Daflon: usos i efectes secundaris - Farmacèutica online

Daflon: usos i efectes secundaris

Daflon:

Aquest medicament es fa servir en problemes venosos, com les hemorroides o les varius. Per tant es considera com a fàrmac vinculat al sistema circulatori.

Hi ha una gran quantitat de fàrmacs al mercat, els quals tenen diferents efectes en el nostre organisme i que ens permeten curar, millorar, retardar o pal·liar els símptomes d’una gran quantitat de malalties i problemes de diferent índole.

Entre ells podem trobar aquells dedicats al tractament de problemes del sistema vascular, sent aquest sistema de gran importància per a la nostra supervivència en permetre que la sang (amb oxigen i nutrients) arribi als diferents òrgans del cos. Un dels fàrmacs que s’empren i que tenen un efecte en aquest sistema és el conegut com Daflon, del qual parlarem al llarg d’aquest article.

Què és el Daflon?

Anomenem Daflon (Daflon 500 mg o Daflon 1000 mg), a un conegut fàrmac que és molt conegut i que l’utilitza una gran quantitat de persones a tot el món. Es caracteritza pel seu efecte sobre el sistema vascular i per al tractament de problemes com varius i hemorroides, d’origen principalment venós.

Es tracta d’un fàrmac classificat com flavonoide, sent els seus components un producte no essencial o metabòlit secundari produït per diferents vegetals. A nivell d’efecte el Daflon es caracteritza per ser un flebotònic, és a dir, per estimular el to venós. Concretament la seva acció es dóna principalment a nivell venós (en aquest sentit podria denominar-venotònic), tot i que també té beneficis en la protecció dels petits vasos sanguinis. També millora, a grans trets i causa dels anteriors efectes, la circulació sanguínia i prevé el seu envelliment, rigidesa i fragilitat.

És important tenir en compte que el Daflon es proporciona com a medicació per a diferents condicions, però no com a tractament únic sinó com una ajuda: el consum de Daflon per si sol no solucionarà cap problema sinó que serà necessari aplicar conjuntament altres estratègies com el control de l’alimentació o la realització d’exercicis.

Principis actius del daflon

Daflon és una marca comercial d’un fàrmac compost principalment per dos elements que serveixen de principi actiu: la diosmina (450 mg) i la hesperidina (50 mg), sent la primera de les substàncies la més rellevant i important a l’hora de generar efectes sobre la salut.

La diosmina és la que genera els principals beneficis del fàrmac, sent aquests la millora del retorn venós, la protecció dels petits vasos, la reducció de la permeabilitat i l’augment del drenatge limfàtic. La hesperidina, a més de contribuir a aquests efectes, contribueix a reduir l’alliberament de radicals lliures i les possibles hemorràgies. Actua com a antioxidant i més de la seva actuació a nivell circulatori també es relaciona amb la funció digestiva.

Principals indicacions: ¿per a què es fa servir?

El Daflon és un medicament que, com hem dit, té efectes vasoprotectors i vasotónicos. Aquestes propietats s’han vist d’utilitat en el tractament de diverses afeccions relacionades amb la vascularització. Entre elles trobem les següents indicacions.

1. Varius

Les varius són una de les condicions per les que moltes persones, especialment dones, consumeixen Daflon. Es tracta del producte de la dilatació de les venes, que es fan visibles a acumular sang en elles a causa del fet que no poder tancar correctament les vàlvules venoses que empenyen la sang de tornada al cor.

2. Hemorroides

Les hemorroides o morenes són inflamacions de les venes que irriguen l’anus. Poden ser internes (en aquest cas solen ser poc visibles a menys que sagnin, amb l’excepció de les hemorroides prolapsadas que sobresurten per l’anus) o internes (situades a la pell que envolta l’anus).

Resulta freqüent que provoquin molèsties que poden ser des de lleugeres a severes, i fins i tot generar tal dolor que fa difícil seure. És comú que apareguin derivades de l’esforç a l’excretar la femta o durant l’embaràs, si bé majoritàriament les seves causes són desconegudes.

3. Edemes

El Daflon també s’utilitza per al tractament de la retenció de líquids, permetent que la sang circuli per un sistema vascular més fort i tonificat i dificultant l’extravasació de fluids, especialment si té un origen cardiovascular.

4. Insuficiència venosa crònica

Un dels trastorns vasculars que es tracten amb Daflon és la insuficiència venosa crònica, la qual és coneguda com la dificultat del sistema vascular perquè la sang adreçada a les cames pugui tornar al cor, associada a la debilitat de les venes d’aquesta àrea.

És freqüent que causi varius.

5. Condicions vinculades a risc vascular: hipertensió, diabetis i problemes oculars

Si bé no és pròpiament un fàrmac que s’utilitzi per controlar la tensió arterial o altres patologies s’ha observat que la seva utilització, al enfortir i flexibilitzar el sistema vascular, pot ser de gran ajuda en la prevenció de vessaments o dificultats en diverses patologies com ara la diabetis o els problemes oculars, així com en casos d’hipertensió arterial.

Efectes secundaris i contraindicacions del Daflon

El Daflon és un fàrmac considerat per la majoria de persones com segur i el seu consum no sol estar associat al patiment de greus efectes secundaris. Això no vol dir que no pugui ocasionar algunes molèsties o fins i tot tenir contraindicacions.

A nivell d’efectes secundaris, cal tenir en compte que si bé no és freqüent, l’ús de Daflon pot generar alteracions i problemes digestius com ara nàusees i el patiment de dolors intestinals i estomacals. També colitis. Un altre possible efecte secundari pot aparèixer en forma d’erupcions cutànies, així com picors i fins i tot en casos rars s’ha observat edema de Quincke (en el qual s’inflamen el teixit facial o òrgans bucofacials dificultant la respiració i alimentació). Ocasionalment s’han detectat cefalees, vertigen i sensació de malestar.

Pel que fa a contraindicacions, no han de consumir aquest fàrmac aquelles persones que pateixin al·lèrgia a aquest medicament. Està contraindicada la seva presa conjunta amb alcohol, ja que poden generar problemes digestius. A nivell de dieta, es contraindica el consum d’aliments alcalins i el consum d’antiàcids. Tampoc han de consumir-lo nens o almenys el seu consum hauria d’estar molt pautat i regulat pel metge. El seu consum no ha de perllongar-se més de dues o tres mesos en el temps.

A nivell d’embaràs es requereix d’una consulta amb el metge de cara a valorar possibles riscos, així com en lactància. Si bé en general no es té constància que tingui efectes negatius, però es desconeix si per exemple pot passar i afectar el fetus en formació.

Alguns dels principals factors de risc per patir insuficiència venosa crònica són:

   Ser dona

   Tenir una edat avançada

   Patir sobrepès

   Predisposició hormonal (alts nivells de progesterona)

   Estar embarassada

   Romandre molt de temps de peu o asseguda

Temperatures ambientals elevades

Com prendre Daflon 500 mg?

Tal com s’indica en el prospecte, Daflon 500 mg s’administra per via oral. Els professionals indiquen que s’han de consumir dos comprimits al dia espaiats en dues preses, la primera juntament amb el menjar del migdia i la segona amb el sopar. El comprimit ha de ser consumit sencer, no diluït.

En el cas d’oblidar alguna dosi, el procediment a seguir serà prendre una altra tan aviat com ho recordem, però sense recórrer a una dosi doble per compensar l’anterior. De moment no s’han descrit casos d’intoxicació per sobreingesta.

Alternatives terapèutiques i remeis naturals

Si no som partidaris de l’ús de fàrmacs o preferim optar per un altre tipus de teràpia, hi ha procediments com la teràpia compressiva, els hàbits de vida saludables o els tractaments naturals que, de vegades, poden suplir el consum del Daflon 500 mg i d’altres fàrmacs similars. No obstant això, convé exercir precaució en aquest sentit.

1. La teràpia compressiva

Es serveix de mitges compressives per exercir pressió sobre les cames i d’aquesta manera afavorir la bona circulació entre aquestes i el cor. Aquest tipus de mitjana fa que la pressió de la sang es vagi reduint de manera gradual.

2. Hàbits de vida saludables: la higiene venosa

Tenir uns hàbits saludables pel que fa a la postura i el temps que invertim en romandre asseguts o dempeus és fonamental per a una correcta circulació de retorn. La higiene venosa ens indica alguns consells per alleujar els símptomes de la insuficiència venosa crònica.

Alguns dels més importants són seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, no romandre llargs períodes de temps asseguts o dempeus, beure aproximadament 1,5 litres d’aigua diaris, vestir calçat i roba amplis i practicar esport per activar la circulació.

3. Els flavonoides: principis actius naturals

Productes com el castanyer d’índies o el galzeran contenen flavonoides, substàncies que afavoreixen la protecció de l’organisme i redueixen la fragilitat de les vàlvules i de les venes. Si les consumim nostre organisme obtindrà ajuda suplementària per reduir els símptomes de la insuficiència venosa crònica.

Referèncias bibliogràfiques:

  • de Souza, M. C., Cyrino, F., Mayall, M. R., Virgini-Magalhães, C. E., Sicuro, F. L., de Carvalho, J. J., Verbeuren, T. J. & Bouskela, E. (2016). Beneficial effects of the micronized purified flavonoid fraction (MPFF, Daflon® 500 mg) on microvascular damage elicited by sclerotherapy. Phlebology, 31(1): 50–56.

  • Lyseng-Williamson K. A. & Perry, C. M. (2003). Micronised purified flavonoid fraction: a review of its use in chronic venous insufficiency, venous ulcers and haemorrhoids. Drugs, 63(1): 71–100.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: