Cal netejar les ampolles després de cada ús, si o si - Farmacèutica online

Cal netejar les ampolles després de cada ús, si o si

Tothom, en major o menor mesura, ha utilitzat alguna vegada una mateixa ampolla d’aigua per a diversos usos, tot i els riscos sanitaris que comporta aquesta pràctica, sobretot per a la salut intestinal. Segons Vicente Calixto Zanon, director del Màster Epidemiologia i Salut Pública de la Universitat Internacional de València, “les ampolles de plàstic són d’un sol ús, es fabriquen per a usar, llençar i reciclar, res més. Reutilitzar no és correcte “.

Les ampolles deteriorades haurien de tirar-se i no tornar-se a utilitzar.

Els riscos reals d’aquesta pràctica “no són químics”, afirma Mª Carmen López, professora titular de l’Àrea de Nutrició i Bromatologia de la Universitat CEU Cardenal Herrera, a València, “però sí bacteriana”, adverteix Calixto Zanon.

Les ampolles reutilitzades sovint no es renten durant dies, de manera que acumulen microorganismes a la zona de la boca o, fins i tot, al seu interior, procedents de l’ambient o de la boca i les mans del consumidor.

El problema de la reutilització continuada és que amb el temps el plàstic es deteriora i apareixen esquerdes i arrugues, on els bacteris troben recer, de manera que el risc d’infecció augmenta.

Els contaminants associats a la reutilització d’ampolles són de tipus microbiològic, com bacteris i floridures. La majoria dels microorganismes que arriben a l’ampolla poden sobreviure en l’aigua i fins i tot multiplicar-se, incrementant el seu nombre.

Aquests microorganismes són molt variats i inclouen bacteris d’origen entèric, similars als que podem trobar en els aliments i que poden causar toxiinfeccions alimentàries.

Segons els dos experts, la simptomatologia d’aquestes malalties sol centrar-se en alteracions del sistema digestiu com diarrees, tot i que dependrà del patogen present en l’ampolla.

Pel que fa als possibles riscos químics, s’ha parlat d’alguns compostos que poden migrar de l’envàs a l’aigua, com el bisfenol A, els ftalats, el formaldehid, l’acetaldehid i l’antimoni.

Sobre què hi ha de cert en això i els riscos per a la salut, López llança un missatge tranquil·litzador ja que “el bisfenol A no està present en el tipus de plàstic (PET) que és el que s’utilitza per a les ampolles d’aigua, per la qual que tampoc podrà passar a l’aigua “. Encara que en els últims anys s’ha parlat molt de la seva presència en diferents envasos plàstics, segons un informe de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) de 2015, aquest compost no representa cap risc per a la salut dels consumidors amb els nivells de exposició actuals.

Respecte a les altres substàncies químiques, com els ftalats, formaldehid, acetaldehid i antimoni, tot i que sí poden estar presents en les ampolles d’aigua, la seva quantitat està molt per sota del límit que es considera segur. Això és així, sota les condicions normals d’emmagatzematge i consum. Si sotmetem a les ampolles a condicions inadequades de conservació (temperatures elevades, excessiu temps d’emmagatzematge, llum solar …), les quantitats d’aquests compostos podrien incrementar-se, i deixar de ser segures. Per això no hem d’exposar les ampolles a la llum solar o a altes temperatures.

Pel que fa al gust de plàstic que detectem en l’aigua d’aquestes ampolles, aquest es deu a la presència de quantitats més elevades d’acetaldehid, cosa que passa en qualsevol aigua embotellada i no només a les ampolles reutilitzades.

¿I les reutilitzables?

En els últims anys s’ha posat de moda l’ús d’ampolles reutilitzables, ideades per ser recarregades i usar-se en més d’una ocasió. El material que es fa servir per a la seva fabricació és més resistent a trencaments que el plàstic, de manera que és més difícil que trobem petites esquerdes en les que es puguin acumular bacteris”.

Més en detall, es poden trobar al mercat ampolles de plàstic, fabricades habitualment de polietilè de baixa densitat (identificades amb el número 04) o de polipropilè (identificades amb el número 05).

Tot i que és cert que en els últims anys s’ha posat de moda un altre plàstic, el Tritan, que es considera també totalment segur. Cap d’aquests plàstics conté bisfenol A, ftalats o altres substàncies tòxiques encara que els riscos del seu ús són igualment de tipus microbiològic, per la qual cosa és recomanable rentar les ampolles després del seu ús.

Pel que fa a les ampolles de vidre i acer inoxidable, tampoc aporten cap contaminant químic i, a més, presenten l’avantatge que els microorganismes s’adhereixen més difícilment a aquests materials, pel que la seva contaminació microbiana sol ser menor. En aquest sentit, aquest tipus d’ampolles serien més recomanables que les de plàstic, a més, el vidre manté millor les característiques sensorials del líquid que conté, ja que no aporta cap gust.

Però aquestes qualitats no eximeixen que es descuidi la neteja i les mesures higièniques adequades per al seu ús ja que el risc de contaminació existeix i augmenta si les ampolles s’omplen amb altres substàncies a més d’aigua.

Segons un recent estudi, realitzat amb ampolles reutilitzables d’esportistes i publicat a Journal of Exercise Physiology, el 90 per cent d’elles estaven contaminades. Per fer l’estudi, els investigadors van examinar 60 ampolles de plàstic amb agitador 30 noves i 30 reutilitzades.

Les dades van mostrar que les ampolles noves no presentaven cap tipus de contaminació bacteriana i que, per contra, el 83 per cent de les reutilitzades presentaven contaminació per bactèries. Pel que fa al tipus de bacteris, la principal va ser, en el 27 per cent dels casos, l’ Staphylococcus aureus, present en el 30 per cent del nas de persones sanes; al 17 per cent, l’ Escherichia coli, present en el tracte gastrointestinal, normalment sense ocasionar danys; i, en la resta, l’ Acinetobacter sp, Pseudomones sp, Serratia sp i Proteus vulgaris.

La raó que això passi és que és que l’ús de les ampolles per contenir altres productes que no són aigua, com ara proteïnes, sucs, etc., incrementa el risc microbiològic, ja que els microorganismes creixen millor en mitjans rics en nutrients.

Per prevenir aquest tipus d’infeccions en les ampolles d’aigua normals aquestes no s’haurien d’usar quan estiguin deteriorades i, en tot cas, caldria rentar-després de cada ús. En el cas de les recarregables només s’haurien d’utilitzar fins que veiem algun tipus d’alteració física a les mateixes.

Quan i com s’han de netejar?

El fet és que, independentment del tipus d’ampolla que sigui s’han de rentar després de cada ús o, com a mínim un cop al dia.

Com més temps estiguin sense rentar-les, hi ha més possibilitat que els microorganismes que han pogut contaminar-la es multipliquin i arribin a quantitats perilloses. A les ampolles de vidre i metall els microorganismes troben més dificultat per adherir-se, però també poden estar presents, de manera que en aquests envasos també caldria seguir la mateixa norma.

El rentat s’ha de fer amb aigua calenta i sabó, del tipus que s’usa habitualment per rentar la vaixella. També és fonamental aclarir bé i assecar abans de tornar a omplir-les.

Per finalitzar, hem d’inspeccionar l’ampolla en cada rentat per comprovar que no està deteriorada i, en cas que ho estigui, rebutjar-la. Si detectem la presència de floridures seria recomanable rentar-la amb lleixiu, tenint la precaució d’esbandir molt bé després.

Quant a l’ús del rentaplats, cal tenir en compte que no tots els materials són aptes per al mateix, només les ampolles de vidre, acer inoxidable i polipropilè.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: