se les dents a casa, sinó també a l’escola, a casa dels avis, a la feina o en un restaurant. Sempre, ho hem de prendre com aquell que es renta les mans després de fer un riu…clar que ni això fan molts…XD.

2. Durada: dos minuts de raspallat
El temps de raspallat que aconsellen els odontòlegs és de dos minuts com a mínim, que és el que dura una cançó. Si no es respecta, és molt difícil que la higiene sigui eficaç. Un truc per evitar que els nens abandonin abans d’hora és posar-los la seva cançó preferida i demanar-los que no deixin de raspallar fins que acabi.

3. Mètode: per tots els racons seguint el mateix ordre
Seguir un patró ajuda a aprendre a raspallar bé les dents. Els higienistes recomanen començar sempre per les cares externes de les dents i fer un moviment d’escombrat per dirigir tots els bacteris cap a fora. Posteriorment, netejarem les cares internes i acabarem amb la llengua.

Aquest consell és innecessari -encara que pot amenitzar la higiene- en el cas que es faci servir un raspall elèctric, que marca el temps de raspallat.

Pel que fa a la tècnica de raspallat amb raspall elèctric, López Rueda ha assenyalat que aquest trenca i alhora oscil·la, aixecant així la placa dental. Cal deixar-lo sense moure-durant uns 3 o 4 segons per dent. Aquest tipus de raspall sempre ha d’estar paral·lel a la dent. Es pot seguir un ordre, començant per la part inferior i interior.

Una altra dada important és que amb l’elèctric no cal emprar la força. De fet, quan s’atura vol dir que estem estrenyent molt.

4. Instruments: raspall, seda o fil dental, rentades, reveladors de placa …
El raspall de dents, que s’ha de reposar cada tres mesos -o abans si observem signes de desgast- és el principal instrument per a una bona higiene dental.

La quantitat adequada de pasta dentífrica (que ha de contenir fluor) és de la mida d’un pèsol.

Altres elements útils per a la higiene dental són les rentades, la seda o fil dental i els reveladors de placa. Els reveladors són unes petites pastilles que es dissolen a la boca i serveixen per comprovar si hem raspallat bé les nostres dents. Les zones o parts de les dents que estan brutes perquè contenen placa, es tenyeixen d’un color cridaner. Així sabrem que hem de raspallar millor en aquesta localització.

5. Hàbits sans: bona alimentació, fer servir les dents només per menjar i anar al dentista
A part d’una correcta higiene, les dents i les genives necessiten que els cuidem amb uns hàbits saludables que comencen per menjar productes sans (fruites, verdures, cereals, carn, peix …) i deixar de banda el consum de pastisseria industrial, aliments enganxosos i dolços,. I encara que a molts els faci mal el que diré ara, també hem de deixar de beure refrescos d’aquests de llauna plens de sucres.

Les dents incisives serveixen per tallar, els canins per estripar i els premolars i molars per triturar. Perquè dic això? Doncs perquè quedi clar la seva funció i no les fem servir per obrir ampolles ni embolcalls, per menjar llapis o bolis ni per sostenir objectes, ja que aquestes accions afavoriran que es trenquin o els canviaran de posició.

Finalment, és fonamental anar al dentista, com a mínim, un cop l’any.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: