Quina és la diferència entre la grip i el refredat? - Farmacèutica online

Quina és la diferència entre la grip i el refredat?

Imatge: Farmàcia Badia

El descens de les temperatures marca l’augment de les nostres possibilitats d’agafar un refredat o fins i tot la temuda grip. Totes dues es contagien per via aèria i comparteixen una sèrie de símptomes, però es tracta de malalties completament diferents entre si, saps distingir-les?.

Les dues coses són molt molestes i comparteixen alguns símptomes, però no tots. La grip sol començar de forma brusca i el pitjor no és que t obligui a ficar-te al llit, sinó que pot complicar-se.

Cada any per aquesta època la temuda grip sol estar en boca de tots. És lògic, perquè durant els mesos que van de desembre a març, l’activitat dels virus influença (causant de la malaltia) arriba al seu punt àlgid. La raó de tanta alarma és que, quan arriba, “arrasa” i col·lapsa els serveis d’Urgències.

Aquesta família de virus és especialment contagiosa, per tant, és fàcil que ens posem malalts i ens deixi totalment fora de joc durant almenys una setmana. Pots estar en plena forma un dia i al següent notar-te sense força i només amb ganes de ficar-te al llit.

Entre un 10% i un 20% de la població pateix la grip cada any.

L’afectació de la grip és tan alta perquè es transmet de manera molt ràpida: amb tan sols unes gotetes de saliva expulsades en parlar, tossir o esternudar, o simplement tocant objectes contaminats pel virus, és possible infectar-se. Per això rentar-te bé les mans és tan important.

DIFERÈNCIES ENTRE GRIP I REFREDAT

La grip és una malaltia respiratòria aguda, apareix bruscament i s’associa amb la febre. El responsable és el virus Influenza. Mentre que en el refredat, els símptomes solen ser menors.

Existeixen més de 200 tipus diferents de virus capaços de desencadenar els seus símptomes. El coordinador del Grup de Treball de Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen), Manuel Linares, explica quins són els principals símptomes de cadascuna.

En la grip, el període d’incubació és de 18 a 36 hores i sempre provoca febre molt alta amb mals de cap, musculars molt intensos, sobretot a les cames i esquena, i amb una tos freqüent. A més la sensació de cansament és elevada. No obstant això, en el refredat el període d’incubació és una mica més gran de 48 a 72 hores. Provoca irritació ocular, tos seca, congestió nasal i abundant secreció. Rarament provoca febre”, assenyala Linares.

Tot i que la grip i el refredat poden ser molt similars és important saber diferenciar els símptomes de cada malaltia per tractar-la de forma efectiva.

Pren nota de les diferències entre els següents símptomes:

1. Goteig nasal

És una de les principals característiques del refredat i pot estar acompanyat de congestió nasal.

En canvi, quan tenim grip, el nas sol estar sense mucositat aparent.

2. Esternuts

Igual que el degoteig nasal, els esternuts són un símptoma clàssic del refredat, durant el qual es produeixen sovint.

En la grip només tenen lloc ocasionalment.

3. Picor d’ulls

Tot i que és un símptoma que sol associar-se més amb un procés al·lèrgic, amb el refredat també pot passar.

Durant la grip, la picor d’ulls apareix rarament.

4. Febre

Un símptoma molt important, revelador i amb el qual cal tenir més cura, és la febre.

Amb la grip sol aparèixer febre i en alguns casos és molt alta, símptoma davant el qual s’ha d’estar alerta pel risc de patir una infecció. Davant la mateixa convé recordar que tenir febre durant 3 o 4 dies és normal, és senyal que les teves defenses “lluiten” contra els virus.

En el cas d’un refredat, la febre apareix poques vegades i no sol ser alta.

5. Dolors musculars

Els típics dolors musculars són propis de la grip. De fet, poden ser molt intensos en cames i esquena.

En canvi, només apareixen algunes vegades en tenir un refredat.

6. Mal de cap

Si tens grip és gairebé segur que pateixis mals de cap molt intensos.

Amb el refredat apareixeran només ocasionalment.

7. Tos

Un dels punts en comú entre el refredat i la grip és la tos. Per la qual cosa, el senyal que et permetrà identificar si es tracta d’una cosa o de l’altra serà la mucositat.

La tos pot aparèixer en el refredat i de vegades pot venir acompanyada de mucositat.

La tos no productiva és símptoma de la grip, és a dir, tenim una tos seca i sense moc.

8. Mal de gola

Les molèsties de coll són una altre senyal clar i freqüent d’un refredat.

En el cas de la grip és més ocasional.

En aquest vídeo podràs veure com diferenciar una grip d’un refredat i què cal fer:

[jwp-video n=”1,2″]

COM POTS ALLEUJAR ELS SÍMPTOMES

Una grip mal curada pot passar factura. Així que no li restis importància i comença a cuidar-te des dels primers símptomes.

Si actues davant els primers signes de malestar, serà molt més lleu. No es tracta de tallar-la, sinó de reforçar les teves defenses perquè el combat sigui ràpid i el virus no faci estralls en el teu organisme.

Tant la grip com el refredat es transmeten normalment de persona a persona, ambdues per via aèria, assenyalen tots dos especialistes en medicina, i pel fet que la transmissió es sol produir quan l’infectat ni tan sols sap que té el virus, la prevenció es complica . Però, tot i així, sempre cal prendre unes precaucions generals per evitar aquest contagi.

Fonamentalment cal tenir cura de la higiene. Els virus poden estar en el nostre organisme latents fins a dues hores després que s’expulsin via esternut, tos o contacte físic. Per això, és important rentar-se les mans freqüentment, netejar les superfícies de contacte comú, evitar el contacte proper amb les persones que ho pateixin i compartir objectes en contacte amb saliva o secrecions. Així mateix, és important que en esternudar o tossir ens cobrim boca i nas amb un mocador de paper i llençar-a continuació.

En el cas concret de la grip, es pot prevenir mitjançant la vacunació. La vacuna de la grip brinda protecció enfront d’ella i redueix el risc de complicacions. L’efectivitat d’aquesta pot variar d’una temporada a una altra, així com d’una persona a una altra. No obstant això, lamentablement no evita en tots els casos que s’adquireixi la malaltia.

Segueix aquests consells i notaràs alleujament. Això sí, si els símptomes empitjoren o no notes millora en una setmana, consulta de seguida amb el teu metge.

1. Calfreds, el primer senyal

Aquests tremolors (en realitat, contraccions musculars) són la forma que té el teu cos d’entrar en calor. Solen anunciar grip abans que pugi la febre.

Bany hipertèrmic contra els calfreds

  1. Omple la banyera fins a la meitat amb aigua a 37º i fica’t dins.
  2. Obre l’aixeta i vés afegint aigua calenta fins al límit que puguis suportar (per descomptat no has de cremar-te). Normalment s’aguanta entre 39º i 42º. No l’omplis només amb aigua calenta, la idea és quedi templada i calentona però no calenta del tot (això faria que et pugi més la temperatura corporal).
  3. Queda’t 15 minuts i vés afegint aigua calenta a mesura que es vagi refredant. Si no aguantes la temperatura alta, pots fer un bany a menys graus però més llarg.
  4. Surt a poc a poc de la banyera i embolica’t en una tovallola calenta per no agafar fred. Estigues una estona així.
  5. No facis aquest bany si ja tens febre o si tens mala circulació. Recorda que si tens febre, la teva temperatura corporal serà ja alta, i no convé gens pujar-la encara més. Només s’ha de fer amb els primers calfreds i sempre que no tinguis febre. És un punt molt important aquest.

2. Controla la febre

♥   Menja poquet. Segurament tampoc tinguis gaire gana. Tingues en compte que el fet de tindre la temperatura del cos elevada fa que la digestió dels aliments no sigui la correcta. De fet es generen més toxines amb el menjar i això serveix d'”aliment” als virus, és a dir, els va bé i a nosaltres no ens convé.

♥   Beu molts líquids. Aigua, infusions, sucs de fruita i verdures diluïdes… No convé menjar però si beure. S’ha de compensar la pèrdua de líquids que es produeix per la febre.

♥   Si la febre és molt alta sí que convé baixar-la perquè llavors passa de ser una protecció del cos a ser perillós.

3. Calma la tos

♥   No posis la calefacció alta ni de dia ni de nit perquè es resseca molt l’ambient.

♥   Per poder mantenir un bon nivell d’humitat posa un humidificador a l’habitació on descansis, o una olla destapada bullint. O un got d’aigua prop del radiador perquè es vagi evaporant l’aigua.

♥   Beu líquids per mantenir hidratada la gola. Que no sigui cafè, té o coles. La cafeïna resseca la gola.

A més a més…

També és important no fumar, portar una alimentació equilibrada, fer activitat física cada dia i evitar l’estrès.

Per fer front a aquestes malalties no cal recórrer als antibiòtics. Els antibiòtics són només efectius contra els bacteris, i el refredat i la grip són malalties víriques.

Per això, en la grip només s’administren medicaments que milloren l’estat general del pacient, com antitèrmics que redueixen la febre, analgèsics, i en cas de tos seca 1 antitussigen.

Mentre que per al refredat, el tractament és molt similar. Ibuprofèn i analgèsics, encara que el més important és hidratar-se bé per facilitar l’eliminació de secrecions nasals.

En cas que encara no hagis agafat un refredat o grip aquí tens una sèrie de consells per evitar agafar alguna d’aquestes dues malalties:

♥   Evitar l’exposició al fred o pluja en aquestes dates.

♥   Renta’t les mans amb freqüència.

♥   Evitar el contacte, en el possible, amb una persona afectada.

♥   Ventila bé l’habitació de la persona que tingui el virus.

♥   Usa mocadors d’un sol ús per evitar el contagi.

♥   Vacuna’t de la grip durant els mesos previs.

♥  Incrementa les teves defenses. (En nens hi ha productes específics per pujar el seu sistema inmunitari, sobretot quan comencen la guarderia o l’escola que acostumen a posar-se malalts)

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: