¿Interaccionen l'ibuprofèn i l'alcohol? - Farmacèutica online

¿Interaccionen l’ibuprofèn i l’alcohol?

Foto: The recovery village

L’ibuprofèn és un dels fàrmacs estrella quant a vendes a les farmàcies. La gent l’acostuma a comprar sense recepta i el fan servir massa sovint, inclús quan no és necessari. Fa uns quants anys s’usava l’aspirina “per guarir tots els mals” i avui dia passa el mateix però amb l’ibuprofèn. Moltes vegades, després d’una nit de festa, es recorre a l’ús d’aquests medicaments com a mètode per prevenir la ressaca. Aquesta habitual pràctica pot resultar realment perillosa. Hi ha opcions al mercat com antiinflamatoris amb l’efecte d’un ibuprofèn o un naproxèn sense els efectes adversos d’aquest.

Aquest fàrmac, amb un període d’absorció d’entre 15 i 30 minuts, multiplica els efectes de la beguda, provocant que les intoxicacions agudes augmentin els estats de confusió, letargia i somnolència, així com la disminució de reflexos.

El dolor i l’acidesa d’estómac són algunes de les conseqüències de combinar ibuprofèn i alcohol. Però son els únics, aquests son els problemes que pots tenir en combinar alcohol e ibuprofen:

 Tub Digestiu.
 Ronyó.
 Cervell.

Prendre ibuprofèn per alleujar el mal de cap típic de la ressaca després d’haver ingerit alcohol és una mala idea. Les raons són diverses i us les exposaré a continuació.

“Els antiinflamatoris no esteroides poden produir, com a efecte advers, una lesió sobre la mucosa gàstrica. La ingesta concomitant d’alcohol potencia aquest poder ulcerògen per increment de la secreció àcida gàstrica. Aquestes lesions a l’estómac provoquen epigastràlgia (mal de panxa), pirosi (acidesa d’estómac) i fins i tot en casos d’ingestió crònica, l’aparició d’úlceres i hemorràgies digestives “, explica Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament ( CIM) del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB).

Pot potenciar els efectes de l’alcohol?

El problema pot presentar-se quan ibuprofèn i alcohol s’ingereixen simultàniament i són metabolitzats pels mateixos enzims, ja que aquests metabolitzen menys les dues substàncies, provocant que tinguin un major efecte.

Quan es realitza una ingesta ocasional aguda d’alcohol, es produeix una menor metabolització de l’ibuprofèn, el que dóna lloc a un efecte més prolongat i a un possible risc de toxicitat si no se separen prou les dosis.

La raó és que els dos es metabolitzen per via hepàtica. El fet de tenir una via metabòlica del fetge ocupada per un dels dos fa que el metabolisme de l’altre s’acceleri o per contra, es retardi. Quan aquests dos es barregen de forma regular, augmenta el risc de lesió a nivell de la mucosa digestiva. Tot això potencia el risc de patir problemes gastrointestinals, als quals cal afegir els efectes renals i cardiovasculars.

Com més graus tingui d’alcohol, més efectes exerceix sobre l’ibuprofèn?

Una graduació alcohòlica major de 30º incrementa la biodisponibilitat de l’alcohol. Com més gran sigui l’alcoholèmia, major serà el temps de metabolització de l’alcohol, de manera que en funció de les vies metabòliques que s’activin, l’efecte de les begudes alcohòliques sobre l’ibuprofèn i la seva eliminació seran diferents.

És a dir, com més graduació tingui la beguda, més efectes exercirà sobre l’ibuprofèn.

Si sumem l’efecte de l’ibuprofèn i l’alcohol segurament puguis notar:

 Somnolència.
 Disminució de la coordinació.
 Augment del Temps de Reacció davant un estímul motor.
 Disminució de la capacitat de concentració.

La qual cosa és un perill per la conducció i per a activitats que presentin concentració i coordinació, a part dels efectes que ens provoca sobre la nostra salut.

Per quina via es metabolitza aquest antiinflamatori?

L’ibuprofèn es metabolitza al fetge a través del citocrom P450, mentre que l’etanol es metabolitza fonamentalment per oxidació, transformant-se en acetaldehid.

En les situacions de consum oral, les més habituals, aquest procés esdevé principalment en el fetge i es troba fonamentalment intervingut per l’enzim alcohol deshidrogenasa (ADH). No obstant això, hi ha dues vies secundàries de metabolització de l’alcohol en l’hepatòcit i una d’elles funciona a través del citocrom P450. En tractar-se d’una via secundària, funcionarà tan sols quan a causa d’una ingesta massiva d’alcohol la via principal resulti insuficient, o davant d’una ingesta crònica amb afectació hepàtica. En aquest cas, comenta l’experta, la posada en marxa d’aquest sistema per metabolitzar l’alcohol interferirà amb el metabolisme dels fàrmacs.

Què passa si es consumeix alcohol i ibuprofèn de forma habitual?

En paraules de Perelló, l’efecte de l’alcohol en la metabolització dels fàrmacs és diferent en funció de si és consumit de forma ocasional o de forma crònica o habitual.

La metabolització de fàrmacs en els alcohòlics crònics pot estar accelerada pel fet que el consum crònic d’alcohol ha provocat una inducció dels enzims responsables de la metabolització dels fàrmacs i el mateix alcohol. Com a conseqüència, es produirà un efecte farmacològic menys durador, que pot fer necessari repetir la dosificació en un període de temps inferior al recomanat.

En aquests casos, seria menys perjudicial el consum de paracetamol?

Una ingestió habitual d’alcohol comporta una inducció enzimàtica que dóna lloc a una major formació dels metabòlits hepatotòxics del paracetamol i a una major sensibilitat del fetge enfront d’aquests metabòlits, a més d’implicar una menor biodisponibilitat del fàrmac causa d’una major velocitat d’eliminació. És a dir, res de combinar paracetamol amb alcohol si és que no us voleu fotre el fetge enlaire.

Es poden reduir els efectes de l’alcohol amb algun medicament?

El consum d’alcohol amb fàrmacs comporta un risc per a la salut. Les persones amb intoxicació moderada s’han de mantenir en observació, mentre reposen en un ambient tranquil amb poca llum per disminuir els estímuls externs. També han d’estar en posició decúbit lateral per evitar aspiració de vòmits. S’ha de veure aigua i sucs per ajudar a hidratar-nos.

Nota que us pot servir…

Vejam, si no acostumes a prendre alcohol i un dia t’acabes de prendre l’iburpofèn i vas a sopar i veus una copa d’alcohol, no té perquè passar-te res ( a no ser que tinguis alguna úlcera a l’estómac).

Tal com llegiu, us podeu quedar tranquils si us preneu una copa i un comprimit d’ibuprofèn. Encara que podríeu presentar una hemorràgia digestiva, però és un efecte secundari molt rar. Se sap que consumir de manera conjunta i habitual ibuprofèn i alcohol augmenta el risc de patir una hemorràgia digestiva. No obstant això, les persones que beuen alcohol, però no de manera important ni excessiva, i que prenen ibuprofèn només de tant en tant, no presenten aquest risc.

Una hemorràgia digestiva pot ser potencialment una malaltia greu. Per això, si teniu una malaltia en la qual esteu prenent una dosi important d’ibuprofèn o o heu de fer de manera continuada, no heu de beure ni una sola copa d’una beguda amb alcohol.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: