Sutures cutànies per a petits talls. Steri-strip, com es posen? - Farmacèutica online

Sutures cutànies per a petits talls. Steri-strip, com es posen?

Imatge: Enfermera.io

Si ens fem un petit tall (i que no sigui profund), sempre podem fer servir tires adhesives cutànies Steri-Strip per ajudar a tancar la ferida. Es fan servir des de la Segona Guerra Mundial (1948), i van ser els militars d’Estats Units els que les van fer servir per primer cop. Així que ja fa un temps que corren pel món…

Són sutures quirúrgiques en forma de tires adhesives que se situen transversalment a la ferida per ajuntar les seves vores i facilitar el tancament. Molt útils per a usar al costat de sutures o grapes o després de la retirada d’aquestes.

Està fabricada amb adhesiu acrílic i polièster. La seva naturalesa de paper implica una sèrie de facilitats pel que fa a manteniment.

Quan podem fer servir els Steri-strip?

Com a tancament primari de ferides i incisions quirúrgiques

En conjunció amb la sutura percutània

Com a reforç addicional després de la retirada de grapes, per evitar la dehiscència de la incisió

En petites laceracions o ferides d’urgència, proporcionant un tancament segur i atraumàtic, evitant l’ús d’anestèsia

Es pot utilitzar sota escaioles

Avantatges i Beneficis dels Steri-strip

Fàcil aplicació.

Porós.

Transpirable.

No produeix maceració.

Disminueix el risc d’infecció quirúrgica produïda per un altre tipus de sutures quirúrgiques.

Hipoalergènic.

Cada bossa conté el nom de l’article, el mètode d’esterilització utilitzat, la data de caducitat i el número de lot.

Fàcil de manipular amb guants.

És transparent als raigs X.

No deixa residus.

No conté làtex.

Com es posa l’Steri-Strip?

1. Neteja i seca la pell amb cura. Les tires no es poden mullar, fins i tot es poden fer malbé amb la suor i amb la sang, per això primer cal netejar i higienitzar molt bé la pell i retirar les restes de sang amb sèrum fisiològic, clorhexidina (Cristalmina) o betadine i gases.

2. Has d’aproximar les vores de la pell amb els dits i col·locar les sutures perpendicularment a la ferida.

3. Per obtenir un resultat molt més resistent al moviment i a la suor, utilitza la tècnica en vies de ferrocarril. Es basa en posar primer dues tires d’Steri-Strip o d’esparadrap paral·lels a la ferida perquè els steristrips d’aproximació de la cicatriu es subjecten sobre aquests i no directament sobre la pell. Ho veuràs millor en la fotografia de l’inici de l’article, que per cert, és del blog d’infermeria enfermeria.io per si us interessa fer-hi un cop d’ull.

L’esparadrap es col·loca en la mateixa direcció que la cicatriu perquè aquesta sigui més fina i recta, si es col·loquen en sentit diferent, la cicatriu quedaria en forma corba o en forma de S.

4. La distància entre Steri-strips dependrà de la quantitat de la qual disposem, la clau serà l’Steri-strip central d’aproximació, els altres s’hauran alinear paral·lels a l’Steri-strip central. L’error està en iniciar la col·locació des d’un dels extrems de la ferida.

5. Passades 24-48 hores perden bastant eficàcia, a partir de 4-5 dies no realitza cap funció de tracció ni força sobre la ferida ni s’aproxima vores.

6. S’han de retirar de manera lenta i d’un en un, no els treguis tots de cop per evitar reobrir la ferida.

[jwp-video n=”1,2″]

A més a més…

Una de les coses que permet l’Steri strip és que pot tornar a posar-se un kit nou de tires en cas que aquest s’hagi espatllat o mullat. Una sutura no permet modificacions passades unes 6 hores després d’haver patit una ferida i de la col·locació de la sutura, això és un avantatge dels steri-strip (casolans) vers les sutures dels hospitals.

En les ferides tancades per mitjà d’Steri-Strip, la recuperació de la resistència a la tracció és més ràpida, aproximadament un 22, 6% més que en aquelles tancades amb sutures.

Això es deu al fet que quan es tanca amb Steri-Strip, la tensió es distribueix uniformement sobre tota la superfície de la ferida, permetent la ràpida orientació de les fibres; mentre, en les ferides en on es fan servir sutures, aquestes suporten tota la tensió i en conseqüència les fibres romanen en desordre durant més temps.

A més, a causa de l’amplada de Steri-Strip, la superfície de suport d’aquesta sutura és més gran que la del fil quirúrgic, el que suposa que la zona que resisteix a la tracció és major.

Recorda que passats 4 dies l’Steri-strip ja no farà cap funció. De fet, l’hauríem de canviar al cap de 3 dies o abans si està mullat (perquè no farà l’efecte que ha de fer). I si es desenganxen una mica, ni que sigui per les vores, cal canviar-lo de nou. Per treure’ls s’ha de fer d’un en un i poc a poquet. Si ho fem de cop o en traiem més d’un alhora hi ha risc que la ferida s’obri de nou.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: