L’esmorzar és un dels àpats més importants i no ens l’hem de saltar mai.
Les presses, les poques ganes de menjar al llevar-nos, o pensar (encara que no sigui cert) que sense esmorzar aprimarem, fa que a Catalunya hi hagi un índex massa elevat de gent que es salta aquest àpat, o que esmorza malament. I això no és una vegenada, els adolescents que no prenen un bon esmorzar tenen més risc de ser obesos i patir diabetis en l’edat adulta.
Segons un grup d’investigadors de la Universitat d’Umea (Suècia), els joves que reconeixien saltar-se aquest menjar del dia o aquelles persones en que l’esmorzar estava constituït en dues terceres parts per dolços, eren més propensos a desenvolupar un conjunt de factors de risc associats a malalties cardíaques i a la diabetis en arribar als 40. És adir, si en lloc de fer un esmorzar saludable el convertim en menjar galetes, brioxos, croissants… de ben segur que acabarem patint del cor o de diabetes.
“Els que aprenen a prendre aliments saludables per esmorzar, també ho fan a la resta dels àpats del dia.”
L’alimentació de la infància afecta edats adutes
Segons explica Maria Wennberg, una de les autores de l’estudi, publicat a Public Health Nutrition.
“Els nens que se salten aquest menjar experimenten ‘onades’ de fam després i el que fan és menjar en excés a deshores”. Assenyala David Ludwig, un pediatre especialitzat en nutrició i investigador de l’Escola de Harvard a Boston.
Wennberg i el seu equip van revisar dades de 889 persones a Lulea, Suècia. El 1981, quan tenien 16 anys, els participants van completar qüestionaris sobre el que ingerien en l’esmorzar. Més tard, quan ja tenien 43 anys (2008), els investigadors els van examinar i van fer un historial clínic de cada un. Van observar els casos de diabetis, malalties cardíaques i possibles esdeveniments cerebrovasculars.
Llegeix l’article: Dieta contra l’hipertensió i el colesterol
El problema dels mals hàbits de vida …
“Seria especialment útil en zones desfavorides”, remarca Wennberg. “Un esmorzar ideal hauria d’incloure: proteïnes, greixos saludables i una font de carbohidrats com les fruites i grans mínimament processats”.
Gràcies a totes i tots per llegir el meu blog i seguir-me. Animo aquells que encara no ho fan a que ho facin. Si teniu qualsevol cosa a dir-me, us escolto :).