Albaricoques: propiedades, beneficios y contraindicaciones

Albercocs: propietats, beneficis i contraindicacions

Imatge: Le Creuset

ALBERCOC (domàs) (Prunus armeniaca). Té un poder energètic baix, per la qual cosa resulta molt recomanable en dietes d’aprimament.

Els albercocs posseeixen beneficis i propietats molt importants per a la salut, ajudant al sistema nerviós, i sent ideal en els nens. També anomenats xarons o domassos, són unes fruites arrodonides amb os, de pell llisa groga amb una carn sucosa i dolça.

L’albercoc és una fruita que ens aporta beneficis nutricionals i que és de temporada (de la primavera a l’estiu).

A nivell històric, es té constància que l’albercoc existia ja a la Xina cap al 3.000 a.C., mentre que els romans (que també els consumien), els van introduir a Europa a través d’Armènia.

L’albercoc té un contingut nutricional del que podem ressaltar les seves vitamines A, C, folat o B9, Niacina o B3, riboflavina o B2, tiamina o B1 i piridoxina o B6. Dels minerals podem destacar el potassi, fòsfor, calci, ferro, seleni i zinc. Els albercocs contenen fibra, carbohidrats, aigua, proteïna vegetal i no tenen greix en la seva composició.

A més de poder menjar els albercocs crus en l’esmorzar, com a postres o per berenar, també podem preparar melmelada casolana d’albercoc, compotes, incloure’ls en receptes dolces com pastissos i galetes casolanes o afegir-los deshidratats al cous cous.

Per la seva riquesa en sals minerals alcalinitzants, se’l considera un aliment alcalinitzant, destacant el seu baix contingut en sodi i riquesa en potassi. Conté diversos oligoelements minerals de gran importància per a l’organisme, com el manganès, el fluor, el cobalt i el bor. També és ric en sucres (fructosa i glucosa).

En els albercocs dessecats (orellanes) les proteïnes arriben a un valor important, igual que el ferro, que com més endavant veurem, és un dels seus principals minerals. No obstant això, el seu component més notable, tant frescos com secs, és el betacarotè o provitamina A, al qual s’han de la major part de les seves propietats medicinals.

Substàncies actives.

Tres substàncies destaquen en la seva composició:
 • Provitamina A, entre els quals destaca en betacarotè, que l’organisme humà transforma en vitamina A. Hem de recordar que els carotenoides són imprescindibles per al bon funcionament de la retina, especialment per millorar la visió nocturna o en ambients de poca llum. De la mateixa manera afavoreixen el bon estat de la pell i les mucoses.
 • Ferro: Conté una important quantitat d’ell, fent-lo important per combatre anèmies ferropèniques i altres trastorns de falta de ferro.
 • Oligoelements: El Dr. Valnet destaca la propietat equilibrant de l’albercoc sobre el sistema nerviós; aquesta acció s’atribueix a la seva riquesa en els oligoelements abans esmentats.

Composició dels albercocs:

COMPONENTPer cada 100 g de part comestible crua
Energía48,0 Kcal = 181 Kj
Proteínes1,40 g
Hidrats de Carboni8,72 g
Fibra2,40 g
Vitamina  A261 ug ER
Vitamina  B10,030 mg
Vitamina  B20,040 mg
Vitamina  B30,850 mg EN
Vitamina  B60,054 mg
Vitamina  B98,60 ug
Vitamina  B12   —
Vitamina  C10,0 mg
Vitamina  E0,890 mg EaT
Calci14,0 mg
Fòsfor19,0 mg
Magnesi8,0 mg
Ferro0,540 mg
Potassi296 mg
Zinc0,260 mg
Greix total0,390 g
Greix saturat0,027 g
Colesterol   —
Sodi1,00 mg

Malalties en què el seu ús pot fer-se recomanable.

 • Aparell Respiratori: Faringitis crònica. Sinusitis.
 • Hematologia: Anèmia ferropènica. Mancances de ferro.
 • Pell / Dermatologia: Èczemes. Sequedat de la pell.
 • Sistema immunològic / Immunologia: Malalties cròniques i degeneratives. Infeccions. Sistemes immunodeprimits.
 • Sistema Nerviós: Ansietat-Angoixa. Astènia. Depresión.Estrés. Inapetència.
 • Vista / Oftalmologia: Astigmatisme. Conjuntivitis crònica. Distròfia endotelial de Fuchs. Glaucoma. Miopia. Presbícia. Sequedat de la conjuntiva.
 • Obesitat.

Dades a tenir en compte.

 • Per als trastorns de la vista combina molt bé amb: espinacs, col, mandarina, albercoc, carabassa, nabiu, esbarzer, pastanaga i mànec.
 • En situacions d’estats nerviosos combina molt bé amb: civada, germen de blat, fruits secs, enciam, alvocat, anacard, pèsols, fruita de la passió, albercoc, pol·len, malt, mel, cigró, nou de Brasil, gelea reial, plàtan i cereals integrals.
 • Si tenim problemes a la pell combina molt bé amb llet de soja, hortalisses, carxofa, endívies, pastanaga, escarola, all, oli d’onagra i melassa.
 • En les dietes per combatre l’obesitat, són de gran ajuda si els prenem com a plat únic per sopar durant 15 dies consecutius (no més dies).

Contraindicacions i Efectes secundaris: Intolerància a qualsevol dels seus components.

Aquí teniu diferents varietats d’albercocs de Porrera:

[jwp-video n=”2,1″]

10 beneficis de menjar albercocs:

1.- L’albercoc ens aporta antioxidants que protegeixen les nostres cèl·lules de l’atac dels radicals lliures i retarden l’envelliment.

2.- És una fruita beneficiosa que ens ajuda a combatre la retenció de líquids causa de l’aportació de potassi, un mineral amb acció diürètica.

3.- Els albercocs participen en la prevenció de malalties degeneratives, cardiovasculars i fins i tot càncer.

4.- És una fruita excel·lent per a les persones amb hipertensió o tensió arterial alta.

5.- Els tanins de l’albercoc posseeixen efecte antiinflamatori.

6.- Els albercocs estan molt indicats en dietes d’aprimament per a persones amb obesitat o sobrepès.

7.- Podem contribuir al bon estat de la nostra pell i cabell consumint habitualment albercoc.

8.- L’albercoc afavoreix el bon funcionament del nostre sistema immunològic. És bo quan es produeix una baixada de defenses, en reforçar el sistema immunològic. Això sí, no podem oblidar-nos del poder dels betacarotens i dels tanins, que en ser uns potents antioxidants, ajuden a prevenir l’aparició del càncer. Actua sobre el sistema nerviós, no només en el seu desenvolupament, sinó facilitant l’impuls nerviós, i fins i tot és una fruita ideal per a aquelles persones que pateixen estrès.

9.- La quercetina (1 flavonoide) de l’albercoc té acció antitrombòtica, contribuint a la prevenció de trombes.

10.- Els albercocs tenen cura de la mucosa del tracte digestiu, sent excel·lents aliats en casos de problemes d’estómac i intestí prim. Posseeix un gran poder laxant, de manera que ajuda en els problemes de trànsit intestinal, com és el cas del restrenyiment (i fins i tot té la capacitat de desinflamar els intestins), així com en els problemes de retenció de líquids en ser diürètic.

A més a més…

El seu consum durant l’embaràs és absolutament recomanable a causa del seu contingut en àcid fòlic.

I no han de faltar els albercocs en la dieta dels nens ja que els ajudarà a enfortir ossos i teixits.

L’albercoc és una fruita ideal durant totes les etapes de la vida: infantesa, adolescència, edat adulta, embarassades i lactants i esportistes.

Mai hem de menjar els ossos de l’albercoc ja que podria ser causa de trastorns en l’organisme per la seva toxicitat.

Existeix també oli d’albercoc que és molt efectiu per ajudar-nos a cuidar la nostra pell.

Be the first to comment

Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: